today-is-a-good-day

Ken Loach, Rita Hayworth i Ingmar Bergman, protagonistes de la Filmoteca al 2018

- Advertisement -

La Filmoteca de Catalunya prepara un 2018 carregat d’activitats, retrospectives i exposicions. quest divendres el  seu director, Esteve Riambau, ha presentat els grans trets de la programació prevista per a 2018 i ha fet balanç de l’activitat de l’any que ara acabem. Les sessions programades aquest 2017 han atret un total de 118.882 espectadors (dades fins a 30 de novembre) en 1.257 sessions, amb una mitjana per sessió de 94.6 espectadors, una xifra que representa una davallada d’aproximadament el 9% que segons explica la instituició en un comunicat “ha estat constant al llarg de tot l’any i respon a diversos factors”. El programa Filmoteca per a les escoles dels Serveis Educatius ha fet 114 sessions i ha rebut 7.028 alumnes durant el curs 2016-2017, i el cicle Aula de Cinema, que ja ha complert 20 anys, ha tingut 4.482 assistents en 30 sessions. Pel que fa a les exposicions, dedicades a “Can Pistoles”, Antoni Padrós, el Festival de Sitges i el Cercle A, han atret un total de 3.287 visitants.

Els cicles més destacats de 2018

- Advertisement -

Ser un dels poquíssims directors a guanyar la Palma d’Or del Festival de Cannes dues vegades ja justifica dedicar-li una àmplia retrospectiva. Ken Loach serà el cap de cartell de la programació de la Filmoteca de l’any vinent, amb un cicle que testimoniarà la seva preocupació per esdevenir consciència social a través de la pantalla. Ell mateix ens acompanyarà el dia 30 de gener per presentar la seva darrera producció, I, Daniel Blake. Pel que fa a centenaris, es commemoraran els d’Ida Lupino, actriu amb una faceta menys coneguda darrera la càmera que també explorarem; la intensa humanitat de l’obra d’Ingmar Bergman ens acompanyarà durant tot l’estiu i al setembre serà el torn de l’explosiva Rita Hayworth, una icona que només va gosar transformar Orson Welles a La dama de Xangai. També va ser Welles qui es va referir a Jeanne Moreau com “la millor actriu del món”.  També se celebrarà el cinquantenari del Maig del 68 a través d’un dels actors que millor van transmetre aquella actitud rebel, Pierre Clémenti.

- Advertisement -

Els veterans germans Taviani, mestres de la direcció a quatre mans, actius i en plena forma, també mereixen un repàs segons la Filmoteca per tenir “una filmografia extensa que acaba d’incorporar un nou títol, Una questione privata, i que presentarà personalment un dels germans, Paolo”. També es posarà l’ull a la trajectòria d’un dels directors més rebels, personals i eclèctics del cinema nord-americà, Robert Altman, i en la d’un dels grans mestres japonesos al costat d’Ozu i Kurosawa, Kenji Mizoguchi.

Per últim, s’ha donat carta blanca a Sergi López perquè basteixi una selecció de títols, tant de propis com d’aquells que li agraden, i tenir així un retrat d’aquest actor que primer va captivar el públic francès i després ha seduït directors tan diferents com Isabel Coixet, Marc Recha o Guillermo del Toro.

Les exposicions

Dos cicles seran el complement imprescindible de dues de les exposicions que presentarem aquest 2018. Prop de Hollywood ens acostarà alguns títols que apuntaven una certa decadència de la fàbrica de somnis i que la càmera dels germans Gómez Grau, Claudi i Frederic, va captar en els rodatges que van desembarcar a l’Espanya dels seixanta, com Lawrence d’AràbiaPatton o les superproduccions de de Samuel Bronston. Autèntiques joies de la foto fixa del país que la Filmoteca atresora gràcies a una donació de la família. I quan s’acosti Nadal s’obrirà el bagul de les joguines amb el cicle i la mostra Toy stories, coorganitzada pel Museu del Joguet de Catalunya, el Museu de Cinema de Girona i el col·leccionista particular Lluís Benejam. Més enllà de la indefugible referència a Pixar, s’explorarà altres límits en la relació entre les joguines i el setè art. L’any vinent també es podrà admirar autèntics Rostres de llegendes, amb els retrats intimistes i naturals que el fotògraf britànic Terry O’Neill va fer d’estrelles com Clint Eastwood, Paul Newman, Ava Gardner o Steve McQueen. I fins a l’11 de febrer encara es podrà visitar la mostra La quadratura del Cercle A.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents