‘Jurassic Park’, quan els dinosaures dominaven el cinema

- Advertisement -

L’any 1990, el ja desaparegut escriptor nord-americà Michael Crichton va posar la primera pedra al fenomen anomenat ‘dinomania’ als EUA, amb el seu bestseller Jurassic Park. Només tres anys després, el director Steven Spielberg va fer que aquest fenomen es convertís en mundial amb la pel·lícula del mateix nom, produïda per Universal, i que va batre tots els rècords de taquilla existents fins a la data.

- Advertisement -

La pel·lícula protagonitzada per Sam Neill (The Piano, 1993), Laura Dern (Wild at Heart, 1990), i Jeff Goldblum (The Fly, 1986) ha passat a la història per deixar amb la boca oberta als espectadors pels seus impressionants efectes especials, que feien creure que els dinosaures havien tornat realment a la vida. Però, la cinta d’Spielberg no només destaca pels seus efectes, sinó per un gran guió, escrit pel mateix Crichton, i unes convincents interpretacions per part de tots els actors, tant principals com secundaris.

- Advertisement -

Després d’aquest èxit tan descomunal com un diplodocus, la maquinària de Hollywood ja es fregava les mans pensant en una nova franquícia i, en poc més de quatre anys, ja es va estrenar la segona part. The Lost World, també basada en una novel·la de Crichton, inspirat alhora per una altra novel·la, en aquest cas d’Arthur Conan Doyle, no va tenir tant èxit com la primera. El llistó de la seva predecessora era insuperable, tot i comptar amb més i millors efectes especials en més escenaris, el protagonisme absolut de Goldblum, repetint el seu icònic personatge de Malcom, juntament amb Julianne Moore (Still Alice, 2014) i, de nou, amb la direcció d’Spielberg.

Els plans inicials de la productora era fer una trilogia, i com que no hi ha dues sense tres, el 2001 va arribar la tercera part, titulada, simplement, Jurassic Park III. La pel·lícula, igual que el seu títol, era massa simple per a una franquícia amb un grau d’exigència tan gran. El fet que el ‘Rei Mides de Hollywood’ cedís la cadira de director a Joe Johnston, tot i la seva més que solvent carrera comercial amb títols tan destacats com Honey, I Shrunk the Kids (1989) o Jumanji (1995), per ocupar-se només de les tasques de productor, no van beneficiar en absolut a la cinta, que no passa de ser un seguit de seqüències d’acció sense ànima. Ni el nou espectacular depredador substitut del T-Rex, l’espinosaure, va salvar la funció i la tercera part de la saga juràssica va punxar a taquilla. 

Aquest meteorit comercial va enterrar la saga durant més de deu anys, fins que, l’any 2015, Universal Studios va decidir desenterrar-la amb un reboot, sota el nom de Jurassic World. Dirigida pel desconegut Colin Trevorrow, protagonitzada pel nou heroi d’acció, Chris Pratt (Guardians of the Galaxy, 2014) i la filla de Ron Howard (Willow, 1988), Bryce Dallas Howard (Lady in the Water, 2006), i produïda novament per Steven Spielberg, la cinta va retornar a la franquícia la glòria perduda, convertint-se automàticament en un èxit. 

Jurassic World havia vingut per quedar-se, obrint la porta a una nova trilogia. La segona part, Jurassic World: Fallen Kingdom (2018), va estar dirigida amb gran encert pel català J.A. Bayona (A Monster Calls), qui va oferir un més que merescut homenatge al seu mestre Spielberg i, per extensió, a la trilogia original, sobretot a la infravalorada The Lost World. I l’èxit es va repetir, convertint-se en una de les pel·lícules més taquilleres de l’any de la seva estrena. 

La pel·lícula que posarà, en principi, punt final a la segona trilogia l’any vinent serà Jurassic World: Dominion, on Trevorrow repetirà a la direcció i Pratt i Dallas Howard tornaran a interpretar, per tercera vegada, els seus personatges, juntament amb el repartiment original Neill, Dern i Goldblum. Nostàlgia assegurada.

- Advertisement -

Això sense oblidar l’spin off animat que s’estrena el pròxim 18 de setembre a Netflix, Jurassic World: Camp Cretaceous, que explica la història de sis adolescents elegits per viure una aventura única: acampar en una zona propera a l’Illa Nublar amb el perill que això comporta. No es pot negar que tenim dinosaures per temps, però a qui no li agraden aquestes bestioles prehistòriques.

On veure-les

Jurassic Park (1993): Amazon Prime Video
Jurassic Park: The Lost World (1997): Amazon Prime Video
Jurassic Park III (2001): Amazon Prime Video
Jurassic World (2015): HBO
Jurassic World: Fallen Kingdom (2018): Amazon Prime Video (Lloguer/Compra)
Jurassic World: Camp Cretaceous (2020): Netflix

Per saber-ne més…

https://elcinefil.cat/2018/06/06/jurassic-world/

https://elcinefil.cat/2019/12/30/els-dinosaures-es-deixen-veure-a-la-gran-ciutat/

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents