Després de dos mandats al capdavant de la institució, Isona Passola ja no és presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català. El 3 de maig l’Assemblea General de l’ens ha convocat les eleccions que decidiran la propera Junta directiva i, en conseqüència, la nova presidència. El cens electoral és de 496 dels 520 acadèmics que hi ha actualment. En altres paraules, calen 250 vots per a ser la propera presidenta de l’ens. Els poc més de 20 acadèmics que no poden votar és perquè s’han fet membres de de l’entitat durant el darrer any.
Dues dones es disputen la presidència. La directora, guionista i membre de l’actual Junta Judith Colell (de 52 anys) serà una de les candidates. La també directora i guionista Neus Ballús (de 41 anys) també es presentarà per liderar l’entitat que, entre d’altres, organitza els Premis Gaudí. Les dues cineastes tenen previst estrenar pel·lícula aquest 2021. Colell s’ha posat darrere les càmeres del drama dominicà 15 horas sobre una dona maltractada a les elits dels país caribeny. Per la seva banda Ballús té pendent Sis dies corrents un film que retrata la vida de personal i laboral de tres lampistes a Barcelona.
Aquest mitjà va confirmar que entre les dues pretendents es va intentar una entesa per tenir una candidatura conjunta però no va haver-hi prou sintonia per a configurar un equip i un projecte en comú. Malgrat això totes dues manifesten que a la campanya reganaran les bones maneres i el fair play i que no tenen cap intenció de convertir les eleccions en un terreny de batalla. Així doncs, per primera vegada en quasi deu anys hi haurà una veritable campanya electoral per decidir el futur de l’Acadèmia on el contrast de projectes i idees seran els protagonistes.
Malgrat hi ha dos projectes totes dues candidates tenen la intenció de no convertir aquestes eleccions en una lluita sinó més aviat en una presentació en paral·lel de models i idees. Aquest juny es presentaran les candidatures per separat i sense que hi hagi cap debat públic o cara a cara entre les presidenciables i els seus equips. Tampoc hi ha prevists gaire actes de campanya i les dues pretendents i els seus equips estan més centrades en fer feina de portes endins intentant convèncer un a un els acadèmics. O sigui, la de l’Acadèmia és més una campanya de formigueta via Whatsapp que no pas de grans aparicions als mitjans.
Dues dones amb una carrera solvent
Totes dues directores coneixen de ben a prop els Premis Gaudí. L’any 2014, Neus Ballús va recollir quatre estatuetes (Millor Pel·lícula, Millor Direcció, Millor Muntatge i Millor Guió) per la seva òpera prima amb La plaga. Sis dies corrents serà la seva 3a pel·lícula després de La Plaga i El viatge de la Marta (2019). Ballús és també una de les sòcies fundadores de Dones Visuals i una militant de l’ecologisme i el feminisme. També és membre de l’Acadèmia del Cinema Europeu. En total té 10 projectes audiovisuals al seu portfoli incloent aquests tres llargmetratges citats.
“Hi ha molt bona sintonia entre les candidatures i de sumar tot el que es pugui en favor de l’Acadèmia”, explica Ballús. “Encapçalo un grup amb la idea de ser molt poc presidencialista on els noms que encapçalen no ho diuen tot.” La realitzadora assegura que seguiran en contacte amb les altres propostes per presidir la Junta amb la voluntat de millorar l’entitat.
La candidatura de Ballús porta per nom Una acadèmia de portes obertes i compta també amb els següents professionals del cinema català:
- Neus Ballús Montserrat (direcció/guió/muntatge) – Presidenta
- Sergi López Ayats (interpretació) – Vicepresident
- Carla Sospedra Salvadó (producció) – Secretària
- Jaume Martí Farrés (muntatge) – Tresorer
- Laura Fernàndez Brites (producció) – Vocal
- Elena Martín Gimeno (direcció/guió/interpretació) – Vocal
- Oriol Maymó Ferrer (producció) – Vocal
- Elisabeth Rourich Sànchez (fotografia) – Vocal
- Yolanda Sey Asare (interpretació) – Vocal
Judith Colell va estat nominada als Gaudí a la Millor Pel·lícula per a Televisió un any més tard per L’últim ball de Carmen Amaya (2015) i Positius (2009) i també va optar a la Millor Direcció per Elisa K el 2010 film pel qual va rebre el Premi Especial del Jurat al Festival de San Sebastián i el el Premi Nacional de Cinema de la Generalitat. La realitzadora resident a Sant Cugat també va estar nominada als Goya per Escrit a la pell el seu tercer curtmetratge. Colell té 14 projectes de cinema com a directora al seu currículum i actualment també és professora de la Universitat Blanquerna URL. A banda de secretària de l’actual Junta Directiva de l’Acadèmia del Cinema Català també va ser vicepresidenta de l’Acadèmia del Cinema Espanyol l’any 2011 i una de les fundadores de CIMA (Associació de Dones Cineastes).
La de Colell també es defineix com una candidatura “gens piramidal i molt horitzontal”. La directora té la intenció d’intensificar el diàleg i els membres de l’Acadèmia i la seva assemblea així com amb altres institucions com associacions de productors, actors o guionistes i col·lectius com Dones Visuals. “Volem donar més coses als acadèmics i recuperar el múscul que tenia indústria catalana fa uns 10 anys. També volem reforçar iniciatives d’èxit com el Cicle Gaudí que ha portat el nostre cinema a poblacions on ni tan sols hi ha exhibició regular de cinema”.
La candidatura de Colell es presenta sota el nom de Cinema i futur amb la idea de crear nous públics i amb un projecte que volen que duri més d’un mandat. Altres noms que completen la llista són:
- Judith Colell Pallarès (direcció) – Presidenta
- Sergi Moreno Castillo (producció) – Vicepresident
- Carla Simón Pipó (direcció/guió) – Secretària
- Carlos Rodríguez Ríos (distribució/festival) – Tresorer
- Alba Cros Pellisé (direcció/muntatge/fotografia) – Vocal
- Maria Molins Raich (interpretació) – Vocal (membre de la junta actual)
- Ana Pfaff Puigmartí (muntatge) – Vocal
- Sílvia Quer Sabaté (direcció) – Vocal (membre de la junta actual)
- Eduard Sola Guerrero (guió) – Vocal (membre de la junta actual)
- David Verdaguer Ruiz (interpretació) – Vocal
- Noves cares de cara el nou curs escolar
Les cartes sobre la taula
Els comicis se celebraran el proper dia 14 de juny, dia en el qual els acadèmics i acadèmiques triaran amb el seu vot quina és la candidatura guanyadora d’entre totes les presentades entre avui 4 de maig i el proper dia 17 de maig. Un cop validades les candidatures presentades per la Junta electoral, formada pels acadèmics Mariona Claveria, Rosa Maria Fusté, Lluís Maria Güell, Anna Petrus i Oriol Sala-Patau, es donarà inici a la campanya electoral que es desenvoluparà entre el 19 de maig i el dia 12 de juny. Després de la jornada de reflexió, el dia 14 de juny es recollirà el vot presencial dels socis i sòcies, que dies abans hauran pogut exercir el seu dret per correu o electrònicament.