És una producció catalano-francesa amb un nom molt nostrat. Potser és perquè el protagonista és un dibuixant català en un camp de concentració francès. El debut en la direcció del dibuixant Aurel, amb guió de Jean-Louis Milesi, és una de les sensacions als festivals d’arreu del món. No només compta amb el segell del Festival de Cannes 2020 (que no es va poder celebrar) sinó que ha guanyat premis com el de Millor guió i premi del públic a l’Athens International Film Festival el Premi del jurat al Festival War On Screen a França o el Premi Bayard especial del jurat al Namur Film festival a Bèlgica. A més, a França ha estat un èxit de taquilla. Al nostre país s’estrena el dia 4 de desembre.
Una vida de cine (i dibuix)
La pel·lícula ens porta al febrer de 1939. Aclaparat per l’onada de republicans que fugen de la dictadura de Franco, el govern francès opta per confinar als espanyols en camps de concentració. En un d’aquests camps, dos homes, separats per un filat de punxes, es fan amics. Un d’ells és en Josep Bartolí, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco. L’altre és un gendarme francès que l’ajuda a sobreviure fins que aconsegueix escapar a Mèxic, on coneixerà Frida Kahlo.
El llargmetratge és una coproducció de Les Films d’Ici Méditerranée i la productora barcelonina Imagic-TV i també compta amb la participació de TV3 a través del Departament de Coproduccions d’Animació. Josep s’ha concebut com un homenatge a la figura del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí, així com a tots aquells que van haver d’escapar d’Espanya durant l’època més fosca de la nostra història recent. Bartolí, que es va consagrar com a dibuixant als Estats Units també va tenir relació amb el cinema ja que va treballar d’escenògraf a Hollywood. El pintor va formar part del grup conegut com a 10th Street juntament a noms tant coneguts com Willem de Kooning, Kline, Pollock i Rothko.
La pel·lícula ha comptat amb les veus protagonistes de Sergi López, Bruno Solo i Sílvia Pérez Cruz, la qual, a més, ha compost la banda sonora i n’interpreta el tema principal, Todas Las Madres del Mundo, basat en un poema de Miguel Hernández. Abans del seu pas pels cinemes, inaugurarà el REC, Festival Internacional de Cinema de Tarragona el dimecres 2 de desembre, a les 19.45, al Teatre Tarragona.