Clàssics de cinema sobre eleccions (i democràcia)

- Advertisement -

Eleccions i cinema són dues paraules que han anat juntes sovint. Avui que els ulls del país estan posats en urnes paperetes és moment de parlar-ne. És per això que plantegem un repàs pel cinema polític, que podria considerar-se com un gènere en si mateix.

De films que tracten aquest tema se’n poden trobar molts i molt diversos, enfocats des d’un punt de vista més periodístic, històric o documental. En fem una tria (top 10) per passar els nervis dels vots, recomptes i discursos polítics. Aquí teniu una llista de films sobre democràcia.

The Candidate (1972)

- Advertisement -

Drama polític protagonitzat per Robert Redford, que dona vida a un jove advocat que és fill d’un exsenador demòcrata de Califòrnia. Quan Richard Nixon està a punt de ser reescollit l’any 1972, ell es presenta i es permet el luxe de dir el que pensa, ja que creu que no té cap possibilitat de ser escollit, per contra, aquest fet fa que comenci a guanyar adeptes i les seves possibilitats augmentin.

- Advertisement -

Bob Roberts (1992)

Fals documental que va suposar el debut cinematogràfic de l’actor Jack Black. El director Tim Robbins presenta un projecte que narra com un cantant de folk anomenat Bob Roberts, es presenta com a candidat al Senat de Pennsilvània. En ser un personatge molt carismàtic no triga a guanyar seguidors, però la seva campanya electoral amaga intencions poc honestes amb fins econòmics, racistes i militars.

The American President (1995)

Aquesta comèdia romàntica amb tocs dramàtics i polítics, explica la història d’Andrew Shepherd, president dels Estats Units que acaba de quedar-se vidu. En plena campanya electoral, Shepherd s’enamora d’una dona membre d’una important organització ecologista i, el seu rival republicà, Bob Rumson, aprofitarà la relació per desacreditar-lo. Entre Michael Douglas i Annette Benning hi ha espurnes!

Wag the Dog (1997)

Una mala reputació pot ser el final d’un polític, per això després d’haver estat enxampat en una situació escandalosa, el president dels Estats Units, decideix inventar-se un conflicte bèl·lic per desviar l’atenció de la premsa. Per tal de fer-ho real, contracten a un productor de Hollywood perquè recreï una guerra a Albània, amb l’objectiu que el president hi posi fi davant les càmeres.

Primary colors (1998)

Drama polític que s’endinsa dins els escàndols (en aquest cas sexual) d’un governador demòcrata encarnat per John Travolta, que està immers en plena campanya electoral per presentar-se com a president dels EUA. Una sàtira política que es basa en l’escàndol protagonitzat per Bill Clinton.

- Advertisement -

Bulworth (1998)

Pel·lícula que fa una àcida crítica a les eleccions en format còmit que va aconseguir una nominació a l’Òscar a Millor Guió Original. Protagonitzat per una desconeguda Halle Berry, explica com un senador demòcrata cansat de la hipocresia i la corrupció del món polític planeja el seu suïcidi. En aquest moment, alliberat de tota pressió comença a dir les coses tal com les pensa realment, cosa que li dona popularitat i capgira la seva idea de posar fi a la seva vida. Però es troba amb un problema, ja que els lobbies econòmics decideixen destruir-lo, a causa de la seva franquesa.

Election (1999)

Es tracta d’una comèdia que fa una sàtira política emmarcada en unes eleccions d’un institut americà. Tracy, una jove ambiciosa decideix presentar-se com a presidenta dels alumnes i perquè no ho tingui tan fàcil, el seu professor, convenç a Paul Metzler (un altre alumne) perquè també es presenti. La història serveix com a pretext per fer una crítica al sistema polític.

Swing Vote (2008)

El film està produït i protagonitzat per Kevin Costner, que interpreta a Bud Johnson, un home apàtic i sense ambicions que viu amb la seva filla de 12 anys. La nena, més responsable que ell, vota en el seu lloc, però per error, no queda registrat per quin candidat ha votat a favor. Aquest fet farà que Johnson, completament apolític, es trobi en una situació compromesa, ja que un empat fa que el seu vot sigui decisiu, no només per determinar qui serà l’alcalde de Nou Mèxic, sinó també la presidència dels Estats Units.

https://youtu.be/6q4_mpwBsP8

The Ides of March (2011)

Drama polític protagonitzat per Ryan Gosling i George Clooney, basat en l’obra teatral Farragut North de Beau Willimon. La pel·lícula narra com un jove comença a treballar com a cap de premsa d’un prometedor candidat a les eleccions primàries del Partit Demòcrata. En poc temps, comprovarà fins a quin punt es pot arribar per tal d’aconseguir l’èxit polític.

The Campaign (2012)

Una comèdia dirigida per Jay Roach que mostra com un congressista de Carolina del Nort, Cam Brady (Will Ferrell), s’ha d’enfrontar per primera vegada a un rival en unes eleccions. Marty Huggins (Zach Galifianakis), que sense saber-ho és un titella de les grans empreses que volen acabar amb Brady.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents