Jorge i Lluís

- Advertisement -

Continua la ratxa. Ara, en els darrers dies ens han deixat dos comentaristes i crítics cinematogràfics i que han marcat una època. Tots dos tenien un peculiar sentit de l’humor i tots dos havien publicat llibres. Parlo de Jorge de Cominges i Lluís Bonet Mojica. El primer, novel·les i el segon llibres de cinema. Tots dos han estat referents de la cultura d’aquest país… i amics.

Jorge de Cominges es va fer famós fent crítiques de cine a Fotogramas, crítiques plenes d’humor i sentit cultural. Va formar amb la seva dona, la periodista i escriptora Margarita Rivière, una parella imprescindible en el món intel·lectual barceloní. Va deixar Fotogramas, m’imagino que per conflictes personals, i va crear la revista literària Qué leer, impregnant-la de la seva personalitat i originalitat, una revista literària amena, divertida i gens feixuga. Va publicar diverses novel·les que reflecteixen les interioritats de la seva classe social (alta). Era un home de gran cultura, educat, afectuós, amable… tot un gentleman.

- Advertisement -

Jorge de Cominges
Jorge de Cominges (Foto: La Vanguardia).

- Advertisement -

Vaig ser company de La Vanguardia amb en Lluís Bonet. Després de coincidir en un festival de Montreal, vam mantenir una relació discontínua, que es materialitzava als passis de premsa. Com a crític era igual que com a persona. Tenia un gran sentit de l’humor, al principi influenciat per José Luís Guarner (un mite de la crítica i després amb personalitat pròpia. 

Lluís Bonet Mojica
Lluís Bonet Mojica (Foto: La Vanguardia)

Els títols dels seus llibres són un avenç que no traeix el seu contingut, es pot sucar-hi pa. Actualment, continuava fent crítica a La Vanguardia i segur que el notarem a faltar, serà difícil omplir la seva pèrdua, el seu vuit.

Espero no continuar fent comentaris d’aquest estil. Ja sé que és llei de vida, però m’emprenya que el senyor que jugava als escats amb en Max von Sydow en el film de l’Ingmar Bergman s’emporti sempre als millors.

- Advertisement -
Àngel Comas
Històriador i expert en cinema des de fa molts anys, l'Àngel Comas ha publicat un munt de llibres sobre cine i, entre d'altres programa el Cicle de Cinema d'Autor de Sant Cugat. Els seus articles són propis d'algú amb experiència que va al cine i no menja crispetes.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents