Amb 40 anys, ja tenim una perspectiva de com han anat les coses en el terreny de la sida i el VIH, sobretot en els misteriosos i frustrants inicis. Una pandèmia que va servir per estigmatitzar el col·lectiu homosexual (entre d’altres) i un virus pel qual encara no s’ha trobat una vacuna. Sobre aquests inicis desesperants, la plataforma HBO acaba d’estrenar la sèrie It’s a Sin (És pecat), amb un títol inspirat en la popular cançó homònima de Pet Shop Boys que, entre línies, parlava de ser homosexual a una Anglaterra, la de finals dels anys 80, que encara perseguia la “promoció intencionada de l’homosexualitat”. El famós article 28 promulgat per Margarett Thatcher prohibia tota representació (llibre, pel·lícula…) no anormal dels homosexuals.
It’s a Sin explica la història d’una colla de joves londinencs en un arc temporal de 10 anys que comença, com no podia ser de cap altra manera l’any 1981, annus horribilis en què apareixen els primers casos de sida a tot el planeta. Els 5 amics comparteixen pis i, en més d’una ocasió, llit o parella sexual. Són temps de diversió a Londres, de descoberta sexual, gairebé sempre sense prendre precaucions, de mai estar avorrit tal com expliquen els Pet Shop Boys al tema “Being Boring”. Però la sida apareix i sembra la mort, amb poc temps, la malaltia de l’amor entre gais (tal era l’estigma) sembra la desolació i el desconcert. Un fet més sagnant al Regne Unit perquè un malalt amb VIH podia ser detingut per delicte contra la salut pública. I, de fet, tot això és el que viuen els companys de pis del Pink Palace i els seus voltants. No es tracta de cap espòiler: el virus no perdonava ningú, no hi havia sorpreses. I no hi haurà cap alegria fins més endavant (moments que no recull la sèrie). No era estrany anar a 3 i 4 enterraments a la setmana, tal com també explica Pose, la sèrie de Netflix. La sèrie és un intent de posar rostres a la malaltia i retornar la humanitat a moltes d’aquelles víctimes anònimes que van morir per la desídia i l’homofòbia. It’s a sin parla també de militància i de lluita a través del col·lectiu ACT UP, en què el protagonista entra un cop accepta la malaltia.
It’s a Sin és una creació de Russell T. Davies, un guionista i productor britànic que ja fa uns anys que va documentant tot el que succeeix al col·lectiu LGTBI+ del seu país. De la seva mà, n’han sortit sèries com Queer as Folk, Banana, Years and Years i els darrers 15 anys de Doctor Who. Amb la seva nova sèrie, Davies intenta posar llum als primers temps de la pandèmia i donar-los a conèixer a les noves generacions. Estratègia que compleix donant protagonisme a actors com Olly Alexander (cantant de Years and Years i militant LGTB), Stephen Fry o Neil Patrick Harris. Menció a part mereix l’excel·lent banda sonora plena de clàssics de l’època que tan bé dialoguen i comenten l’argument.