today-is-a-good-day

Institucions espanyoles violentes

- Advertisement -

No és habitual començar una crítica d’una pel·lícula posant una fotografia real. Però no hem trobat millor manera d’il·lustrar el que pretén denunciar el documental La cifra negra de la violencia institucional que aquest dimarts 9 d’abril a les 23h s’estrena a TV3 al programa Sense Ficció.

- Advertisement -

El de la foto és Unai Romano abans i després de passar per la comissaria. L’any 2001 va ser detingut a Vitòria per una presumpta col·laboració amb ETA. Ja en mans de la policia, va ser torturat de manera brutal cada cop que una resposta no era la que els agents volien. En sortir, Romano denuncia el cas però la justícia s’alinea amb la versió de la Guàrdia Civil, confirmada pel forense: Unai Romano es va autolesionar. El cas s’arxiva.

- Advertisement -

Si us està bullint la sang el documental ha fet bé la seva feina. I podríem dir que el testimoni de Romano és només una de les puntes d’un enorme iceberg que inclou altres casos com el de Martxelo Otamendi, el Motí de la presó de Quatre Camins, la violació d’una prostituta a mans d’un policia, la pèrdua de l’ull d’Esther Quintana per l’impacte d’una pilota de goma i uns quants més….

El documental dirigit per Ales Paya és una gerra d’aigua freda per a l’espectador. El que relata és esfereïdor i ha passat (són tots fets provats) al costat de casa nostra. Un dels mèrits de La cifra negra és combinar els testimonis reals d’afectats per la violència institucional amb petits curtmetratges que expliquen amb l’actuació d’actors professionals la crueltat amb la que han actuat els que se suposa que ens han de protegir. Actors com Isak Férriz, Willy Toledo o Gorka Lasaosa posen la nota interpretativa al documental i les petites històries que expliquen serveixen per contrastar amb la part menys dinàmica (però necessària) d’entrevistes amb les víctimes.

El documental parteix amb un llarg recorregut de festivals incloent el el premi a la Millor pel·lícula al Festival de Drets Humans de Sant Sebastià. A part d’això, s’ha projectat en una bona colla d’ateneus, i centres cívics arreu del territori amb interessants debats posteriors amb presència de l’equip del film. La cifra negra és una mostra més de la bona salut del gènere documental al nostre país. Agafa un tema denunciable, es documenta a fons i amb fonts i exposa el problema de manera atractiva i, en aquest cas, despietada. La resta ho fa l’espectador. Les imatges que veus queden gravades a la retina una temporada. Objectiu complert.

Veredicte

El millor: la combinació entre testimonis reals i els clips interpretats que et traslladen a l’abisme.

El pitjor: la manca de pressupost es nota en algunes entrevistes i escenes.

Nota: 8

- Advertisement -

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents