El Festival internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona, més conegut com a Inclús, és un projecte que acull i promou obres audiovisuals sobre la diversitat funcional. El proper mes de novembre, del 28 al 3 de desembre, tindrà lloc la seva cinquena edició, al CaixaForum de la ciutat comtal. El seu objectiu és donar a conèixer la realitat de persones amb discapacitat des d’un punt de vista diferent. L’eix central del festival és un concurs audiovisual on tenen cabuda curtmetratges, pel·lícules de ficció, documentals i produccions audiovisuals d’entitats.
La secció de llargmetratges d’engany està formada per quatre projectes: Adios amigos d’Albert Jan Van Rees, At Eye Level d’Evi Goldbrunner i Joachim Dolljopf, Els ocells de pas d’Oliver Ringer i Sanctuary de Len Collin. Dins la secció de curtmetratges de ficció hi ha cinc peces i en la de documental ficció, sis més. Pel que fa al curtmetratge documental, hi ha sis pel·lícules: Beneath the surface, El desequilibrio perfecto, I’ve seen so much, ¿Lo ves? i Sky.
El jurat estarà format per cinc membres, Aritz Cirbián, Anna Maria Villalonga, col·laboradora d’El Cinèfil, Daniel Jariod, Mar Medi i Jordi Ambrós. Aquesta revista, a més, serà el mitjà oficial d’aquest festival amb el que compartim l’esperit i l’objectiu d’arribar més enllà de la pantalla a través del cinema.
Activitats paral·leles
A part del concurs audiovisual, Inclús també planteja diferents activitats pensades per a nens tant de primària com de secundària. Inclús Teens és una projecció d’anuncis publicitaris i curtmetratges pensats per al primer cicle de l’ESO, amb l’objectiu de sensibilitzar els adolescents vers la discapacitat. A través del debat i de la reflexió conjunta, els alumnes descobriran que poden capacitar o discapacitar una persona segons com la tracten, segons les ajudes d’accessibilitat que com a societat oferim i segons la capacitat de creure en les possibilitats d’un mateix.
Per altra banda, també hi haurà l’Inclús Kids. Una projecció de cinc curtmetratges pensats per a nens de cicle mitjà i superior d’educació primària (de 9 a 12 anys), amb l’objectiu de sensibilitzar-los sobre la discapacitat.