Homenatge a Stephen Chow i l’esport a les 15es Nits de Vic

- Advertisement -

Fa 15 estius, a Vic, un grup de persones amants del cinema oriental capitanejades per Quim Crusellas van organitzar un sopar cantonès i van projectar la pel·lícula Shaolin Soccer. Segurament ells mateixos no sabien que 15 anys més tard les Nits de Cinema Oriental de Vic serien (com són) un dels festivals estivals de referència al nostres país i un dels més importants del món en matèria de cinema asiàtic.

- Advertisement -

Del 17 al 22 de juliol es retrà un especial homenatge a aquella pel·lícula i al seu director i productor hongkonguès Stephen Chow (周星馳) un dels més taquillers a la China conegut a occident per films com Kung Fu Hustle (KungFusion), C17 o The Mermaid. A banda de Chow l’esport al cinema asiàtic serà el gran protagonista d’aquesta edició i esdevindrà l’eix temàtic al voltant del qual giraran una bona part de les produccions seleccionades. L’homenatge a Stephen Chow tindrà com a part nostàlgica la projecció de la primera pel·lícula que es va poder veure a la Bassa dels Hermanos a l’edició inaugural del Festival Nits, l’any 2004: Shaolin Soccer (2001). Els espectadors també podran gaudir també d’un recull de films asiàtics que tenen l’esport com a protagonista amb la retrospectiva ‘Àsia en forma’.

- Advertisement -

A banda d’això i per quart any consecutiu hi haurà una nova publicació de la Biblioteca FesNits: Stephen Show! El cinema espectacle de Stephen Chow. Ja ha començat una campanya de micromecenatge a Verkami. El llibre, escrit per Domingo López, comptarà amb il·lustracions originals de Mr. Yuen Tai-Yung, creador de més de 200 cartells de pel·lícules emblemàtiques de l’època daurada del cinema de Hong Kong (del 1975 al 1992). Yuen Tai-Yung va visitar Vic durant l’última edició del Festival Nits per presentar el documental sobre la seva vida, The Posterist (Hui See-Wai, 2016), i ha cedit dibuixos de Stephen Chow per a aquesta edició, un dels quals il·lustra la portada del llibre.

Els nous eixos temàtics

A partir d’enguany, l’eix central del festival deixarà de ser un país concret i la programació i activitats giraran entorn d’una temàtica, un fil conductor que recorrerà totes les seccions i que inspirarà la imatge del Festival. En el cas de la propera edició: els esports en el cinema comercial asiàtic. L’homenatge a països de l’Àsia es mantindrà a les Nits a la Bassa, on cada nit se seguirà dedicant el sopar i la pel·lícula a una cultura específica.

El festival ha presentat aquest dissabte 24 de febrer la imatge de la propera edició. Davant del caràcter 球 (pilota) la mascota d’enguany serà Qiú Qiú (pronunciat ‘txiou txiou’) una pilota amb un fons cromàtic que recorda força els colors de l’equip de futbol de Shaolin Soccer. La il·lustració és obra de l’artista Xevi Domínguez.

Festival-Nits-2018

Nous col·laboradors

El certamen suma noves complicitats en el treball que realitza habitualment amb entitats i empreses locals: l’associació Vic Comerç, amb la participació de l’Escola d’Art de Vic, convertirà els carrers propers a la Bassa dels Hermanos en un ‘Chinatown’ perfectament ambientat. Així mateix, s’editarà una targeta ‘Vic Comerç’ perquè els convidats, acreditats i Nitòmans tinguin avantatges en els establiments vigatans, i s’activaran accions de promoció i participació conjuntes entre Vic Comerç i el Festival Nits. També s’incorpora com a empresa col·laboradora Cervesa del Montseny. Aquesta casa de cervesa artesanal instal·lada a la comarca llançarà una edició especial per al festival: la Nitòmana.

Nits vic

Durant el mes anterior al festival, el Més Nits tornarà a omplir els Centres Cívics de Vic i altres espais amb una programació de tallers i activitats. I, en col·laboració amb el Consell local de cooperació de Vic, el programa del festival inclourà de nou un cicle de films documentals de temàtica social i debats posteriors amb experts.

Suport als joves cineastes catalans

- Advertisement -

El Festival Nits manté el seu compromís amb la jove creació cinematogràfica a Catalunya i ha anunciat a la roda de premsa la finalització del film Meiying MG-01, nou curtmetratge del director de cine i col·laborador d’El cinèfilAdrià Guxens. El curt està protagonitzat per l’actriu i cantant vigatana Jinjin Chen que des de fa anys és una de les col·laboradores del certamen .

Meiying MG-01

El festival és coproductor associat del projecte i l’acompanyarà també en la seva difusió internacional. L’obra de Guxens, que ja va presentar el seu curt Bittersweet Memories a Vic l’any 2016, es caracteritza pel seu caràcter oníric i per inspirar-se en l’estètica i la cultura orientals.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents