Els centres d’atenció primària, els CAP, són protagonistes de la nova sèrie de TV3 Històries de la primària. La docusèrie, que consta de 6 episodis, mostra les entranyes d’aquests equipaments de salut des del punt de vista dels professionals però també dels pacients.
Històries de primàries s’estrena aquest dijous 18 de gener, a les 22.45 a TV3 i estarà disponible també a la plataforma 3Cat. Durant sis capítols, les càmeres entren a les consultes de molts CAP de Catalunya amb l’objectiu de captar moments de confiança, de proximitat i de privadesa entre professionals sanitaris i pacients.
S’ha rodat en 15 CAP diferents de Catalunya i en alguns domicilis de Barcelona, el Bages i el Pallars Sobirà. En concret hi veurem CAP de Badalona, Castelldefels, Sant Cugat del Vallès, Navàs, Balsareny, Sort, Bretui, Montardit de Dalt, Vinebre, la Torre de l’Espanyol, Lloret de Mar, Girona, Santa Coloma de Farners i Lleida. Cada capítol té entre 40 i 45 minuts de durada i inclou unes quatre localitzacions diferents. Hi apareixen una cinquantena de professionals de la primària, sobretot infermeres i metges, el 95% de les quals són dones.
Històries de la primària: salut sense el “glamur” hospitalari
El director d’Històries de la Primària, Pol Izquierdo, ha destacat que “el principal valor de la sèrie és haver tingut accés a aquesta relació especial que s’estableix entre els professionals de la primària i els seus usuaris. És la primera vegada que es revela un contingut d’aquesta naturalesa, que el gran públic sol desconèixer”. També ha admès que l’ha sorprès “el nivell d’intimitat” que ell i el seu equip han pogut enregistrar.
Durant la presentació del programa a la seu de 3Cat, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha posat èmfasi en el fet que a la sèrie “hi apareixen tots els rols professionals de la Primària”, i ha explicat perquè creu que mostrar el funcionament dels CAP des de dins era una necessitat: “Els hospitals tenen un gran glamur, però la realitat està en l’atenció primària”.
Històries de la primària és una producció de 3Cat amb la col·laboració d’Incís Films. També ha tingut el suport directe del Departament de Salut. Aquest projecte ha estat finançat a càrrec dels fons per a les estratègies 2022 del Ministeri de Sanitat.