‘Hada’: La dolorosa gestió del suïcidi

- Advertisement -

Posa’t en situació. Tens 23 anys i comences a donar passes en un món adult que no controles. La infantesa, o més aviat l’adolescència, comença a difuminar-se, però encara és massa prest per parlar de nostàlgia.  Per més que la vida que se t’obre encara tengui una flaire seductora, i encara que et sobri energia per il·lusionar-te, el record dels anys de passadissos d’institut, amors primerencs i volàtils i festes de crepuscle a albada és prou recent per considerar-lo casa. El passat és tan proper que el perceps com un lloc que podries visitar qualsevol dia, amb un senzill viatge en tren o vaixell, i el trobaries tal com el deixares.

I de sobte, al grup de WhatsApp de l’equip de bàsquet on jugaves al batxillerat, on ja fa temps que ningú hi ha escrit res, un missatge breu i directe et dona la notícia. La teva amiga d’infantesa s’acaba de suïcidar. Et quedes glaçat mentre veus com el passat s’allunya i ja no hi ha cap estació de tren que hi arribi. Tiranitzes al teu cap tot d’imatges provinents de records ensucrats, temorós que desapareguin com una fotografia que es crema. Lentament. Primer distorsionant, després embutllofant, després flamejant. Finalment cendra i pols que s’enlaira.

- Advertisement -

Un debut amb estrena internacional

- Advertisement -

El director de teatre i guionista Àlex Mañas debuta en el llargmetratge amb Hada, una història inspirada en fets reals, abordant el dol d’una pèrdua per suïcidi. La pel·lícula s’ha estrenat mundialment aquest 5 de novembre al Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF 2023). Aquest festival s’ha convertit en un referent als països bàltics per haver aconseguit la qualificació A que atorga la FIAPF (Federació Internacional d’Associacions de Productors Cinematogràfics). La pel·lícula catalana ha estat seleccionada per competir a la secció Just Film’s International Youth Competition.

La pel·lícula es va gravar el 2020, i encara que la idea parteixi d’un Treball de Fi de Grau d’Interpretació de l’Escola Eòlia, amb col·laboració de la Universitat Ramon Llull, va ser seleccionada al Forum Work-in-Progress Abycine Lanza, destinat a impulsar llargmetratges de ficció o documental, i va comptar amb la postproducció d’Antaviana Films i la producció de Turkana Films. També ha comptat amb la participació de 3Cat.

Una desfilada de nous talents

A més, tot i ser el seu primer llargmetratge, Àlex Mañas porta quasi vint anys dintre del món del teatre. Després de formar-se com a actor i dramaturg, va debutar en la direcció teatral el 2005 amb Algo, i va ser nominat als Premis Barcelona de Teatre. Amb la seva segona obra, En cualquier otra parte, va guanyar el Premi Nacional de Teatre SGAE 2006.  Des d’aquest moment alterna treballs d’autoria i direcció teatral amb el guió audiovisual per a televisió, amb títols com Germanes, de Carol López, o Positius, de Judith Colell.

Aquesta experiència dilatada li ha permès afrontar un tema tan dur com el que explica la pel·lícula i fer-ho amb una tongada de joves talents, entre els quals hi trobem Maria Sanz, Sara Rodríguez Espías, Júlia Ferré i Irene Quirós encapçalant el repartiment.

La pel·lícula també compta amb una banda sonora original que ha estat composta i interpretada per Xavi Lloses, Maria Arnal, Marcel Bagés, Begoña Salazar i Gemma Humet.

- Advertisement -
Joan Miquel Mas Salom
Graduat en Història i periodista vocacional en formació, és un enamorat de la fantasia, el terror i la ciència-ficció. Amb una vida professional caòtica i eclèctica, està sempre pendent de trobar una escletxa de temps per endinsar-se en una bona història, bé sigui entre pàgines com entre pantalles. Pot passar-se hores divagant i sobreanalitzant sèries, pel·lícules i novel·les, una qualitat que explota col·laborant amb 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents