‘La mort de Guillem’: lluita antifeixista i dol

- Advertisement -

Segurament heu sentit (o cridat) molts cop la consigna “Guillem Agulló ni oblit ni perdó”. Doncs la vida i la mort del valencià independentista mort a mans de l’extrema dreta feixista 1993 arribarà al cinema ben aviat. El 25 de novembre del 2019 va començar el rodatge a València de La mort de Guillem la pel·lícula que aborda el llegat de l’activista per primer cop en forma de ficció. El film arriba a uns pocs cinemes el dia 25 de setembre i es podrà veure a TV3 el dia 2 d’octubre a les 22:05h en una nit temàtica especial que inclou un el documental A la dreta i més enllà un documental de Montse Armengou i Ricard Belis sobre l’auge de l’extrema dreta a  França, Espanya i Grècia.

Actors valencians protagonitzen aquesta ficció dirigida per Carlos Marquès-Marcet director de 10.000KMTierra Firme, Els dies que vindran. El cineasta català s’allunya de l’èpica dels fets per endinsar-se en la intimitat d’uns pares i deconstruir el seu procés de dol, mentre lluiten per la memòria del seu fill. El film ha tingut la seva premiere al Festival de Màlaga aquest agost de 2020.

- Advertisement -

- Advertisement -

Segons explica Marques-Marcet en un comunicat “la ficció és un gran format per a reflexionar com a comunitat i rellegir la nostra història des de la intimitat”, ja que en molts casos “els titulars de les notícies i els eslògans no són capaços de captar-ho”. Amb aquest film Marques-Marcet vol explorar també el caràcter complex i divers de la identitat valenciana: “indagar en la intimitat dels personatges que van viure la vida i la mort d’en Guillem” i d’aquesta manera repassar aquell context i circumstàncies “fent un cant a la terra, no des de l’èpica dels caiguts, sinó des de la intimitat del dolor de qui ha perdut un ésser estimat”.

Els Agulló-Salvador des de dins

Una altra de les novetats del film és que ha combinat actors i actrius professionals amb altres que debuten davant una càmera, com és el cas de Yanni Collado, el jove que interpreta a Guillem Agulló, i que prové de moviments socials de la ciutat: “pel fet de ser de València, coneixes aquesta història” i malgrat que no havia actuat mai abans i tenia dubtes sobre si podria fer d’una figura com Guillem Agulló, per Collado “ha sigut un honor”, tot i que quan fas coses així “t’estàs jugant el cap, però val la pena”. El film és una producció de Lastor Media, SUICAfilms i Som*Batabat Produccions, en coproducció amb À Punt Media i TV3.

Una campanya en paral·lel

La pel·lícula és una baula més de la campanya La lluita continua engegada per les productores Lastor Media, SUICAfilms i Som*Batabat, la discogràfica Propaganda pel Fet, el festival Barnasants i la família de Guillem Agulló Salvador. El micromecenatge a Varkami ha aconseguit més de 130.ooo€ fet que la converteix en una de les pel·lícules catalanes que diners ha aixecat amb suport ciutadà. El projecte és una iniciativa de mobilització social, política i de recuperació de la memòria democràtica que pren com a punt de partida la figura del jove antifeixista i independentista assassinat per un grup d’ultradreta a Montanejos (Castelló) l’11 d’abril del 1993. A partir d’un cas d’impunitat paradigmàtic, la campanya vol donar veu a persones, col·lectius i grups socials que han patit -i pateixen- la xacra de l’odi, la xenofòbia, el racisme, la persecució política i la discriminació al nostre país.


Guillem Agulló Salvador (Burjassot, València, 1974 – Montanejos, Castelló, 1993) tenia 18 anys quan una ganivetada al cor va acabar amb la seva vida. Havia estat preseleccionat com a nedador per als Jocs Olímpics de Barcelona i militava en moviments d’esquerres, com Maulets i SHARP. La matinada de l’11 d’abril de 1993 va ser assassinat a mans d’un grup d’extrema dreta que se n’anaren del lloc dels fets cantant el Cara al Sol.

Tant la seva família com nombroses organitzacions polítiques, culturals i socials van denunciar reiteradament que era un crim d’odi. El judici va acabar amb l’absolució de tots els acusats menys l’autor material dels fets, Pedro Cuevas, que va passar només quatre anys a la presó. Posteriorment, tant l’assassí com els altres acusats, han sigut detinguts en nombroses ocasions i processats per casos com l’Operació Panzer. El cas de Guillem segueix sent un referent de la lluita antifeixista però, com malauradament tants d’altres, és desconegut per a gran part de la societat.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents