L’any 2020 serà un repte difícil pel Festival de Sitges. Com tots els festivals l’obra de la Covid-19 plana sobre el certamen i les incerteses fan que la 53a edició sigui una de les més complexes que ha hagut d’afrontar la direcció de l’esdeveniment de cine més important del país. Malgrat tot això, el terror i el fantàstic més esperats tindran, com sempre, un aparador inigualable a Sitges en una edició que es prepara per rebre públic de manera presencial però que també tindrà una petita selecció de pel·lícules de manera virtual en una plataforma pròpia. Aquesta selecció, que en principi no superarà els 30 films, serà una barreja de les diverses seccions del festival i per accedir-hi caldrà comprar entrades de la mateixa manera que per a les butaques dels cinemes. A més, Sitges té en marxa un Pla B per si la situació sanitària es torça del tot i cal incrementar el nombre de films a la plataforma. Una de les primeres conseqüències ja anunciades és una reducció del número de pel·lícules i una obligada davallada de presències internacionals (sobretot dels continents americans i l’Àsia).
La nova directora general de la Fundació Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, Mònica Garcia Massagué ha anunciat quines seran algunes de les mesures especial per aquesta edició. Tots els seients estaran preassignats, les sales tindran un aforament reduït a un 75% i hi haurà un estricte control d’entrades i sortides. El festival treballa paral·lelament en una plataforma virtual per si cal cancel·lar l’edició “física”. Aquest web, però, no seria un espai de lliure accés sinó que també tindria un “aforament virtual” de màxim 1.200 persones entre públic, indústria i premsa.
Una inauguració propera
Aquest 14 de juliol s’ha fet públic que s’obrirà la nova edició el pròxim 8 d’octubre amb l’estrena de Malnazidos, una coproducció catalana d’acció zombi dirigida conjuntament per Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro. El film adapta la novel·la de Manuel Martín Ferreras, ambientada en la Guerra Civil Espanyola amb un repartiment que encapçala Miki Esparbé, Aura Garrido, Luis Callejo, Álvaro Cervantes i María Botto, entre altres. La cinta segueix un grup de combatents fugits de bàndols rivals durant la Guerra Civil que hauran d’aliar-se per fer front a un enemic comú, els zombis.
Produïda per Telecinco Cinema, Cactus Flower Produccions, Malnazidos AIE, La Terrassa Films i Ikiru Films, la cinta recrearà un univers bèl·lic creïble pel qual s’han construït més de 200 metres de vies de tren per on es mouen dos trens blindats d’època. A més, en les diferents localitzacions hi ha més de 20 cotxes militars d’època entre ambulàncies, motos, sidecar, jeeps i camions de guerra cuirassats. Sens dubte tot un desplegament que promet emocions fortes per començar…
I més zombis… Un altre de les cintes que veurem és l’esperada preestrena de pel·lícula coreana Peninsula, la seqüela de Train to Busan que a Sitges 2016 va ser mereixedora dels premis a la millor direcció per Yeon Sang-ho i als millors efectes especials.
https://elcinefil.cat/2020/06/08/train-to-busan-2-peninsula/
També s’ha confirmat la presència de Relic, el debut de la directora australiana Natalie Erika James, que va sorprendre a Sundance i que s’ha situat en primera posició als cinemes nord-americans postpandèmia. Produïda per Jake Gyllenhaal i protagonitzada per Emily Mortimer, la cinta s’endinsa en una espiral de terror tèrbol. El terror independent de diverses procedències i dirigit, en una majoria, per dones, gaudirà d’una presència destacada al Festival amb propostes com la britànica The Show, de Mitch Jenkins, escrita pel guru del còmic Alan Moore; la francesa Jumbo, de Zoé Wittock; la nord-americana 12 Hour Shift, de Brea Grant, o la canadenca Slaxx, d’Elza Kephart. Sitges 2020 comptarà amb un bon grapat d’exemples de terror festiu, dirigit als fans del gènere, amb títols com Psycho Goreman, d’Steven Kostanski; Benny Loves You, de Karl Holt, o The Queen of Black Magic, de Kimo Stamboel.
L’última novetat anunciada aquest agost és l’estrena de 30 monedas, la sèrie de terror d’Álex de la Iglesia, La presentació de la qual tindrà lloc en una sessió especial inclosa a la Secció Oficial. Terror, fenòmens paranormals i conspiració a l’Espanya rural són els ingredients principals de l’esperada sèrie que el director basc ha desenvolupat per HBO.
El millor cinema català de gènere escalfa motors
A banda del film inaugural que compta amb producció catalana, el nostre cinema serà molt present a Sitges 2020 segons ha explicat el director del festival Ángel Sala. El Festival comptarà amb l’estrena de No matarás, del català David Victori, un thriller protagonitzat per Mario Casas donant vida a un personatge que es trobarà contra les cordes. Mal rotllo garantit servit pel director de El pacto.
https://elcinefil.cat/2019/07/04/david-victori-dirigeix-no-mataras-amb-mario-casas/
Enriqueta Martí també es deixarà veure per Sitges. La Barcelona de principis del segle XX és l’escenari de La vampira de Barcelona, un terrorífic drama basat en fets reals que dirigeix Lluís Danés i compta amb un ampli repartiment d’actors catalans com Nora Navas, Sergi López, Francesc Orella, Pablo Derqui, Bruna Cusí, Roger Casamajor o Núria Prims. Un dels films catalans més esperats de l’any que narra la història d’una de les assassines més cèlebres de la crònica negra catalana en aquest cas sota l’oníric estil de Danés.
https://elcinefil.cat/2020/01/28/nora-navas-sera-la-vampira-del-raval/
L’últim film confirmat en clau catalana en aquest avanç de programació és Cosmética del enemigo del cineasta barceloní Kike Maíllo una cinta que adapta la novel·la de l’autora belga Amélie Nothomb. La trama gira al voltant d’un arquitecte que perd el seu vol a causa d’una jove que l’ha abordat i no para d’importunar-lo. A partir d’aquí els dos personatges comencen una conversa que, encara que sembla fortuïta, aviat es converteix en una cosa molt més sinistre i criminal.
Novetats d’arreu del món
Altres títols confirmats en aquesta 53a edició oferiran un ampli ventall de tipologies del fantàstic. Del terror passant per la ciència-ficció i el thriller, films a descobrir que ompliran el Festival, com The Silencing, de Robin Pront, una cinta de venjança protagonitzada per Nikolaj Coster-Waldau i Annabelle Wallis. Pel que fa a la ciència-ficció, s’hi podrà veure The Sputnik, film rus dirigit per Egor Abramenko, una aventura espacial amb alienígenes. També Come True, d’Anthony Scott Burns, amb un adolescent turmentat per terribles malsons. Archive, l’opera prima de Gavin Rothery, tracta la temàtica de la intel·ligència artificial, mentre que La nuée, de Just Philippot, planteja un peculiar drama de terror plagat de llagostes, i Fried Barry, de Ryan Kruger, presenta un antiheroi drogoaddicte que és abduït per extraterrestres. Els vampirs estaran representats per Comrade Drakulich, cinta hongaresa dirigida per Márk Bodzsár, una comèdia negra amb un heroi de la revolució cubana en format vampir. D’Hongria també arribarà Post Mortem, de Péter Bergendy, una història de fantasmes ambientada a la Primera Guerra Mundial.
Homentge al Dr. Caligari
Sitges 2020 també retrà homenatge a la primera gran pel·lícula de gènere fantàstic de la història del cinema, Das Cabinet Des Dr. Caligari (El gabinet del Dr. Caligari) que celebra 100 anys d’existència. Per aquest motiu el Sitges 2020 l’adopta com a motiu per al seu cartell, realitzat per l’agència China. En paraules dels seus creadors, “enguany tenim la sort de celebrar el primer centenari a Sitges amb els 100 anys d’El gabinet del Dr. Caligari. Un dels pares indiscutibles del cinema fantàstic i de terror amb una mirada pertorbadora que ha influenciat tants cineastes del gènere. Hem volgut homenatjar el seu inoblidable estil expressionista amb una reinterpretació de Sitges que emula Holstenwall, el poble imaginat pels artistes Hermann Warm, Walter Reimann i Walter Röhrig. Una visió angoixant, que reflecteix la hipnosi col·lectiva dels seus habitants, i que durant uns dies hipnotitzarà també els fans del fantàstic a Sitges”.