Grans pel·lícules sobre bancs i finances

- Advertisement -

El sistema bancari i el món de les finances, com tants altres temes, ha estat tractat pel cinema de diferents maneres. Aprofitant l’arribada del banc català 11Onze, que tot just es presenta en societat aquest abril, hem pensat que és un bon moment per analitzar la relació entre el setè art la banca. 

El primer que cal dir és que quan apareix un banc en una pel·lícula o en una sèrie acostuma a ser per dos motius: un atracament o mostrar la cara més fosca del capitalisme. Malgrat això hem trobat algunes de pel·lícules on els banquers són els protagonistes sense ser éssers més malvats que Hannibal Lecter. Segurament la més mítica de totes és It’s a Wonderful Life (Que bonic és viure, 1946). Aquest clàssic de Frank Capra no només és un dels film imprescindibles de cada Nadal sinó que retrata la figura d’un petit banquer interpretat per James Steward. L’argument gira al voltant d’en Clarence, un àngel que ha de fer mèrits per guanyar-se les ales i és enviat a la Terra amb la missió d’evitar el suïcidi de George Bailey, que té una empresa d’emprèstits que està a punt de fer fallida a causa de la desaparició de vuit mil dòlars. Un film optimista que mostra com seria la societat sense bones persones com el protagonista.

Cap Nadal sense Capra

- Advertisement -

- Advertisement -

Fent un salt gegant en el temps, val la pena mencionar un film recent que a casa nostra ha passat gairebé desapercebut. Parlem de The banker (2020) de George Nolfi que posa el fucus en Joe Morris i Bernard S. Garrett Sr. dos pioners en el sector per ser dels primers banquers afro-americans interpretats per Samuel L. Jackson i Anthonie Mackie respectivament. Aquest film exclusiu d’Apple TV posa el dit a la nafra del racisme als anys 50 i parla de la diferència entre ser negre i blanc a l’hora d’aconseguir un crèdit.

En una direcció molt diferent, però força interessant trobem la pel·lícula de Netflix Bankier van het verzet (El banquero de la resistencia) una cinta holandesa on un banquer és “seduït” per la resistència al nazisme per ajudar a finançar el moviment opositor a Hitler. Una interessant història basada en fets reals de com utilitzar el sistema bancari en benefici d’una bona causa.

El boig món de les finances

Si bé la figura del banquer no ha despertat gaire l’interès de Hollywood sí ho ha fet la figura del broker. Però, què és un broker? Quan tens un suma sucosa de diners i vols invertir en borsa l’empresa o banc que transforma els teus diners (a canvi de comissions) en més diner és el broker. Hi ha una bona pila de pel·lícules sobre borsa però n’hi ha dues que sens dubte destaquen per sobre les altes: Wall Street (1987) i The Wolf of Wall Street (2013) Tant Oliver Stone com Martin Scorsese retraten de manera molt diferent (thriller i comèdia) la corrupció de la personalitat quan els diners governen la persona. Cadascun a la seva manera van ser capaços d’explicar l’ebullició del sector financer als 80 als Estats Units.

Wall Street fins i tot va tenir una seqüela l’any 2010 on el mateix Oliver Stone rescata el mític personatge de Gongon Gekko (Michael Douglas) per comparar els boigs 80 amb la nova era de les finances en plena era d’internet. Per cert, no cal anar a Hollywood per trobar films sobre brokers. A Catalunya el film Joves (2004) de Ramon Térmens i Carles Torras també expliquen com funciona aquesta feina als despatxos de Barcelona amb un Roger Coma obsessionat per fer més diners a costa de les inversions del seu ric oncle.

La crisi del 2008 al cinema

Quan el gegant financer Lehman Brothers va caure tothom va veure que la crisi que alguns anunciaven feia mesos anava de veritat. El món del cinema va posar-se les piles i en pocs anys van sortir moltes pel·lícules que van explicar aquest episodi de la història des del documental guardonat amb un Oscar Inside Job (2010) fins al també oscaritzada al Millor Guió Adaptat The big short (La gran apuesta 2015) on uns inversors es dediquen a “apostar” en contra el mercat hipotecari estatunidenc i descobreixen que és quelcom força lucratiu (ètica a banda).

- Advertisement -

En una línia similar va ser molt cèlebre el film The Margin Call (2011) dirigit per Jeffrey C. Chandor que es ficava dins les oficines d’un banc que, en veure el núvol gris que venia, intenten desprendre’s d’actius tòxics per salvar l’entitat conscients del perjudici que provocarà aquesta pràctica a la butxaca de molta gent. També val la pena mencionar el film d’HBO Too big to fail (Malas noticias 2011) que se centra en el paper dels organisme públics davant la crisi del 2008 amb Paul Giamatti i William Hurt posant-se a la pell de Ben Bernanke i Henry Paulson al capdavant de la Secretaria del Tresor dels Estat Units. Ideal pels interessants en veure què poden fer i què fan els estats davant d’una problema com aquest.

Si t’ha agradat aquest article, t’agradarà aquest.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents