today-is-a-good-day

10 grans estafes reals per veure a les plataformes

- Advertisement -

Si el True crime està de moda, hi ha un subgènere relacionat amb la delinqüència que està generant addicció a moltes llars arreu del món: les estafes. Concretament grans escàndols que normalment tenen darrere una persona malvadament hàbil que aconsegueix enganyar-ne d’altres i apoderar-se dels seus diners. Crims sense sang, però que han enfonsat moltes vides…

En aquest article fem un repàs de documentals, sèries i pel·lícules sobre grans estafes que podeu veure al sofà de casa menjant crispetes (i jutjant en silenci si us posicioneu amb la víctima o el delinqüent). Tots retraten casos que han passat de veritat. Vigila el teu moneder.

Fyre

- Advertisement -

- Advertisement -

Argument: El Fyre va ser promocionat com un luxós festival de música a una illa privada de les Bahames amb actuacions musicals de primer nivell, supermodels en biquini i serveis ‘pijos’. Els organitzadors oferien un esdeveniment exclusiu i en poc temps van vendre totes les caríssimes entrades. Quan va arribar l’hora de la veritat no tot va ser com s’havia promès…

On la puc veure: A Netflix

Gènere: Documental

Durada: 1 hora 37 minuts

Los Pelayo

Argument: La banca no sempre guanya… Aquesta pel·lícula s’inspira en la història real dels Pelayo, una família que va aconseguir la seva fortuna “guanyant” als casinos de tot el món. Narra les peripècies d’un grup de persones amb poques perspectives de futur a qui se’ls presenta la gran oportunitat: canviar la seva sort i gaudir d’una aventura que es convertirà en una manera de vida absolutament a contracorrent amb un mètode infal·lible basat en la imperfecció de la ruleta.

On la puc veure: A HBO Max

Gènere: pel·lícula de ficció basada en fets reals

- Advertisement -

Durada: 1 hora i 40 minuts

El timador de Tinder (The Tinder Swindler)

Argument: un home ric i atractiu aprofita la popular aplicació per trobar parella per enamorar i després demanar diners a les dones que ha “conquerit”. Amb un tren de vida de milionari i carisma aconsegueix aixecar la camisa (i el moneder) a dones d’arreu del món.

On la puc veure: A Netflix

Gènere: Documental

Durada: 1 hora 55 minuts

Inventing Anna

Argument: Anna Delvey és una noia russa que suposadament és hereva d’un imperi de diners i noblesa gràcies a la fortuna que el seu pare té a Alemanya. Amb aquesta imatge que projecta intenta aconseguir que amistats i entitats financeres inverteixin una gran suma de diners per a crear un club privat de rics a Manhattan.

On la puc veure: A Netflix

Gènere: Sèrie de ficció basada en fets reals

Durada: 8 capítols d’una hora de durada cadascun

Més informació en aquest enllaç. 

The puppet Master (Quien maneja los hilos)

Argument: Aquesta docuserie explica l’èpica cerca de l’estafador Robert Hendy-Freegard que va robar gairebé un milió de lliures a les seves múltiples víctimes. El seu esquer? Es va fer passar per un agent de l’MI5 (el servei d’espionatge britànic).

On la puc veure: a Netflix

Gènere: Sèrie documental

Durada: 3 capítols de 48, 29 i 50 minuts de durada.

Molly’s Game

Argument: Molly Bloom, una esquiadora que va arribar a ser milionària abans dels 21 anys ja no té tants diners. Després de perdre’s els Jocs Olímpics, es traslladar a Los Angeles, on fins i tot va treballar de cambrera. Gràcies a la seva intel·ligència i els seus dots empresarials, la jove va acabar guanyant milions de dòlars organitzant partides de pòquer. No tot és tan net com sembla en aquesta òpera prima d’Aaron Sorkin basada en fets reals.

On la puc veure: A HBO Max

Gènere: pel·lícula de ficció basada en fets reals

Durada: 2 hores i 20 minuts

Més informació en aquest enllaç. 

El pionero

Argument: Jesús Gil, una de les figures polítiques més populars a Espanya durant la dècada dels anys noranta aprofita qualsevol excusa per treure diners de tot arreu. Corrupció, televisió i futbol i molta caspa en una docusèrie que mostra el costat més fosc de la cultura del ‘pelotazo’ quan encara s’estafava amb pessetes.

On la puc veure: HBO Max

Gènere: Sèrie documental

Durada: 4 capítols d’una hora de durada cadascun

Art and craft 

Argument: El film investiga la història de l’estafador Mark Landis que es va fer passar com a donant filantròpic durant bona part de la seva carrera. Gaudint d’una impressionant carrera de 30 anys com a falsificador d’art més prolífic dels Estats Units, explica una història que uneix art, diners i un expert estafador. Copiant els estils de Picasso, dels artistes del segle XV i fins i tot de Walt Disney, l’estafador s’enfrontarà al seu propi llegat en aquest impactant documental.

On la puc veure: Filmin

Gènere: Documental

Durada: 1 hora i 30 minuts

American Hustle (La gran estafa americana)

Argument: Estat de Nova York, anys setanta. Irving Rosenfeld (Christian Bale), un brillant estafador, i la seva intel·ligent i seductora companya Sydney Prosser (Amy Adams) es veuen obligats a treballar per a un tempestuós agent de l’FBI, Richie DiMaso (Bradley Cooper), que sense voler els arrossega al perillós món de la política i la màfia de Nova Jersey.

On la puc veure: A HBO Max i Amazon Prime

Gènere: pel·lícula de ficció basada en fets reals

Durada: 2 hores i 20 minuts

LuLaRich

Argument: LuLaRoe és una empresa de màrqueting global amb seu als Estats Units que ven roba de dona. L’empesa va ser fundada l’any 2012 per Deanne Brady i el seu marit Mark Stidham. El 2019, però, va ser acusada d’enganyar milers de dones amb la plataforma basada en una estafa piramidal. Un clàssic de les estafes…

On la puc veure: Amazon Prime

Gènere: Sèrie documental

Durada: 4 capítols d’una hora de durada cadascun.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents