today-is-a-good-day

Ciència ficció i cyberpunk a ‘Ghost in the Shell’

- Advertisement -

Al 1989, el dibuixant japonès Masamume Shirow va crear un manga de ciència ficció el qual va progressar en dos còmics més, dues pel·lícules d’animació dirigides per Mamoru Oshii i una sèrie de televisió amb dues temporades. Però la versió més coneguda i impactant va ser la pel·lícula d’animació del 1995 dirigida per Mamoru Oshii (Patlabor, Avalon o Blood, the last vampire), una producció més aviat enfocada als adults i una referència del gènere cyberpunk, que es va diferenciar del manga per no incorporar tant els problemes de contingut culturals i ètics, i per crear un producte de caire seriós, transcendental, amb un estil narratiu propi, aproximat a la poesia, on tot està seleccionat minuciosament.

ghost-in-the-shell

- Advertisement -

De fet, l’ambient pot recordar bastant al que es troba a Blade Runner (que aquest mateix any es deixarà veure en forma de seqüela). Ambdues es caracteritzen per allunyar la societat de tot component sentimental i introduir el món virtual per posar en perill la identitat humana, així com d’individus únics i individuals.

- Advertisement -

Han hagut de transcórrer més de 20 anys perquè arribés una adaptació en imatge real que situa la narració de la història de The Major, un híbrid cyborg-humà femení únic en la seva espècie, que treballa a operacions especials i que dirigeix un grup operatiu d’elit anomenat Secció 9. Està destinada a acabar amb els extremistes i criminals més perillosos, però la secció 9 s’enfronta a un enemic que té l’objectiu d’anular tots els avenços tecnològics de Hanka Robotik, una empresa especialista en el camp de la tecnologia robòtica.

Ghost-in-the-Shell

Aquesta adaptació americana està dirigida per Rupert Sanders (Snow White and the Huntsman), essent així el seu segon llargmetratge. Mentre que el paper protagonista recau sobre una camaleònica i cada vegada més constant als gèneres fantàstic i ciència ficció Scarlett Johansson (Lucy o Under the Skin), la resta de l’elenc el conformen Michael Pitt (Criminal o I Origins), Juliette Binoche (Nadie quiere la noche o Godzilla), Takeshi Kitano (saga Outrage o Zatoichi), entre d’altres.

La pel·lícula arribarà a les pantalles el proper 31 de març i es pot veure un tràiler bastant complet que mostra que aquesta versió serà prou fidel a l’original. A més, aprofitant l’estrena en imatge real, es tornarà a emetre als cinemes la pel·lícula original d’animació del 1995, una producció que s’ha convertit en un clàssic de l’anime per a adults i es considera un film de culte. Està per confirmar si aquesta iniciativa finalment arribarà a Espanya, ja que als EUA hi haurà 110 còpies amb la versió original en japonès i subtítols en anglès.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents