L’any passat un innovador projecte del Festival Nacional de Poesia va convertir diversos poemes de Gabriel Ferrater en històries audiovisuals. En aquell moment encara no era oficial el que ara és una realitat: l’any 2022 ha estat declarat per la Generalitat l’Any Ferrater. Per commemorar-ho, el certamen ha donat una volta més al projecte sumant-li nous punts d’interès. I és que enguany, a banda de veure com diversos textos del poeta tenen una adaptació audiovisual, també podrem veure un Gabriel Ferrater de ficció al cinema. Ramon Grau, conegut editor, periodista i empresari de Sant Cugat, es posa a la pell del popular autor en la que és la seva primera experiència davant la càmera.
Ferrater i els seus textos cobre vida de nou
Sota el nom de Gabriel Ferrater. Poesia en imatges, el projecte compta amb tres curtmetratges que adapten textos de l’escriptor i lingüista i quatre interludis on podrem tornar als anys 70 per veure, en petites pinzellades, aspectes quotidians de la vida del poeta durant els seus darrers dies a Sant Cugat. Els directors Roger Comella, Esther Nubiola i JR Armadàs Monclús han escrit i dirigit les històries que amb estils, sensibilitats i punts de vista ben diversos.
Roger Comella ha convertit el poema Temps enrere en una història de literatura, humor i amor titulada Ara. Ambientada en un conflicte bèl·lic indeterminat, Ariana Fornés Solé i Bernat Renau són els protagonistes d’una trama on els llibres, la llibertat i les ganes de viure són el fil conductor.
Esther Nubiola ha triat El distret per fer un conte contemporani en clau familiar sobre la conciliació familiar i laboral i les prioritats a la vida. Ángel Roldán, Élida Pérez i la jove Carla Morán són els membres d’una família que lluita per mantenir-se unida malgrat les traves que genera un estressant dia a dia i una rutina monòtona i apagada.
Per la seva banda, JR Armadàs ha posat el to fosc al conjunt amb Tempesta, una adaptació molt lliure i arriscada del poema El Mutilat. Raül Tortosa i Esther Nubiola (aquest cop davant la càmera) donen vida a un matrimoni sacsejat per un esgarrifós episodi del passat que afecta al germà del protagonista.
Les obres han estat totes rodades durant aquest estiu majoritàriament a Sant Cugat amb algunes escenes a Barcelona i el Prat de Llobregat. L’estrena amb el públic serà durant el Festival Nacional de Poesia el 27 d’octubre a les 19:30 h als Cinemes Sant Cugat. L’entrada és gratuïta i la sessió acabarà amb un cinefòrum amb els directors i equips tècnics i artístics de cadascuna de les peces.
Més Ferrater al cinema
Aquest no és l’únic projecte que vincula Gabriel Ferrater amb el cinema. Aquest estiu es va rodar el film Teoria del cossos, també dirigit per JR Armadàs Monclús, una comèdia romàntica que posa la celebració de l’Any Ferrater com a excusa per tractar amb un to distès les modernes relacions de parella. Protagonitzat per Ivana Miño i Miquel Sitjar, aquesta producció d’Impulsafilm compta amb la participació dels ajuntaments de Reus i Sant Cugat (on va néixer i morir el poeta) i es troba actualment en fase de postproducció. L’horitzó es estrenar-lo en algun moment entre la primavera i l’estiu del 2023.