‘Freud’ es converteix en Holmes

- Advertisement -

Netflix ha estrenat la coproducció europea Freud dirigida per Marvin Kren (4 Blocks, 2017) i creada pel mateix Kren, Stefan Brunner (El lugar del crimen, 2016) i Benjamin Hessler (4 Blocks, 2017). Vuit capítols plens de llibertat que ofereixen una perspectiva revisionista per explicar la vida del pare del psicoanàlisi, Sigmund Freud. Una ficció biogràfica amb elements basats en la realitat barrejats amb tocs imaginatius que no acaba de quallar amb el que s’espera de la figura de l’intel·lectual. La podem classificar entre aquelles sèries que aborden personatges històrics cèlebres, masculins, sota una perspectiva sexy molt ficcionada. En definitiva, una aposta més per a l’entreteniment que poc té a veure amb el concepte ‘basada en fets reals’. Una barreja de suspens, misticisme, ocultisme, fets paranormals, assassinats, hipnosi, mèdiums i cocaïna (molta… massa), amb una lleugera dosi de terror, centrat en un protagonista que explora camins en la ment de les persones i que ajuda a resoldre una terrible i sagnant conspiració.

- Advertisement -

La ficció transcorre a la Viena del segle XIX i se centra en la vida del jove Sigmund Freud (Robert Finster, Krieg) en un moment en què es qüestionen els seus estudis, els seus experiments amb la hipnosi i la seva teoria del subconscient, la defensa que la ment és un lloc fosc que cal il·luminar. Un home obsessionat amb la histèria, mal vist per la majoria dels seus col·legues de professió i addicte a la cocaïna com a mètode per arribar a l’estat d’inconsciència i suggestió ideal. L’època històrica en què se situa el relat, els conflictes polítics i socials i les investigacions de Freud dibuixen una sèrie més propera al Sherlock Holmes de Guy Ritchie (2019) que no pas a un doctor psicoanalista. Tot això, juntament amb els personatges que es creua en el seu camí vienès, farà que veiem més a un estudiós d’allò paranormal que a un prestigiós metge. El vertader motor de la sèrie i la raó que farà que no en perdem l’interès és Fleur Salomé (Ella Rumpf, Raw), un captivador personatge que sembla haver nascut per aconseguir l’estat mental propici que necessiten les investigacions freudianes. Aquesta mèdium hongaresa i l’estranya relació que manté amb l’enigmàtica parella que la cuida, la comtessa Sophia von Szápáry (Anja Kling, Das Quartett) i Viktor von Szápáry (Philipp Hochmair, The Genital Warriors) esdevenen les claus més interessants del relat, deixant en un segon pla al mateix Freud.

- Advertisement -

Una sèrie de suspens amb alguns elements de terror i fantàstics que centren la trama en l’univers psicoanalista en què els personatges es veuen involucrats en un cas d’assassinat molt inquietant, desaparicions i immersos en una perillosa conspiració. Aquests incidents faran que es creuin les investigacions de l’inspector de policia Alfred Kiss (Georg Friedrich, Wilde Maus), les innovadores tècniques d’hipnosi de Sigmund Freud i les vivències de la mèdium Fleur Salomé en un anhel per aconseguir localitzar la identitat de l’assassí. En definitiva, una primera temporada carregada de sang, vísceres i sexe en què es barregen assassinats i ocultisme, i que ens deixa amb l’ai al cor. Una proposta que fou avalada a la passada edició del Festival de Cine de Berlín, on va obrir la secció Serie Berlinale. Una sèrie que recorda molt a la creada per John Logan, Penny Dreadful (2014), no només per l’ambientació i la temàtica sinó també per les característiques dels seus personatges principals.

Si t’acostes a la sèrie cercant una aproximació verídica de la vida i els estudis de Sigmund Freud, no trobaràs una resposta a les teves expectatives ja que només aconsegueix dibuixar un personatge que utilitza les seves tècniques d’hipnosi per endinsar-nos en un relat fantàstic i obscur. Estem davant d’un no-biopic que captura les inquietuds del protagonista i el que va representar per a la ciència, acompanyat de bones interpretacions i d’un relat visualment molt fosc amb un misteri criminal com a rerefons. Una proposta que, tot i tenir crítiques bones i dolentes, totes coincideixen a exaltar la seva estètica i el bon equilibri entre les seves desviacions dramàtiques.

Veredicte

Agradarà: Als que els agradi el joc del suspens i que estiguin interessats en històries sobre la conducta i la medicina neurològica.

No agradarà: Als que esperin una biopic exhaustiu del pensador.

Enganxòmetre: 6

Nota: 7

- Advertisement -
Ingrid Centena
Diplomada en Humanitats i Màster en Gestió Cultural. Les seves passions: llegir, escriure i la cultura en general. Enamorada del cinema i de les sèries… Què tria? El cinema a les sales de cinema i les sèries a les diverses plataformes actuals. Li apassiona el gènere negre, el terror i la psicologia, i són aquestes tres coses les que li agrada trobar a la pantalla, gran o petita. El temps que li ofereix la vida el dedica en gran part a la seva feina a la Direcció de Serveis de Formació a la Diputació de Barcelona, a la tasca com a mare i a les ja citades passions

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents