FilminCAT: la gran finestra del cinema en català a la xarxa

- Advertisement -

Si sou dels que voleu veure cinema en català i us agrada sentir la nostra llengua també a la televisió, FilminCAT és la vostra plataforma. Aquest spin off de l’empresa catalana Filmin ja és la primera plataforma de Vídeo On Demand (VOD) en català. Aquest divendres 2 de juny s’ha presentat oficialment aquesta iniciativa que ofereix films, documentals i sèries doblades o subtitulades al català. Una secció especial de pel·lícules presents als Premis Gaudi, les sèries més mítiques de TV3 o els Docs Barcelona del mes, són només alguns dels materials audiovisual ja disponibles a la plataforma.

- Advertisement -

I no s’hi han posat per poc… A FilminCAT hi haurà un catàleg disponible de més de 1.500 produccions i segons han explicat els seus responsables, l’empresa s’ha compromès a fer-lo créixer setmanalment amb novetats i films de fons d’arxiu. Entre els títols disponibles hi ha 1.000 pel·lícules, més de 400 capítols de sèries, 32 curtmetratges i un 20% de documentals. Els subscriptor de Filmin podran accedir als continguts de FilminCAT i viceversa. Només caldrà tenir una subscripció mensual que actualment té un preu de 8 euros al mes.

- Advertisement -

Els continguts es podran consumir des de qualsevol ordinador, telèfon o tauleta i també són compatibles amb Apple TV i Smart TV.  Aquesta iniciativa s’ha presentat a la Fàbrica de Moritz en un acte presidit pel conseller de Cultura, Santi Vila, i els fundadors de Filmin, Juan Carlos Tous i Jaume Ripoll. Aquest últim ha assegurat que l’obsessió de FilminCAT seran els continguts i que per tal de fer una acurada selecció Filmin destinarà a aquest nou projecte un equip editorial propi. “Volem celebrar i fer comercial la diferència i augmentar públic del cinema europeu i també català”, ha reblat. També s’ha compromès a que, a banda dels títols més comercials, la plataforma serveixi com a pont entre creadors novells i el públic. “Serà un espai on es puguin començar a donar a conèixer nous continguts de nous directors i per això col·laborarem amb tots els festivals de cinema de Catalunya.

Suport institucional

Malgrat els molts esforços dels diversos govern catalans, el cinema és, segurament, un dels àmbits de la vida social catalana on la nostra llengua està menys present. És per això que el Departament de Cultura ha aportat 150.000 euros a la iniciativa perquè el català tingui permanentment una finestra a la xarxa. El conseller Santi Vila ha explicat que l’objectiu és garantir que el patrimoni cinematogràfic universal i el cinema que excel·leix arribi als espectadors catalans en la llengua pròpia del país. “S’ha d’estimular i donar-hi suport perquè avui dia és confortable fer-ho en aquests formats i la tecnologia ho fa possible”, ha explicat. Vila també ha admès que aquest “és projecte té a veure amb el desafiament reputacional. La revolució tecnològica ens permet que les cultures que excel·leixen no tinguin fronteres i poden ser gaudides arreu del planeta.

Juan Carlos Tous s’ha compromès a que Filmin posi a disposició dels consumidors el conjunt del catàleg de la plataforma de manera progressiva, sempre segons la disponibilitat de drets i traduccions al català. El propòsit és, segons Tous, de crear nous públics en un context en què els hàbits de consum han canviat. Així doncs, Filmin vol crear un repositori de cinema en català i contribuir a promoure nous talents que, altrament, no poden trobar un espai en el circuit convencional d’exhibició. Tous ha assegurat que amb aquesta nova finestra esperen que Filmin augmenti el seu nombre de subscriptors ja que, segons ells, hi ha un públic que vol consumir cinema en català.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents