Cita amb el millor cinema d’autor amb el Festival D’A

- Advertisement -

Del 21 d’abril al 1 de maig tindrà lloc una nova edició (la sisena fins ara) del Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona, més conegut com a D’A. Aquest certamen porta des de 2011 promovent el cinema més contemporani i fent-lo arribar arreu de la geografia. Al D’A s’hi podran veure fins a 70 films, procedents de 23 països, repartits en les diverses seccions que conformen el festival: Direccions, Talents, Transicions i Retrospectiva. Totes elles mostren diferents punts de vista (12 obres són de directors debutants) i abasten un ampli ventall de gèneres. A més hi trobarem una sèrie d’activitats paral·leles que conformaran taules rodones, col·loquis i un seguit de sessions especials que complementaran la programació del D’A.

Ramón Muntaner, director de la SGAE Catalunya, esmenta que “engegar projectes culturals és molt difícil i més encara que tinguin sort”. El Festival ha assolit un prestigi a nivell nacional, evolucionant any rere any i s’està consolidant en primera línia, a més, compta amb el suport de la Diputació de Barcelona fet que ha servit per crear vincles amb altres ciutats fora de la capital. El Director del Festival, Carlos R. Ríos, informa que “el pressupost ha anat augmentant en les darreres edicions gràcies a subvencions i el suport d’institucions públiques i aquest any compta amb uns 325.000 euros”.

- Advertisement -

Juanjo Puigcorbé, actor i delegat de Cultura a la Diputació de Barcelona, defensa que “s’ha d’integrar tota la cultura dels festivals i arribar a indrets on no hi ha cap sala comercial”. També ha relacionat aquest fet amb el leitmotiv del cartell, que, segons ell, expressa la modernitat arribant a tot el territori català.

- Advertisement -

festival cinema d'autor barcelona
El festival arriba a la seva 6a edició

 

A Barcelona, els Cinemes Aribau, el CCCB, La Filmoteca de Catalunya i la SGAE rebran tot el protagonisme sent els espais seleccionats per a les projeccions. En aquesta ocasió s’incorporen fins a 7 noves seus repartides pel territori català: Berga, El Prat de Llobregat, Girona, Santa Margarida de Montbui, Terrassa, Vic i Vilafranca. A Tots aquests municipis s’aniran projectant, simultàniament, una selecció de les millors pel·lícules del festival. Un avanç és la gran triomfadora del públic en la anterior edició del D’A: Les amigues de l’Àgata (dirigida per quatre joves de la UPF que arribarà a les pantalles en breu). Carlos R. Ríos, comenta que “estem davant del millor cinema contemporani del món, tot ell a Barcelona i ara també s’amplia al territori català.”

roda premsa d'a juanjo puigcorbe carlos rios
C. Ríos i J. Puigcorbé a la presentació

Programació per a tot els gustos

El drama dirigit per l’italià Luca-Guadagnino Cegados por el sol donarà el tret de sortida el proper 21 d’abril, mentre que La propera pell serà l’encarregada de clausurar el festival desprès de 10 dies plens de cine. El festival treu pit de programar títols que provenen d’altres festivals i han estat premiats en diverses categories. A la secció Direccions s’hi podran veure un parell de premieres espanyoles com Bring me the Head of Tim Horton i Chevalier i fins a 12 títols més que complementen la secció.

Per altra banda, la secció anomenada Talents, estarà dividida entre els films que competiran i els han quedat fora de competició. Acollirà 15 pel·lícules entre de les quals sortirà el Premi de la Crítica. En aquest apartat destaquen Aloys, Las Plantas, Oleg y las Raras Artes, Kaili Blues i els debuts espanyols Nos parecía importante i El Perdut.  Fora de Competició es troba la guanyadora a millor direcció de fotografia al Festival de Sitges Demon.

Les amigues d’Àgata, un film fet a casa

 

- Advertisement -

La secció més versemblant i que ha despertat l’interès de la crítica arreu del món, Transicions, també té cabuda al D’A projectant 11 dels títols més notables de l’any. Com Te prometo anarquía o Happy Hour (que té una durada de 5 hores!). L’apartat Retrospectiva tindrà lloc a la seu de la Filmoteca de Catalunya i  estarà enfocada al director lituà Sharunas Bartas, que presentarà la darrera pel·lícula, Peace to Us in Our Dreams. A més, es projectaran 6 de les 12 obres que ha dirigit així com alguns dels seus curtmetratges. El director de la Filmoteca, Esteve Rimbau destaca que “Bartas utilitza poc llenguatge als seus llargmetratges i calen pocs subtítols”. Per últim es rendirà tribut al director Andrzei Zulawski amb la projecció del film Cosmos.

La programació completa es pot consultar al web del Festival, així com la venta d’entrades i abonaments

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents