Novetat al mapa festivaler català. El Festival La Gran Pantalla, que se celebrarà del 6 al 9 de juny del 2019, busca esdevenir un espai de trobada cinematogràfica intergeneracional que permeti desmuntar estereotips de la gent gran a través del cinema. Amb l’objectiu de donar veu a la gent de la tercera edat, busquen relats que contribueixin a generar noves lectures sobre aquest col·lectiu, i anar més enllà dels discursos convencionals que acostumen a associar-se a aquesta etapa de la vida. La seu central del festival seran els Cinemes Girona, però també se seleccionaran quatre casals d’avis de diferents barris de la ciutat on es projectaran pel·lícules i es faran diverses activitats. El cinèfil acompanyarà aquest nou projecte sent, des d’aquesta primera edició, el mitjà oficial del certamen.
La pel·lícula que inaugurarà La Gran Pantalla 2019 és Muchos hijos, un mono y un castillo, el llargmetratge documental de Gustavo Salmerón, guanyador del Goya a la Millor Pel·lícula Documental 2108. El Festival és gratuït, amb aforament limitat. Demana entrades en aquest enllaç.
Per la seva banda, el film que tancarà aquesta edició és Visages, Villages (Cares i Llocs), el darrer documental de l’Agnès Varda. “Volem tancar el Festival retent homenatge a una cineasta que fins als seus 90 anys de vida ha treballat fent cinema amb un grau de reflexió únic i des d’una empatia que destaca en totes les seves pel·lícules”, explica Katherina Harder.
Pel que fa a la Secció Oficial de llargmetratges, es mostraran pel·lícules de ficció i de gènere documental, les quals narren històries protagonitzades per persones grans i aporten una nova mirada sobre la vellesa. Produccions de Colòmbia, Japó, Mèxic i Alemanya. Podeu consultar els títols en aquest enllaç.
La Secció Oficial de Curtmetratges està formada per les setze pel·lícules seleccionades entre les més de 200 que s’han rebut en aquesta convocatòria, les quals competiran en la categoria de Premi al Millor Curtmetratge La GRAN pantalla, Menció Especial del Jurat (si escau) i Premi del Públic. “D’aquesta selecció, ens agradaria destacar que totes les pel·lícules estan realitzades per directores i directors joves que retraten a persones grans i creen un vincle intergeneracional molt valuós”, assenyala Harder. Amb aquesta selecció de curtmetratges realitzats a Espanya, el Brasil, l’Argentina i el Perú, i que narren des de la ficció, el documental i l’animació, el públic de La GRAN Pantalla viatjarà per diferents cultures, personatges i mirades diverses amb molts tocs d’humor. Podeu consultar els títols en aquest enllaç.
Per últim, a la Secció Cinefòrum es projectaran pel·lícules acompanyades per un col·loqui amb convidades i convidats del món de la cultura i de l’àmbit social, amb els quals, conjuntament amb el públic, es dissertarà sobre temàtiques de gran interès actual i poc visibilitzades. En aquesta edició de La GRAN Pantalla, comptarem amb dos col·loquis: “gent gran LGTBIQ+” i “gent gran i feminismes”.
Un GRAN festival
Els principals motius per l’elaboració d’un festival d’aquestes característiques és que no hi havia cap certamen dedicat a aquesta temàtica específica. Hi ha un gran nombre d’obres audiovisuals en diferents formats que ofereixen una visió més positiva, complexa i realista sobre el fet de ser gran i la tercera edat ja representa el 21,6% de la població de la ciutat. El festival té com a objectius principals conscienciar la ciutadania en general sobre els estereotips i prejudicis que es generen al voltant de la gent gran, promoure l’envelliment actiu a través del setè art i altres activitats paral·leles.
El festival exhibirà un total de 24 obres a través de diferents seccions: Secció oficial de llargmetratges (no competitiva). En aquesta secció es farà una mostra de llargmetratges internacionals de ficció i documental dels últims anys. La història haurà d’estar protagonitzada per gent gran i haurà de mostrar una nova mirada sobre ells. Secció oficial curtmetratges (competició). En aquesta secció s’hi mostraran curtmetratges de ficció, documental i animació de diversos països del món.
En aquesta primera edició es comptarà amb una secció no-competitiva de llargmetratges internacionals i amb una categoria única de competició de curtmetratges internacionals. El festival també comptarà amb la presència de convidats especials vinculats a la cinematografia exhibida: directors i directores, crítics de cinema i altres. El festival està organitzat per El parlante, una entitat especialitzada en el disseny, la implementació i l’avaluació d’estratègies de d’educomunicació i també compta amb la col·laboració de l’ajuntament de Barcelona.