Festival de Cinema i Drets Humans: compromís i reflexió

- Advertisement -

Un any més arriba el Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, un dels 10 festivals més antics del món entorn d’aquesta temàtica, amb l’objectiu de difondre un cinema compromès, que faci reflexionar, desperti consciències, denunciï injustícies i reflecteixi la diversitat social i cultural de la humanitat.

- Advertisement -

En la seva 17a edició, el festival ha programat 110 pel·lícules documentals i de ficció i animació, repartits en diferents temàtiques, que giren al voltant dels drets humans universals. El certamen, a causa de la Covid-19, projectarà tota la programació a plataformes en línia i s’allargarà fins al 5 de març. Durant aquests mesos s’estrenarà una pel·lícula diària, que estarà disponible durant una setmana.

- Advertisement -

El festival vol explorar a través del cinema un dels temes més candents, com la transparència de la informació, la protecció als defensors dels drets humans i els seus denunciants. Entre les pel·lícules que aborden directament aquest tema, destaca el film inaugural de Juan Luis Passarelli, The War on Journalism. The Case of Julian Assange, relacionat directament amb la defensa de la transparència de la informació, la seva protecció i l’absència de marcs jurídics internacionals que els protegeixin.

La Covid-19 i la crisi sanitària també estaran presents en el festival, a través del treball Coronation de l’artista i activista xinès Ai Weiwei, on examina l’espectre polític del control estatal xinès des del primer fins a l’últim dia del tancament de Wuhan. 

La Secció Oficial a Competició del festival està dividida en llargmetratges, curtmetratges de ficció, curtmetratges documentals i migmetratges. Alguns dels films a destacar són: Manbiki kazoku (Shoplifters) d’Hirokazu Koreeda, guanyadora de la Palma d’Or al Festival de Cannes 2018; Artemisia Gentileschi, Warrior Painter de Jordan River, seleccionada a Cannes i patrocinada per la UNESCO; Grâce à Dieu de François Ozon, Gran Premi del Jurat a la Berlinale 2019; Šavovi de Miroslav Terzic, nominada a la Berlinale 2019 i guanyadora del Festival de Cinema Europeu 2019; o Of Fathers and Sons de Talal Derki, nominat a millor documental als Oscars 2019.

El festival es complementa amb projeccions a les presons, masterclass a les universitats i fòrums especialitzats en drets humans.

Enguany el festival compta amb una forta participació de films catalans i de la resta d’Espanya. Dels 29 films programats, destaquen Bronko d’Isaac Ulam, Ca Nostra de Laia Foguet, Outside de Xesc Cabot i Pep Garrido, The Agency d’Adriano Morán, Ez, Eskerrik Asko! Gladysen Leihoa de Bertha Gaztelumendi, Los Últimos de la Mejana, rebeldía y esperanza de Patxi Uriz Domezáin o La Historia de Todas Nosotras de Itxaso Díax.

Els premis són triats per un jurat professional integrat per diferents personalitats dels drets humans i del món del cinema. Els premis cinematogràfics de la Secció Oficial i els específics en Drets Humans, Barcelona Human Rights Awards, es lliuraran i donaran a conèixer a la clausura, que se celebrarà en format híbrid el 5 de març de 2021. El mateix dia de la clausura tindrà lloc la projecció del documental Con amor desde Centroamérica de Diana Díaz, i una posterior taula rodona. L’esdeveniment s’emmarca en el 70 aniversari de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats. 

Per a més informació sobre el festival i la seva programació: fcdhbcn.com

- Advertisement -

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents