Com cada primavera, torna el Festival de Cinema d’Autor de Barcelona també conegut com a D’A. Entre el 24 de març i el 2 d’abril, un cop més, el cinema de més qualitat i ‘festivalero’ omplirà les sales del Centre de Cultura Contemporània (CCCB), la Filmoteca i els cinemes Zumzeig i Aribau.

El festival s’inaugurarà amb Crónica de un amor efímero (E. Mouret), una comèdia romàntica francesa que sempre és senyal de pedigrí autoral. La clausura arribarà de la mà d’Estibaliz Urresola Solaguren i la seva 20.000 especies de abejas, el film triomfador als festivals de Berlín (Millor Interpretació Protagonista) i Màlaga (Millor Pel·lícula). El D’A presentarà una retrospectiva de la directora de culte Joanna Hogg (The Souvenir I i II, Exhibition…) i atorgarà un premi especial a la realitzadora Céline Sciamma, responsable de films com Retrato de una mujer en llamas i Petite Maman.
Talents
La secció competitiva presenta òperes primes disposades a mostrar la gran creativitat de creadores i creadors de tot el món. El cinema colombià estarà doblement present amb Anhell69 (Theo Montoya), una cinta sobre la comunitat Queer de Medellín, i La jauría (Andrés Ramírez Pulido), sobre presons experimentals i assassins violents vencedora de la Setmana de la Crítica de Cannes. El món àrab estarà representat per cintes com la tunecina Entre les figueres (Erihe Sehiri) o el western feminista i magrebí Reines (Yasmine Benkiran) mentre que el cinema català estarà representat per Un sol radiant (Mònica Cambra i Ariadna Fortuny), una pel·lícula generacional sobre la fi del món. La britànica Blue Jean (Georgia Oakley) és una de les grans propostes de la secció ‘Talents’, un film sobre homosexualitat a l’era Thatcher.

Direccions
Si hi ha una secció que es podria considerar la germana gran del festival aquesta és ‘Direccions’. Aquí trobem títols d’autors i autores consagrats com Paul Schrader que presenta El maestro jardinero després del seu pas per la Mostra de Venècia. També trobem Dialogando con la vida, el darrer treball de l’habitual del festival Christophe Honoré que en aquesta ocasió ens presenta una història autobiogràfica. De França també arriba La gran juventud dirigida per Valeria Bruni Tedeschi o el giallo Bowling Saturne (Patricia Mazuy), una de les millors pel·lícules del 2022 segons Cahiers du Cinéma.

El D’A presenta també cintes d’autors russos al marge del sistema com ara Fairytale del mestre Aleksander Sokurov o La mujer de Thaikosvky, del sempre polèmic Kirill Serebrennikov, que proposa la revisió de la biografia del popular músic partint de la seva més que presumpta homosexualitat. Aquest tema també serà present, però d’una manera molt més divertida i festiva a Fogo Fatuo de João Pedro Rodrigues.
Un impuls col·lectiu
Aquest és el títol de la secció del D’A dedicada a promocionar l’autoria de producció espanyola i catalana més recent i radical. La selecció inclou la preestrena internacional d’Alteritats (Alba Cros i Nora Haddad), un documental que sobre la dissidència sexual que suposa una nova representació del lesbianisme en el cinema local. També es presenten altres films com Upon Entry (Alejandro Rojas i Juan Sebstián Vasquez), flamant guanyadora a Màlaga del Millor Actor a Alberto Amman al costat de Bruna Cusí i Misión a Marte del català Amat Vallmajor del Pozo. Aquesta secció també inclou la projecció de 39 curtmetratges, entre ells Un soroll llunyà d’Adrià Guxens, col·laborador d’El Cinèfil.
