L’Acadèmia del Cinema Català, co-fundadora de la Federació d’Acadèmies de Cinema d’Europa

- Advertisement -
L’11 de juliol de 2024 s’ha constituït formalment la Federació d’Acadèmies de Cinema d’Europa (FACE). Diversos representants de l’Acadèmia de Cinema Europeu i de les acadèmies de cinema de 20 països s’han reunit a Luxemburg perdonar el tret de sortida a una iniciativa pionera que té com a objectiu consolidar els seus esforços col·laboratius dins del panorama cinematogràfic europeu.
Oficialment registrada a Luxemburg, la FACE marca una evolució significativa de la xarxa d’acadèmies de cinema europees, que ha fomentat la cooperació entre aquestes institucions des de 2006. L’Acadèmia del Cinema Català és l’única sense estat propi que forma part de les 20 entitats fundadores. A més, la directora de l’Acadèmia del Cinema Català, Laia Aubia, és una de les membres de la junta en el càrrec de secretària. L’ens està presidit per Yann Tonnar, president, de la Filmakademie (Acadèmia de Cinema de Luxemburg). Els membres fundadors de la FACE inclouen institucions que representen aproximadament 20.000 professionals de la comunitat cinematogràfica europea. La presidenta de l’Acadèmia Catalana, Judith Colell, també va ser present a l’acte.

La tasca de la Federació d’Acadèmies de Cinema d’Europa

La federació va sorgir del desig col·lectiu de formalitzar i millorar les associacions existents entre les acadèmies membres. Cadascuna d’elles és l’encarregada d’organitzar premis nacionals de cinema (els Gaudí a Catalunya). Al llarg dels anys, aquestes acadèmies s’han reunit regularment per intercanviar coneixements, fomentar iniciatives conjuntes per promoure el cinema europeu, integrar els principis de diversitat, inclusió i sostenibilitat, i enfortir els esforços educatius i la participació del públic a tot el continent.

Amb l’establiment de la FACE, la xarxa d’acadèmies de cinema anterior es dissol, assenyalant una nova era d’acció unificada. Sota aquest nou paraigua, les acadèmies de cinema europees pretenen amplificar la seva veu col·lectiva, defensar interessos comuns i coordinar esforços per enfortir la indústria. Això inclou el lobby conjunt a escala europea i nacional per destacar la importància cultural i l’impacte econòmic del cinema europeu.

- Advertisement -

Matthijs Wouter Knol, membre del consell de la FACE i director general de l’Acadèmia de Cinema Europeu, va expressar l’entusiasme per aquest pas transformador, destacant la solidaritat i les experiències compartides que han crescut entre les acadèmies, especialment subratllades pels reptes plantejats per la pandèmia de la COVID-19.

- Advertisement -

Yann Tonnar, president de l’Acadèmia de Cinema de Luxemburg i president de la FACE, va descriure la federació com un símbol de solidaritat cultural, unificant les diverses veus cinematogràfiques d’Europa des d’una visió estratègica comuna. Luxemburg té l’honor de servir com a seu d’aquesta innovadora federació.

Llista d’acadèmies fundadores de la FACE

  • Àustria: Akademie des Österreichischen Films (Acadèmia de Cinema Austríaca)
  • Bielorússia: Беларуская незалежная кiнаакадэмiя (Acadèmia de Cinema Independent Bielorussa)
  • Bèlgica: Académie André Delvaux (Acadèmia André Delvaux)
  • Catalunya: Acadèmia del Cinema Català (Acadèmia de Cinema Català)
  • República Txeca: Česká filmová a televizní akademie (Acadèmia de Cinema i Televisió Txeca)
  • Dinamarca: Danmarks Film Akademi (Acadèmia de Cinema Danesa)
  • Acadèmia de Cinema Europeu
  • Alemanya: Deutsche Filmakademie (Acadèmia de Cinema Alemanya)
  • Grècia: Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (Acadèmia de Cinema Hel·lènica)
  • Islàndia: Íslenska kvikmynda- og sjónvarpsakademían (Acadèmia de Cinema i Televisió Islandesa)
  • Israel: האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה (Acadèmia de Cinema i Televisió Israeliana)
  • Itàlia: Accademia del Cinema Italiano (Acadèmia de Cinema Italià)
  • Luxemburg: d’Filmakademie (Acadèmia de Cinema de Luxemburg)
  • Països Baixos: DAFF (Acadèmia de Cinema dels Països Baixos)
  • Noruega: Norsk Filmforbund (Acadèmia de Cinema Noruega)
  • Polònia: Polska Akademia Filmowa (Acadèmia de Cinema Polonesa)
  • Portugal: Academia Portuguesa de Cinema (Acadèmia de Cinema Portuguesa)
  • Eslovàquia: Slovenská filmová a televízna akadémia (Acadèmia de Cinema i Televisió Eslovaca)
  • Espanya: Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España (Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya)
  • Suïssa: Schweizer Filmakademie / Académie du Cinéma Suisse / Accademia del Cinema Svizzero (Acadèmia de Cinema Suïssa)
  • Ucraïna: Українська Кіноакадемія (Acadèmia de Cinema Ucraïnesa)

- Advertisement -
JR Armadàs
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents