Extravagància pop i kitsch entorn els flamencs

- Advertisement -

Una de les sorpreses del 2020 va ser l’opera prima del cineasta Javier Polo (curtmetratges Europe in 8 Bits i El ascensor) sota el títol The Mystery of the Pink Flamingo. Un film en format de documental de ficció que ha circulat per diversos festivals de cinema arreu del territori i que ha estat nominat a Millor Documental als Premis Gaudí, que tindran lloc el proper 21 de març. A més, es pot gaudir dins del catàleg de la plataforma Movistar+.

Mistery Pink Flamingo_2

- Advertisement -

D’uns anys ençà el flamenc (l’animal, no el gènere musical) s’ha convertit en una icona pop i es troba a tot arreu, ja sigui a objectes quotidians com a roba o mil i un objectes. El seu atractiu plomatge, els seus moviments hipnòtics i majestuosos o la seva forma tan peculiar l’han portat a popularitzar-se de tal manera que ha creat adeptes arreu del món, però també detractors. Els germans Polo van adonar-se’n de l’increment de la seva presència arreu; en part per la seva particular obsessió i també pel fet de viure a València i tenir a prop l’Albufera (llacuna on habiten aquestes criatures), que van voler profunditzar sobre aquest fenomen sociocultural i realitzar un viatge per tal d’entendre què hi ha al darrera.

- Advertisement -

La història se centra en Rigo Pex, un enginyer de so seriós, però excèntric, que veu com la seva acomodada vida de cop i volta es veu pertorbada per un fenomen estrany: el Pink Flamingo. Aquests ocells de plomatge rosa sembla que el segueixen a tot arreu, portant a Rigo a una investigació per a desvetllat el seu misteriós significat. Per això estudiarà el seu impacte a la societat i viatjarà als EUA per a conèixer a un seguit de personatges molt vinculats amb aquests animals, d’una manera o altra. En aquest icònic viatge aportarà les claus per a trobar la pròpia identitat de l’individu i com canviar les seves vides.

Rigo Rex és tot un personatge, ja que grava tots els sons del seu voltant i sempre va vestit de negre. La seva monòtona vida el fa voler resoldre la crisi existencial per la qual està passant i creu que els flamencs el poden indicar el camí. Recorrerà Espanya i creuarà l’oceà fins arribar als EUA per a cercar les respostes a aquesta febre rosa i icona per excel·lència del kitsch. Entre les persones amb les quals es reunirà es troben personalitats com l’actor i director Eduardo Casanova (Pieles), la influencer Pink Lady of Hollywood, la compositora Allee Willis (tema principal de la sèrie Friends), el director, actor i guionista John Waters (Pink Flamingos o Hairspray), entre d’altres.

Mystery Pink Flamingo_3

La seva narrativa és contundent, no divaga i aporta frescor des del primer minut. El seu llenguatge és proper i divertit, fet que dóna la sensació que tot estarà centrat en el protagonista i les seves troballes amb els flamencs, però va molt més enllà. Entre acudits i situacions versemblants, va aportant detalls sobre una investigació que explorarà els orígens d’aquesta particular “plaga”. Per això ofereix un seguit d’entrevistes amb experts en la matèria o gent directament relacionada, per a furgar en el quid de la qüestió.

El seu format híbrid entre road movie i documental es troba en perfecta sincronia. A més, el seu viatge no només aporta informació curiosa sobre el tema, també convida a reflexionar sobre la vida i la persona com a individu; així com a realitzar un exercici per sortir de la posició de confort i voler inspeccionar què hi ha més enllà. D’aquesta manera al protagonista se li obren moltes vessants i que poden servir de referència de cara a l’espectador.

En definitiva, es tracta d’un film que convida al positivisme, que aporta valors, però també ofereix un catàleg d’opcions per a profunditzar dins dels temes que toca. A més, és una amalgama de gèneres que navega entre la comèdia, el documental, el thriller, road movie amb tocs de psicologia.

Veredicte

El millor:El seu format captiva des del principi i, gràcies al seu ritme, dinamisme i a l’alegria que desprèn esdevé una producció divertida, extravagant i molt interessant.

El pitjor: Els que no siguin amants dels flamencs no trobaran cap atractiu.

- Advertisement -

Nota: 8

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents