El diable de 1973 torna a ‘The Exorcist: Believer’

- Advertisement -

The Exorcist: Believer és el film que fa tornar el dimoni “original”. I és que el clàssic de terror per excel·lència, L’exorcista, torna als cinemes 50 anys després de la seva estrena. No parlem d’una reposició… Parlem d’una seqüela que compta ni més ni menys que amb Linda Blair (la mítica nena de L’Exorcista) i la que al film interpreta la seva mare, la veterana Ellen Burstyn. Darrere hi ha la productora Blumhouse responsable d’èxits recents com M3GAN Black Phone. S’estrena als cinemes el 13 d’octubre. Dirigida per David Gordon Green, el cineasta que va tornar a la vida la franquícia Halloween (Halloween – 2018, Hallowin Kills – 2021, Halloween Ends – 2022)

- Advertisement -

 

The Exorcist: Believer, l’inici d’una nova saga

- Advertisement -

Des de la seva esposa embarassada va morir al terratrèmol d’Haití fa 12 anys, en Victor Fielding (Leslie Odom, Jr.) ha estat responsable de cuidar de l’Angela (Lidya Jewett) la filla del matrimoni. Però quan l’Angela i la seva amiga Katherine desapareixen en un bosc durant tres dies no tornen igual. No recorden res. I un “mal” obligarà al Victor a enfrontar-se a la cúspide del terror. Desesperat i aterrat, decideix demanar ajuda a la Chris MacNeil, l’única persona que ha estat testimoni d’un fet semblant. Sí, parlem de l’oscaritzada Ellen Burstyn que per primera vegada des del llargmetratge de 1973 torna a un dels papers més mítics de la seva carrera.

the-exorcist-believer

The Exorcist: Believer està coprotagonitza per Ann Dowd, guanyadora d’un Emmy per interpretar la malvada Aunt Ludya a la sèrie The Handmaid’s Tale en el paper de la veïna del Victor, l’Angela. També hi veurem Jennifer Nettles i Norbert Leo Butz com els pares de Katherine, l’amiga de l’Angela.

Cal tenir en compte que aquest renaixement de la saga diabòlica està plantejat com una trilogia. Primer veurem The Exorcist: Believer i de cara al 2025 està ja en marxa The Exorcist: Deceiver. Encara no se sap res del tercer més enllà que, teòricament, està planificat com a tancament de la nova saga. David Gordon Green ara mateix està designat com a responsable de les tres, això sí.

Exorcist-Believer

Els camins del diable són inescrutables

Quan es va estrenar L’exorcista, basat en la novel·la de William Peter Blatty, el cinema de terror va canviar per sempre. El film va fondre la taquilla i es va convertir durant 45 anys en la cinta de por més taquillera de la història (superada ara per It el 2018). La pel·lícula de William Friedkin va ser nominada a uns inèdits 10 Oscars. Això la va convertir en la primera pel·lícula de terror nominada a Millor Pel·lícula. El seu llegat a la indústria del fantàstic és total.

“No sé si era el diable però era real i terrorífic”

Evidentment, aquest èxit s’havia d’esprémer com una taronja. L’any 1977 i 1990 es van estrenar les dues primeres seqüeles oficials de la cinta de Friedkin. Si el film original va recaptar 193 milions de dòlars de 1977 els altres dos només van aconseguir 30 i 26 milions respectivament.

- Advertisement -

Els 2000 va ser el moment de les preqüeles. El 2004 es va estrenar Exorcist: The Begining i el 2005 Dominion: Prequel to The Exorcist. Totes dues van passar sense pena ni glòria pels cinemes i els records dels fans. Però, inevitablement un èxit com el del 1977 no mor tan ràpidament. Veurem com va la nova saga que arriba 50 anys després.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents