today-is-a-good-day

És un ocell? És un avió? No… és un dron

- Advertisement -

El 35 Saló Internacional del Còmic de Barcelona va tenir com a eix temàtic l’aeronàutica en el còmic. En Carles Santamaria, director del saló, i jo mateix som els comissaris de l’exposició “Còmics en vol” que va fer un recorregut per diferents títols de la historieta amb els pilots i els avions com a protagonistes. Amb aquest motiu dedico diversos articles a pel·lícules d’avions. Aquest més en concret el dedicarem als drons.

Un dron és una aeronau no tripulada i pilotada a distància. L’artefacte existeix des de fa molts anys però mai havia estat tan barata, la seva fabricació, i, per tant, el seu ús per a multitud d’aplicacions s’ha disparat a la darrera dècada. També a la ficció, per tot el potencial que suposa l’ús dels drons per temes militars, d’espionatge, d’acció o també com a càmera, dotant les tomes d’una fotografia impossible fins fa no gaire. L’origen de la paraula bé del nom en anglès “drone” que vol dir literalment abella mascle o abellot , es va utilitzar aquest nom per primer cop  a finals dels anys trenta, malgrat que l’existència d’aeronaus no tripulades és de pràcticament des de l’inici de l’aeronàutica, de fet tot just es compleix cent anys del primer dron construït (cal dir que el seu nom tècnic és UAV, Unmanned Aerial Vehicle, o en català i castellà com a VANT, Vehicle Aeri no Tripulat). La miniaturització de la mecànica i electrònica ha permès el desenvolupament dels drons fins a popularitzar-los a la societat com si d’una joguina es tractés, amb tots els problemes legals i de seguretat que suposa tot plegat.

- Advertisement -

La seva versatilitat, rapidesa i autonomia, unit a la mida petita i el seu poc soroll el fan pràcticament invisible de tal manera que des d’una gran alçada i dotat de zoom a les càmeres es poden fer servir per espiar des d’una posició estàtica al cel. Si el dotem d’armes es pot convertir en un silenciós assassí polsant un botó a distància. Aquest és l’argument principal de la pel·lícula Espías desde el cielo (Eye in the Sky, 2015), on presenciarem al llarg de la pel·lícula els dilemes que esdevenen en una missió per matar a un terrorista a la ciutat de Nairobi a Kenya. Una oficial de la intel·ligència britànica (interpretada per Helen Mirren), ordena a un pilot nord-americà (interpretat per Aaron Paul) bombardejar la casa del terrorista, però abans necessitarà l’aprovació dels poders polítics, que a la vegada ens mostren que les decisions d’aquests tipus no són blanc o negre sinó que hi ha matisos: ¿què passa si hi ha efectes col·laterals i es fereixen civils? ¿I si pot morir una nena innocent? ¿Com podrien afectar als resultats de les properes eleccions? I, si finalment no es fa res, ¿com es podria defensar no haver actuat si el terrorista acaba fent un gran atemptat en el futur? Fixeu-vos com un aparell pot canviar la forma de prendre decisions en una guerra avui en dia, de com ha augmentat la complexitat de les implicacions legals de les decisions preses i la responsabilitat dels resultats.

- Advertisement -

Eye in the sky

Si us agraden els dilemes morals us recomano la sèrie Homeland (2011-) de la que actualment s’està emetent la sisena temporada. La sèrie s’ha reinventat diversos cops per adaptar-se a l’actualitat (recordem que l’origen de la sèrie és una adaptació de la sèrie israeliana  Hatufim, 20092012), en aquest sentit cal recordar que el primer capítol de la quarta temporada de Homeland es titula justament La Reina dels Drons (The  Drone Queen, Homeland, 2014), que presagiava l’ús dels drons per part de la protagonista, a la qual els seus companys l’havien batejat amb aquest nom tan significatiu.

Homeland

A la darrera temporada de l’agent Jack Bauer, interpretat per Kiefer Sutherland, les vint-i-quatre hores de cada temporada es converteixen, aquest cop, en un compte enrere del viatge d’un dron des d’Afganistan fins a Londres, carregat de míssils. 24: Vive otro día (24: Live Another Day,  2014) és en realitat la novena temporada o una temporada extra segons es miri de la mítica sèrie 24 (20012010), el protagonisme dels drons a la trama quatre anys després del final de la sèrie és simptomàtic de la importància de l’aeronau no tripulada en aquests temps i de les possibilitats dramàtiques del seu ús.

Live another day

De pel·lícules amb drons de “protagonista” n’hi ha unes quantes, com Drones (2013), Good Kill (2014),  Drone Wars (2016) o l’estrena de Drone (2017) a l’estiu, protagonitzada per Sean Bean.  La veritat és que l’ús dels drons per la filmar escenes és ja molt habitual, dotant de gran espectacularitat moltes escenes inèdites fins fa molt poc. De fet des del 2015 existeix un festival de cinema exclusiu per a pel·lícules rodades amb drons, en aquests cas curts de menys de cinc minuts, podeu veure tota la informació a la pàgina web del Flying Robot International Film Festival.  A la segona edició s’hi van presentar 180 obres a concurs i n’hi van competir finalment vint-i-cinc. Sens dubte una forma de mirar el món i de mostrar-ho que no es pot menystenir.

Eye in the sky

Per la meva part, em quedaria amb el dron mosquit (ja us podeu imaginar quina n’és la mida), que vam veure a la pel·lícula Espías desde el cielo, on també apareixia un dron amb forma de colibrí. Un dron mosquit no ocupa gaire i se m’ocorren moltes aplicacions… gairebé totes legals.

- Advertisement -

Eye in the sky

- Advertisement -
Jordi Ojedahttps://comiccienciatecnologia.blogspot.com/
Jordi Ojeda és professor del Tecnocampus (Universitat Pompeu Fabra) on dirigeix un projecte de divulgació de la ciència i la tecnologia emprant els còmics, el cinema fantàstic i la literatura de ciència ficció. És autor de diferents conferències, llibres, capítols de llibre, articles i exposicions, entre les que es pot destacar l’exposició 'Robots en la seva tinta' organitzada pel Saló Internacional del Còmic de Barcelona. També ha estat jurat del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i és un habitual entre el públic (o els conferenciants) en altres festivals i salons dedicats al cinema o els còmics. És autor del llibre 'Robots de Cine. De María a Alita', publicat per Diábolo Ediciones.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents