Els ‘machotes’ del barri

- Advertisement -

Hi ha molts tipus de persones, i al món del cinema hi passa una cosa similar. Tant a la vida real com a la de ficció, som bastant propensos a etiquetar la gent pel seu aspecte, pel seu caràcter, pel seu estatus social, o per tantes d’altres coses que serveixen per classificar-nos a uns i altres. Els galans, les femmes-fatales, els friquis, les mosquetes mortes, els carallots… Segur que vosaltres encaixeu a la perfecció en algun d’aquests grupets, sí, sí! I com deia, el món de les penícules s’ha alimentant des dels seus inicis d’aquests estereotips personals per tal de farcir les moltes històries que ens ha explicat.

Avui farem una llista d’un dels meus clixés preferits, el d’home valent, fort i capaç de solucionar qualsevol problema que se li posi al davant, això sí, a base de garrotades, tiros i força bruta. Herois que sense tenir súper poders, es deixen la pell i sagnen amb quantitat sense perdre la consciència per tal de rescatar la dona, els fills, el presidente de los Estados Unidos, o qui faci falta. Si n’hi ha hagut, d’actors encasellats perennement en aquest paper, i que per molts anys n’hi hagi perquè alegra la vista a les cinèfiles –i ho posa fàcil als guionistes. Comencem amb el rànking dels més machotes del cinema.

- Advertisement -

10- Jean-Claude Van Damme. Probablement, un dels actors més elàstics del cinema. Tots tenim en ment les seves cames obertes que ni a Showgirls, i el seu rostre impassible davant les adversitats més grans possibles. Expert en arts marcial i amb un cos esculpit a base d’hores de gimnàs, Van Damme és el prototip perfecte de machote que dèiem. Sap espolsar-se els dolents de torn amb armes o sense. Podríem dir que les seves penícules no són precisament un cant al pacifisme.

- Advertisement -

9- Steven Seagal. La seva cua es va fer famosa per com es balancejava mentre ell repartia mastegots a tort i a dret. Un altre d’aquells actors nascuts per protagonitzar herois capaços d’aturar alarmes nuclears sense ni tan sols despentinar-se. Va estar casat amb la mujer de rojo, i això ja diu molt de la seva masculinitat, experta en arts marcials. Cuidado, no feu jocs de paraules amb el seu cognom, que és amic de Vladimir Putin.

8- Bud Spencer. El company inseparable d’aventures de Terence Hill –19 títols comparteixen– és famós per com repartia galetes entre els dolents de les penícules. Una a la dreta, dos a l’esquerra, al mig… Gairebé sense moure’s, els seus braços repartien més pantuflades que els del gegant boig de Solsona. La seva barba i la seva envergadura ens van fer vibrar i riure a parts iguals a desenes de films dels anys seixanta, setanta i vuitanta. Com a anècdota, va debutar fent de guàrdia romà a Quo Vadis.

7- Clint Eastwood. El xèrif ideal per a qualsevol població, ja sigui d’Arkansas o de l’Alta Ribagorça. El seu caràcter li permet barallar-se amb garanties amb qualsevol grupet de lladregots que alterin la tranquil·litat i, a més, fer-ho amb la contundència exacte perquè no tornin a molestar en una llarga temporada. Potser no és el d’aspecte més net i polit de la llista, però això no suposa problemes a l’hora de fer-se un lloc en el cor dels més cinèfils. Molts voldríem fer mirades punyents com la seva, sobretot a l’hora d’encarar-se amb un inspector d’hisenda: quedarien clavats a la cadira i sense ganes de demanar-nos la declaració dels nostres béns.

6- Chuck Norris. El bo d’en Chuck és pràcticament una icona en el món del cinema d’acció, i la seva fama és tal que s’ha convertit en un referent a internet quan s’ha de fer una demostració de poder efectiva: qualsevol missatge, llançant per boca de Chuck Norris, guanya en potencial fins a extrems insospitables. A més, és un dels emblemes de l’Amèrica més profunda, el prototip de texà perfecte que cuida del ranxo, la família i, alhora, lluita en contra dels delinqüents de torn.

- Advertisement -

5- Bruce Lee. Mestre d’arts marcials allà on sigui –al cel, esperem–, en Bruce Lee es va donar a conèixer per penícules de karate o lluites d’aquestes de nom estrafolari de finals dels anys seixanta i principis del setanta. Era capaç d’anar estovant els dolents un per un, encara que l’envoltessin una vintena d’ells. Les seves habilitats li permetien lluitar i que semblés que ballava amb els seus contrincants. Amb el pas del temps s’ha convertit en una icona pop, guarnint samarretes i inspirant els programadors de videojocs. Es diu que actualment viu a Sant Cugat, amb l’Elvis, la Marilyn i el Keneddy, però no està confirmat.

4- Jackie Chan. L’actor de Hong Kong protagonitza penícules d’arts marcials, tot i que ell no acostuma a ser tan seriós com d’altres que ja han aparegut en aquest rànquing. A part d’això, el Jackie és famós per dur a terme ell mateix les escenes d’acció més perilloses: un valent de veritat! Que cal saltar d’un balcó, saltem. Que cal penjar-se d’una grua, pengem-nos! Ja els agradaria a molts saber-ne tant. Ara, els cos de l’actor oriental ha patit tants accidents i fractures que ja podria protagonitzar Robocop sense armadures ni punyetes.

3- Sylvester Stallone. Arribem al podi del rànquing. Un altre actor que ha lluït musculitos en més d’una ocasió. Sap utilitzar els punys com va demostrar a Rocky i les armes en general com vam veure a Rambo. Normalment ha defensat la justícia i el bé i ha protagonitzat policies i militars que han acabat per desbaratar el plans dels criminals de torn o salvant els innocents desgraciats. La seva incidència és tan gran en les nostres vides que quan ens fotem una patacada diem «No me siento las piernas» o quan pugem unes escales com les de la catedral de Girona ho fem corrent i alçant els punys quan arribem a dalt de tot.

2- Arnold Schwarzenegger. La plata és per… De cognom impronunciable, l’actor austríac ha interpretat tota mena d’herois musculats aprofitant el seu cos d’adonis. El van llançar a la fama papers com Conan i Terminator, pels quals feia gala del seu físic i la seva punteria, i després ja va protagonitzar films de diversa condició, tot i que la majoria van ser d’acció de la bona. Els seus enemics de penícula mai han pogut acabar amb un machote com ell. A mi, personalment, quan més m’agrada és quan mou els pectorals amunt i avall. També ha fet films d’humor, però… Forma part de la nostra cultura acomiadar-se amb ulleres de sol i dient «Sayonara, baby!».

1- Bruce Willis. I, en el primer lloc d’aquesta llista de machotes, un actor que podria representar l’arquetip d’home-home sense problemes. El pobre Bruce ha anat perdent cabell a mesura que anava guanyant fama. No cal fer gaire memòria per recordar èxits de la seva trajectòria professional, en especial de la saga Jungla de cristal, on protagonitza el policia John McClane, un agent amb mala sort que sempre es troba enmig d’embolics. Però és igual si la banda terrorista està formada per cent cinquanta delinqüents, que en Willis podrà amb tots. Potser no ha treballat tant al gimnàs com d’altres de la llista, però el seu carisma sovint és l’arma més poderosa de les que té. Però no només de samarreta imperi tacada de sang i peus descalços viu Bruce Willis. Altres papers d’acció de l’actor denoten la seva mestria en resoldre problemes de forma bruta: Pulp Fiction, Sin City, El quinto elemento, El sexto sentido, Armaggedon… No acabaríem mai de dir la llista que fa de Bruce Willis l’actor més machote de tots! I es va casar amb Demi Moore i va obrir un restaurant amb Stallone i Schwarzenegger! Ho té tot!

- Advertisement -

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents