Els llibres més cinèfils d’Stephen King

- Advertisement -

Un dels autors més influents de la història de la literatura i, sobretot del gènere de terror i suspens, és Stephen King. Les seves obres s’han traduït a multitud d’idiomes i ha estat best seller en diverses ocasions. No és d’estranyar doncs, que també sigui un dels escriptors més cinèfils, ja que les seves obres s’han dut a la gran pantalla en més de dues-centes ocasions. Avui volem fer un repàs per alguns d’aquests llibres que han vist com les paraules es convertien en imatges, per transportar la por, la intriga i la fantasia de les pàgines a la gran pantalla.

The Shining

L’any 1980 Stanley Kubrick estrenava la seva adaptació d’aquesta inquietant novel·la sobre un matrimoni que es trasllada a viure a un hotel aïllat a les muntanyes. Jack Torrance (Jack Nicholson) el pare de la família ha estat contractat perquè s’encarregui del manteniment de les instal·lacions durant la temporada d’hivern. El protagonista espera trobar un ambient de tranquil·litat per poder escriure la seva novel·la però a mesura que passen els dies, el seu comportament anirà canviant i començaran a ocórrer successos estranys al seu voltant. Es tracta d’una de les adaptacions més conegudes però també la més polèmica, ja que el mateix Stephen King l’ha criticada en més d’una ocasió.

- Advertisement -

llibres més cinèfils d’Stephen King

The green mile

- Advertisement -

La Milla verde és el nom amb el qual es coneix el passadís on esperen els reclusos condemnats a mort. En aquest escenari és on té lloc aquesta història protagonitzada, en la versió cinematogràfica, per Tom Hanks. El seu personatge és un funcionari de la presó que coincideix amb un dels detinguts, John Coffey, acusat d’haver assassinat dues nenes de nou anys. Però rere una personalitat ingènua i infantil Coffey amaga un do sobrenatural, que posarà en pràctica en un moment determinat i, demostrarà al personatge de Hanks, que els miracles existeixen. El film va aconseguir diverses nominacions, 4 als Oscars, inclosa la de millor actor secundari per Michael Clarke Dunkan.

llibres més cinèfils d’Stephen King

The dark tower

Una de les estrenes més esperades del 2017 va ser l’adaptació d’aquesta saga de novel·les que barregen fantasia, terror i western. El projecte va passar per moltes dificultats abans de ser una realitat però finalment arribarà a la gran pantalla el pròxim mes d’agost. Idris Elba i Matthew McConaughey seran els encarregats de donar vida als dos protagonistes que iniciaran una guerra que afectarà el nostre món. El director de la pel·lícula, el danès Nikolaj Arcel explicava que no es tractarà d’una adaptació cent per cent fidel al relat original, sí que respectarà la història i els personatges però “serà un viatge diferent”, afirmava. Caldrà esperar una mica més per veure si Stephen King pot estar orgullós o no de la feina feta.

llibres més cinèfils d’Stephen King

Cujo

Diuen que els gossos són els millors amics de l’home però no crec que els protagonistes d’aquesta història hi estiguin del tot d’acord. En una petita població nord-americana, un gos és mossegat per un ratpenat. Des d’aleshores, l’animal comença a comportar-se de manera violenta, ja que la petita bestiola voladora li ha encomanat la ràbia. A mesura que avança el temps, l’agressivitat del gos va en augment fins que té a tot el veïnat aterrat.

llibres més cinèfils d’Stephen King

Misery

Un dels personatges recurrents en la literatura d’Stephen King són els mateixos escriptors. En aquesta història es tracta de Paul Sheldon, un novel·lista que ha aconseguit la seva fama escrivint una sèrie de relats romàntics que tenen com a protagonista una dona que es diu Misery. Cansat d’escriure sempre el mateix, decideix posar fi a la situació i mata el seu personatge per poder dedicar-se a una novel·la més seriosa. Es trasllada a Colorado per poder estar tranquil i escriure el seu nou projecte i un cop el té enllestit, Sheldon decideix tornar a casa. Malauradament en el camí de tornada pateix un accident de cotxe. Annie Wilkes el troba i el porta a casa seva per curar-lo, però el que comença com un acte de bondat acaba en un segrest, ja que Wilkes és una gran admiradora de les obres de Sheldon i vol que ressusciti el seu personatge preferit, la Misery.

llibres més cinèfils d’Stephen King

Dreamcatcher

- Advertisement -

Es tracta de la història que compta amb més components fantàstics de les que hem vist fins ara. Un grup de quatre amics reben el do de la telepatia després de salvar la vida a un altre nen, el qual pateix problemes mentals. Anys més tard, es reuneixen en una caseta enmig del bosc i comencen a ocórrer successos estranys. El film va comptar amb la presència de Morgan Freeman i va tenir una bona acollida per part de la crítica, tot i que no va aconseguir recaptar la quantitat esperada.

llibres més cinèfils d’Stephen King

Hearts in Atlantis

Quan Bobby Garfield rep la notícia de la mort d’un amic de la infància, decideix tornar a la seva ciutat natal. Allà evocarà els records d’un estiu de quan era petit, amb dos amics seus, la Carol i el Sully, que va estar marcat per l’arribada d’un foraster anomenat Ted Brautigan. L’home s’instal·la com a inquilí a l’apartament on viu en Bobby amb la seva mare i li ofereix una feina, llegir-li el diari. Però el que no sap el petit Bobby és que la seva veritable missió és la vigilància, ja que, un greu perill amenaça al seu nou amic.

llibres més cinèfils d’Stephen King

Els reincidents  

Amb una versió no n’hi ha prou… Aquest llibres s’han vist en TV  cine més d’una vegada… I les que vindran…

It

L’any 1990 es va estrenar una mini sèrie basada en l’argument d’una de les novel·les d’Spehen King, que tenia com a protagonista un ésser terrorífic capaç de canviar de forma però que principalment apareixia sota l’aparença d’un pallasso anomenat Pennywise. La història seguia a un grup de nens que són assetjats per aquesta criatura i a la qual ells anomenen It. A través de salts temporals es va desenvolupant la trama i així es descobreix el passat i el present dels protagonistes.

llibres més cinèfils d’Stephen King

Posteriorment, l’any 1998 es va poder veure a la petita pantalla una nova adaptació procedent de l’Índia i que es va titular Woh. El 2017 de la mà del director Andrés Muschietti va arribar una tercera adaptació (aquest cop per la gran pantalla) que va tenir continuïtat amb una seqüela l’any 2019. Amb una estètica semblant a la vista a Stranger Things, Muschietti ens fa reviure el terror amb dues entregues, la primera centrada en la infància dels protagonistes i la segona quan ja són adults.

Carrie

Quan la dolça i tímida Carrie descobreix que té poders telecinètics, la seva vida canvia de manera radical. Educada per una mare ultra religiosa i víctima de constants burles a l’institut, la jove Carrie viu sota un estrès constant i és en aquests moments quan el seu do es manifesta. Durant el ball d’institut, un grup de la seva classe decideix jugar-li una mala passada. Aquest fet provocarà una reacció en ella que ningú es podia imaginar. La primera versió es va estrenar l’any 1976, estava dirigida per Brian de Palma i va rebre diverses nominacions entre les quals hi havia la de millor actriu per Sissy Spacek, encarregada de donar vida a Carrie. Uns anys més tard Carrie 2 va veure la llum, en aquest cas es va estirar del fil per tornar a explicar la història, aquest cop amb la germana de Carrie com a protagonista.

llibres més cinèfils d’Stephen King

L’any 2002 David Carson va dirigir una nova versió per televisió, que en un principi havia de servir com a capítol pilot d’una sèrie ambientada en la novel·la de King. Finalment però el projecte no va tirar endavant i només va quedar aquesta única entrega que és més fidel a la història original que la seva predecessora. Per últim, trobem la darrera adaptació de l’any 2003 amb Cloë Grace Moretz com a protagonista i a Julianne Moore, com la seva mare.

The Mist

En una petita localitat de Maine, de cop i volta apareix una espessa boira que ho cobreix tot i que engoleix a tot el que s’hi endinsa. Un grup aconsegueix resguardar-se en un supermercat però aviat descobriran que aquest fenomen aparentment natural és portador d’unes criatures terrorífiques.

llibres més cinèfils d’Stephen King

El film de l’any 2007 va estar escrit i dirigit per Frank Darabount, el qual tenia la intenció de portar aquest relat a la gran pantalla des de la dècada dels 80. El final de la pel·lícula no és fidel al del llibre, ja que el director buscava més foscor i terror i, amb el permís de l’autor se’n va plantejar un de diferent.

També a la TV

Recentment, s’ha estrenat una nova versió de The Mist en format sèrie que es pot veure a través del canal Spike. Igual que a la novel·la i al film, els protagonistes són un grup de gent que es refugia en un supermercat fugint dels monstres que amaga la boira. Per altra banda, el projecte televisiu basat en una novel·la d’Stephen King que ha recollit més repercussió fins al moment, ha estat The Dome (La cúpula). La sèrie es basava en el relat en el qual una espècie de camp de força invisible deixava aïllada la ciutat de Chester’s Mill. El canal CBS va emetre l’adaptació durant tres temporades, fins que va decidir cancel·lar el projecte.

llibres més cinèfils d’Stephen King

Una altra de les novel·les de King que va tenir adaptació televisiva va ser 11.22.63, un relat sobre viatges en el temps. El protagonista de la història, interpretat per James Franco, intenta impedir l’atemptat contra el president Kennedy després de descobrir un portal cap al passat. Tot i rebre bones crítiques per part del públic, el projecte no va tenir gaire repercussió. I el nou projecte que s’està preparant i, directament de la ment de King, és Castle Rock una sèrie que reunirà a tot l’imaginari creat per l’autor i que comptarà amb 10 episodis.

llibres més cinèfils d’Stephen King

- Advertisement -
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents