El cineasta Ventura Pons va reobrir els cinemes Texas de Barcelona l’any 2014 i amb molt poc temps s’han convertit en un referent, no només a la ciutat comtal sinó arreu d’Europa. La xarxa Europa Cinemes els ha distingit com els millors de l’estat espanyol i en menys de dos anys i mig prop de mig milió de persones han gaudit de les pantalles a Barcelona. És per això, que Ventura Pons va decidir exportar aquest model de cinema a la ciutat de València i, el passat 3 de març es van innaugurar els AlbaTexas, el que temps enrere havien estat els cinemes Albatros.
Els cinemes Albatros havien estat una institució del cinema en versió original subtitulada en valencià. Amb l’objectiu de recuperar-la. Pons es va posar en marxa per reobrir aquests cinemes basant-se en el que ell anomena ‘esperit Texà’ o “en les tres B de les nostre àvies: bo, bonic i barat”. Els objectius dels cinemes eren “cobrir un buit del qual ens sentim orfes, com molts ciutadans i cineastes”, explica Pons i “ajudar el públic a tornar a les sales”.
Per tal de complir amb les expectatives seguiran les bases dels cinemes Texas de Barcelona: pel·lícules de preestrena, és a dir, que surten uns dies després que a les sales convencionals, preus econòmics, 3 euros per entrada i oferir als espectadors activitats paral·leles però evidentment relacionades amb el cinema com cicles temàtics, programacions matinals infantils, sessions per escoles o ajudes d’exhibició a creadors novells de curtmetratges amb projeccions dels seus projectes un dia a la setmana.
A punt d’acabar les obres, els cinemes AlbaTexas obriran les portes de nou amb grans novetats com l’adequació de les sales amb projeccions digitals, pantalles noves, moquetes i vestíbul nou, entre altres canvis. Les quatre sales, com passa a Barcelona, portaran el nom de diferents figures del cinema que eren valencians, l’actor Joan Monleón, el cantant Ovidi Montllor, l’actriu Lola Gaos i el cineasta Carles Mira. “Honorem la memòria de la seva feina i excel·lència en el cinema”, sentencia Pons.
Pel que fa a l’elecció del nom, Ventura Pons explica que “és un nom que em sembla molt bonic. L’Alba és la primera claror del dia, el moment en què la llum del sol comença a emblanquir l’horitzó” i afegeix “tant de bo que aquesta llum ens acompanyi en aquesta nova o vella manera de veure el cinema”. La inauguració serà el dia 3 de març i es passarà el film Sabates Grosses de Ventura Pons que assegura que es farà “una festa grossa”.