El director cinematogràfic és aquella figura que dins un rodatge s’encarrega de dirigir la filmació, decidir on es col·loquen les càmeres, donar instruccions als actors i qui té l’última paraula a l’hora de prendre decisions. A vegades, els directors no en tenen prou i decideixen adjudicar-se un petit (o no tan petit) paper dins la pel·lícula i aparèixer de manera subtil. En un moment donat de la pel·lícula es pot veure el creador de l’univers de superherois assegut en un autobús. Fem un repàs per la història del cinema on alguns directors han deixat momentàniament l’anonimat de darrere les càmeres per posar-se al capdavant.
Alfred Hitchcock
Considerat un dels millors directors de cinema de tots els temps, Hitchcock es va especialitzar sobretot en pel·lícules de misteri i suspens i també va ser un gran pioner en tècniques de gravació. De les 53 pel·lícules que va rodar al llarg de la seva carrera, apareix en 38 en algun moment donant vida a un personatge que no es podria considerar ni secundari, ja que apareix de forma fugaç, a vegades quasi imperceptible.
Martin Scorsese
Amb una àmplia filmografia que l’acredita com un dels directors més respectats i aclamats de la indústria, Scorsese també s’ha sumat en més d’una ocasió a la tendència dels cameos. En moltes ocasions són poc evidents i identificables, una mà, un perfil, fins i tot només la veu. Però en d’altres és més reconeixible com en el cas de Taxi Driver, també acostuma a triar personatges que d’alguna manera tenen certa relació amb ell i la seva professió com: director de televisió a The King of Comedy (1982) o un responsable d’il·luminació a After Hours (1985). La Cinemateca francesa va fer aquest vídeo recopilatori dels seus cameos.
Peter Jackson
L’home que va portar al terreny audiovisual l’univers de J.R.R. Tolkien, també va voler els seus petits moments de glòria en les seves grans produccions. En les tres entregues d’El Senyor dels Anells, apareix donant vida a diferents personatges com un rodamon, un soldat i un dels mariners mercenaris que mor a causa d’una fletxa tirada per Legolas. Però Jackson no només s’ha limitat a les seves grans produccions també ha fet cameos en altres de les seves pel·lícules.
Night Shyamalan
Entre els cinèfils, Shyamalan és conegut com el ‘rei modern’ dels cameos, ja que com Hitchock apareix en gairebé totes les seves pel·lícules. La primera aparició la va fer en el seu primer film Praying with Anger, on a part de dirigir el film també va haver d’actuar a causa del baix pressupost de la producció. Des d’aleshores, sembla que li ha agafat el gust i se l’ha pogut veure en altres com Sixth Sense o Lady in the water.
Stan Lee
El pare i creador dels superherois de l’univers Marvel. Tot i que no va ser ell l’encarregat de dirigir les adaptacions cinematogràfiques sí que s’ha assegurat formar-ne part més enllà de ser productor de moltes de les pel·lícules de l’univers Marvel.
Davant i darrere les càmeres
Hi ha directors de cinema que no en tenen prou amb una petita aparició i s’encarreguen de tenir un paper principal o secundari en el film, per ser recordats més enllà de la seva feina darrere les càmeres. Sabent que ens en deixem molts a la cartera, agafem tres grans referents, cadascun d’ells considerats mestres dins els seus gèneres. Clint Eastwood ha guanyat diversos premis en el rol de director i cap com a actor, però ha protagonitzat moltes de les seves pel·lícules com Gran Torino o Million Dollar Baby, entre moltes altres.
Woody Allen, és un gran mestre de la comèdia i de pel·lícules que narren històries mundanes però amb un alt contingut psicològic i, en certes ocasions autobiogràfic. En gran part de la seva filmografia ha participat no només com a director, sinó també com a guionista i actor, normalment en un paper protagonista.
No calen gaires presentacions per a aquest director, ja que és el rei del gore i de la sang i el fetge. Quentin Tarantino va saltar a la fama amb pel·lícules com Pulp Fiction o Reservoir Dogs i, amb els anys també va començar a aparèixer en els seus films amb personatges secundaris.