La sèrie de Mindhunter ha aixecat un von polsim. Ho va aconseguir a la primera temporada, però en aquesta segona la crítica s’ha elevat per aplaudir la feina ben feta. Com que es tracta d’una sèrie basada en fets reals, és inevitable veure-la i no buscar un mínim d’informació de tots els personatges que hi apareixen. I qui diu personatges diu persones, perquè ens referim a la vida real. A continuació trobareu una llista dels assassins en sèrie que els inspectors de la Unitat de Conducte entrevisten al llarg de les dues temporades de la sèrie. Sabreu qui són i què van fer i, fins i tot, si hi ha alguna pel·lícula o sèrie que parli més en profunditat sobre algun d’aquests criminals.
Edmund Kemper
Interpretat per: Cameron Britton (The umbrella academy)
Aquest és el primer assassí en sèrie que entrevisten els agents de la nova unitat del comportament que ensenyen a Mindhunter. Ed Kemper va ser el que en aquell moment es va anomenar un “assassí de col·legiales”. Tant a la sèrie com a la vida real s’ha remarcat diverses vegades l’estatura alta de Kemper, així com un coeficient intel·lectual per sobre de la mitjana i un caràcter amable i dòcil, fet del qual se servia per atraure les víctimes.
Les primeres víctimes de Kemper van ser els seus pares, a qui va matar quan ell només tenia 15 anys. En aquell moment, se’l va diagnosticar amb esquizofrènia paranoide i se’l va internar en un hospital psiquiàtric del qual se li va donar l’alta als 21 anys. Just després de ser alliberat va començar a cometre els crims. Buscava preses fàcils en alumnes d’escoles i autoestopistes. Les segrestava, les matava, les desmembrava i després violava els cadàvers. Se’l va atrapar l’abril de l’any 1973 quan va assassinar el seu amic i la mare d’aquest. Després ell mateix va trucar a la policia i va confessar tots els crims. Va demanar la pena de mort en el judici, però se’l va condemnar a la perpètua.
Després d’entrar a presó, Kemper ha participat en moltes entrevistes, fins i tot per a l’FBI, concretament per a en John Douglas (a Mindhunter se li va canviar el nom per Holden Ford).
El director Rick Bitzelberger va portar al cinema la història real de l’assassí a Kemper: The CoEd Killer (2008).
Richard Speck
Interpretat per: Jack Erdie (Out of the furnace)
Tot i que tenia un historial de violència considerable, no va ser fins al juliol del 1966 quan va cometre l’assassinat de 8 persones, totes les víctimes eren habitants d’una residència d’estudiants d’infermeria. Després dels assassinats, Speck va intentar suïcidar-se sense finalment fer-ho. Quatre dies després d’això, el van detenir.
El judici va ser molt curt, 49 minuts per declarar-lo culpable de tots els assassinats, ja que les proves confirmaven clarament que ell n’era el responsable. Se’l va condemnar a mort a la cadira elèctrica l’any 1967, però es va posposar al 1971. Finalment se li va canviar la pena de mort per 8 cadenes perpètues consecutives. Va viure entre parets tot el que li va quedar de vida fins l’any 1991 quan amb 49 anys va morir d’un atac de cor.
Paul Bateson
Interpretat per: Morgan Kelly (Designated Survivor)
A diferència d’altres assassins que apareixen a la sèrie, no s’ha demostrat mai que Paul Bateson fos un assassí en sèrie. Se’l va condemnar l’any 1979 per la mort del periodista Addison Verrill i ell en va arribar a confessar uns quants més. No obstant això, mai s’han tingut proves d’aquests altres crims i, per tant, mai se li han atribuït.
Uns anys abans de ser condemnat, Bateson va interpretar un petit paper a la pel·lícula The Exorcist de l’any 1973. Ell era el radiòleg que calma la Reagan en el moment que se li fan unes proves a l’hospital. Això li va permetre entaular una forta amistat amb el director William Friedkin, fins al punt que aquest el va anar a visitar posteriorment i en diverses ocasions a la presó. No obstant això, van perdre el contacte l’any 2003, quan Bateson va sortir en llibertat. Des de llavors, ningú ha sabut res d’ell, i ni tan sols si està viu.
David Berkowitz
Interpretat per: Oliver Cooper (Hangover Part III)
David Berkowitz és un dels assassins en sèrie més coneguts de la història americana. Gràcies a la premsa, és molt més conegut pel malnom de “Son of Sam” (Fill d’en Sam). A Berkowitz se li atribueixen un mínim de 13 morts, tots assassinats amb un revòlver del calibre 44. És més, sis de les seves víctimes van morir només en un període de 4 mesos entre els anys 1976 i 1977. A més dels crim, l’assassí confés havia enviat tot de cartes a la policia fent burla i presumint del que feia o havia fet i prometent tornar-ho a fer. Finalment va ser arrestat l’any 1977.
En declaracions posteriors a l’arrest, Berkowitz va justificar els crims amb la història que hi havia un dimoni que havia posseït el gos del seu veí, i que era qui li donava les ordres de tot el que havia de fer. No obstant això, se’l va declarar competent per afrontar el judici que va concloure amb una sentència de 6 cadenes perpètues. Anys més tard, va admetre que s’havia inventat la història del dimoni (tal com es mostra a Mindhunter). Tot i així, just després va afirmar que actuava com a un membre d’un culte satànic. Les autoritats s’ho van prendre seriosament i l’any 1996 van tornar a obrir una investigació, però mai se’n va trobar cap prova.
La història de David Berkowitz s’ha portat al cinema amb el film Summer of Sam (1999) dirigida per Spike Lee.
William Henry Hance
Interpretat per: Corey Allen (Power)
William Henry Hance era un soldat de l’exèrcit americà, però després d’haver servit durant uns quants anys, va matar diverses dones a Fort Benning al 1978. Tot es va fer evident quan va enviar una carta a la policia local fent servir un document oficial de l’exèrcit. L’escrit donava a entendre que eren un grup de 7 homes blancs que es feien dir “Les forces del mal”. La carta també contenia una amenaça, deia que retenia una dona i que si les seves demandes no es complien la mataria. També reclamava un rescat de 10.000 dòlars. La veritat és que la dona retinguda era real, però ja l’havia matada abans d’enviar la carta.
L’any 1977 la policia va arrestar l’assassí, després d’un estudi exhaustiu de la cal·ligrafia de la carta. En el judici va admetre haver matat tres dones, però més tard es va demostrar que també estava connectat amb la mort d’una quarta persona, tot i que mai se li va imputar. L’any 1994 se’l va executar sota una forta crítica, ja que durant el judici i per les cartes havia quedat clar que Hance patia algun tipus de trastorn mental. També van portar molta cua diferents acusacions de tipus racial.
Elmer Wayne Henley, Jr.
Interpretat per: Robert Aramayo (Game of Thrones)
El cas d’Elmer Wayne Henley és un cas especial, tal com també ens ho presenten a Mindhunter, ja que és un assassí induït a matar per un altre assassí. Wayne va participar en un seguit d’assassinats anomenats per la premsa com Els assassinats en massa de Houston, en els quals almenys 28 nois joves van se segrestats i assassinats entre els anys 1970 i 1973. Tant en Wayne con un seu amic, David Owen Brooks, van ajudar a captar les víctimes que posteriorment mataria l’assassí conegut com a Candyman, Dean Corll.
Tot va acabar l’agost del 1973 quan el mateix Wayne va decidir posar-hi fi. Va disparar en Corll just abans que aquest executés dues víctimes més. Va ser el mateix Henley qui va trucar a la policia i va confessar el seu paper i el dels altres en els assassinats. Finalment el van sentenciar a cadena perpètua per haver estat l’assassí directe de 4 dels casos i avui en dia encara està a presó. Exactament el mateix li va passar al seu amic Owen.
El cas es va portar al cinema amb el film Freak Out (2003) dirigit per Brad Jones, qui a la vegada va interpretar el paper de Corll. Més tard també es va presentar a In a Madman’s World (2014) dirigit per Josh Vargas i més centrada en la vida d’Elmer Wayne Henley.
Charles Manson
Interpretat per: Damon Herriman (Once upon a time in Hollywood)
Manson és conegut per haver creat el culte anomenat La Família. Després d’una infància turbulenta amb entrades i sortides de centres i presons, va trobar el seu lloc amb una colla de joves. Vivia obsessionat amb The Beatles i amb la cançó de “Helter Skelter”. Manson tenia dots per penetrar a la ment dels seus seguidors i els va convèncer d’una imminent guerra racial que desembocaria en una apocalipsi. Els seguidors d’en Manson van cometre 9 assassinats, fins i tot el de Sharon Tate (vincle que es veu millor, tot i que no tal com va ser, a la nova pel·lícula de Tarantino, Once upon a time in Hollywood). A Manson se’l va condemnar per conspiració i inducció al crim. Se’l va sentenciar a mort, però finalment va morir per causes naturals a presó l’any 2017.
La figura de Manson sempre ha estat un enigma per a tothom, i especialment per a investigadors i psicòlegs. Mai es van saber els motius pels quals feia el que feia i fins i tot a la sèrie es pot veure el garbuix d’informacions i contradiccions que comporta el criminal. Fins i tot semblava estar satisfet del que havia fet i es mostrava cofoi en diferents entrevistes, algunes televisades i tot.
Manson ha arribat al cine en diferents ocasions, com en la ja mencionada Once upon a time in Hollywood (2019), tot i que realment només veiem la seva petjada o a Charlie Says (2019) dirigida per Mary Harron.
Charles “Tex” Watson
Interpretat per: Christopher Backus (Beneath the leaves)
En Tex era un membre de la Família d’en Manson. Igual que en Henley, es tracta d’un altre cas d’un criminal que actua en nom i induït per un altre. Sota la influència de la Família, en Tex va ser el que va dur a terme l’assassinat de la Sharon Tate l’any 1969. L’any 1971 i després del judici se’l va condemnar a la pena capital, però després que l’estat de Califòrnia suprimís la pena de mort Tex va quedar sota la pena de la perpètua. A la presó, i tal com es mostra a la sèrie de Mindhunter, Tex es va convertir al cristianisme i encara avui dia continua publicant textos a la pàgina web de la seva església.
Igual que Manson, es pot veure aquest assassí a Once upon a time in Hollywood (2019) de Tarantino i a Charlie Says (2019) dirigida per Mary Harron.
William “Junior” Pierce
Interpretat per: Michael Filipowich (American Exorcism)
Gairebé no es coneix res de Pierce fins que se’l va capturar a principis dels 70, més enllà de robatoris i algun petit atracament. Ara bé, a principis de la dècade dels 70 va començar a sembrar el caos en forma de matança i va acabar amb 9 víctimes mortals, inclosa la filla del senador de Carolina del Sud. L’any 1971 se’l va condemnar a cadena perpètua, i avui en dia encara està a la presó.
Dennis Rader
Interpretat per: Sonny Valicenti (The Post)
Dennis Lynn Rader és un cas peculiar. En el moment que se’l va sentenciar per assassinats tenia tantes causes obertes i pendents de resoldre que amb una sola pena va ser suficient per esborrar les altres. Se’l coneixia com l’Assassí BTK, inicials de bind, torture i kill (lligar, torturar i matar). Igual que ja hem mencionat en casos anteriors, Rader es va fer notar en el moment de l’enviament de diferents cartes tant a la policia com a mitjans de comunicació en les quals mencionava detalls molt concrets dels crims i es vanagloriava del que feia. Va matar deu persones de Wichita i Kansas entre els anys 1974 i 1991. L’any 2004 ja s’havia arxivat el cas i no s’havia trobat cap culpable dels crims. No obstant això, una nova carta va tornar a instigar la investigació i, finalment, l’any 2005 es va capturar el culpable.
Serà interessant veure quin rol juga aquest assassí en el futur de Mindhunter, ja que no va ser fins al nou mil·lenni que se’l va acusar dels assassinats en sèrie.
Wayne Williams
Interpretat per: Christopher Livingston (Day Black Guy)
La segona temporada de Mindhunter se centre bàsicament en el cas dels assassinats de nens a Atlanta entre 1979 i 1981. Van ser 28 víctimes entre adolescents i nois joves. Es creu que en Wayne va ser el culpable de la majoria dels assassinats. No obstant això, només se li van imputar dos dels casos i encara avui dia no se sap qui va matar la resta de víctimes. Tot i així, al març del 2019 es va anunciar que el cas es tornava a obrir per aplicar els tests d’ADN moderns per resoldre els crims.
Al cinema i a la televisió aquesta història s’hi ha portat un parell de vegades. La primera va ser l’any 1985 i es tracta d’una minisèrie anomenada The Atlanta Child Murders i l’any 2000 es va estrenar el film titulat Who Killed Atlanta’s Children?