Diuen que a Catalunya el documental és un gènere en auge i amb prestigi internacional. Doncs al DocsBarcelona, el Festival Internacional de Cinema Documental, en tenim unes quantes proves. A la programació l’edició d’enguany hi destaquen diversos títols de producció catalana.
A la Secció Oficial – Latitud, que agrupa els millors documentals de la Península Ibèrica i d’Amèrica Llatina, hi trobem Beirut, la vie en rose d’Èric Motjer, produïda entre Catalunya i Dinamarca, que ens apropa a la vida de quatre membres de l’elit cristiana libanesa. En la mateixa secció es podrà veure City for sale, de Laura Álvarez, un film que reflexiona sobre la turistificació i la gentrificació a Barcelona, estrenat a la passada edició del Festival de Málaga; i Me llamo Violeta, de David Fernández de Castro i Marc Parramon, també seleccionat al certamen andalús, que tracta les dificultats i desafiaments que afronten els i les joves transgèneres a través de diverses històries personals.
També en secció oficial es projectarà el film Operació Globus d’Ariadna Seuba Serra, sobre un vigatà que decideix emprendre l’aventura de recuperar el Pegaso, el camió amb el que ell i els seus amics es van proposar donar la volta al món els anys 70. A les Sessions especials es projectaran Àngel Pavlovsky d’Albert de la Torre, pel·lícula basada en la vida de l’artista argentí i el món del teatre, i Qué tal Pascual de Bárbara Brailovsky, un retrat sobre un dels perruquers més carismàtics de Barcelona, estrenat al Festival Internacional de Gijón.
Pel que fa a la secció dedicada a l’exhibició del talent documental universitari a Catalunya, DOC-U, es projectaran Desde una cicatriz d’Uma Ferrer, Judit Guasch, Lucía Garcia i Blanca Gutiérrez (ESCAC); El trofeu de Joan Giralt (URL); Fràgil de Bàrbara Prohens (UB); i Negre de merda de Manel Serrat (UAB).