El Top 5 del cinema europeu de 2023

- Advertisement -

El 2023 va ser un any carregat de grans sorpreses pel cinema europeu. Vam poder viatjar des dels Alps fins als Andes a través d’històries plenes de suspens, drama, bellesa, poesia… i grans dosis de realitat. Si no vas estar-ne al corrent, et convidem a reprendre la travessa amb el nostre Top 5 de les millors pel·lícules europees del 2023. Agafa’t ben fort, que alcem el vol! 

Viatjar en avió és un privilegi. Travessar un gran oceà com és l’Atlàntic (com fan els protagonistes d’Upon Entry) o una vasta serralada com la dels Andes (com a La Sociedad de la Nieve) no està a l’abast de tothom, només alguns poden gaudir d’aquest plaer… sempre que no es transformi en un infern.  

Upon Entry (La llegada) 

- Advertisement -

Upon entry film
Upon Entry

- Advertisement -

El juny del 2023, va aterrar a les nostres pantalles Upon Entry, l’òpera prima d’Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez que ha estat nominada a 3 Premis Goya. Un thriller molt intens i condensat on la parella protagonista, interpretada per Bruna Cusí i Alberto Ammann, s’haurà d’enfrontar a les polítiques migratòries que regeixen un espai, a priori tan neutre i internacional, com és un aeroport. Basat en les experiències reals dels mateixos directors, el film mostra l’enorme dificultat amb la qual topen sovint nombrosos immigrants en intentar entrar als Estats Units.  

L’odissea d’emigrar a ‘Upon entry’

La Sociedad de la Nieve 

La Sociedad de la Nieve 
La Sociedad de la Nieve

Just abans d’acabar l’any, al mes de desembre, Juan Antonio Bayona va tornar a trepitjar els cinemes amb una de les tragèdies aèries més sonades de la història: la de l’avió que es va estavellar als Andes l’any 1972. Prenent com a punt de partida el llibre de Pablo Vierci (La Sociedad de la Nieve), aquesta superproducció ens mostra l’odissea per la qual van haver de passar els supervivents de l’accident en un entorn tant fascinant com hostil.  

La pel·lícula està nominada a un total de 13 categories dels Premis Goya i ja forma part de la shortlist dels Oscars per a millor film internacional. Recomanem veure-la al cinema per a gaudir de la prodigiosa feina sonora i visual que ha portat a terme tot l’equip que hi ha al darrere d’aquesta obra mestra! 

‘La sociedad de la nieve’: l’esperança és l’últim que es perd

Anatomie d’une chute (Anatomía de una caída) 

Anatomía de una caída (Anatomie d'une chute)
Anatomía de una caída (Anatomie d’une chute)

I de la caiguda d’un avió… a la d’un home. Així comença el drama judicial francès de Justine Triet, guanyador de la ‘Palma de Oro’ del Festival de Cannes 2023. Anatomie d’un chute parteix de l’enigmàtica mort d’un pare de família per acabar disseccionant curosament i amb total transparència el seu matrimoni. La direcció, el guió i la interpretació d’aquest film són absolutament brillants i l’allunyen de qualsevol altre thriller judicial. De fet, l’obra de Triet ha estat seleccionada per formar part de la shortlist dels Oscars. Ens veiem als jutjats! 

‘Anatomía de una caída’: judici a una dona

- Advertisement -

Creatura

Creatura
Creatura

El viatge interior que proposa la directora, guionista i actriu Elena Martín Gimeno a Creatura és també complex i dificultós. Davant la seva pèrdua de desig, la Mila (personatge interpretat per la mateixa Elena Martín) s’endinsa en un mar de records per entendre’s i reconciliar-se amb el seu propi cos. El film és una esplèndida oda a la sexualitat femenina. Aborda aquest tabú de manera natural, honesta i alliberadora mostrant que el desig no és només instintiu, sinó també cultural. Només podem donar les gràcies a l’Elena Martín per haver construït aquest relat tan necessari per a la nostra societat. Que el cinema continuï buscant la veritat i desarticulant mites! 

Aquesta pel·lícula va guanyar el premi ‘Label Europa Cinemas’ (concedit al Festival de Cannes) i està nominada a 4 Premis Goya, entre ells el de Millor Direcció.  

La ‘Creatura’ d’Elena Martín explora el plaer femení

Las chicas están bien 

Las chicas están bien
Las chicas están bien

I aterrem reprenent contacte amb la realitat, però mantenint-nos a uns pocs centímetres del terra amb l’òpera prima de l’actriu Itsaso Arana, un conte estiuenc protagonitzat per 5 personatges femenins que mantenen els noms de les actrius que els interpreten i que està nominat a millor direcció novell als Premis Goya

El relat té lloc durant una setmana d’estiu. Un petit lapse de temps que permetrà a la Itsaso, la Itziar, l’Helena, la Bàrbara i la Irene assajar l’obra de teatre que tenen entre mans i construir un espai íntim i acollidor on poder expressar-se i compartir emocions i pensaments. Assaig, ficció i realitat es confonen donant peu a un film màgic i poètic tot i la seva senzillesa. El guió (també d’Itsaso Arana) vola arran de terra sense perdre el contacte amb ell, parlant de temes com la mort, l’amistat, l’actuació o l’amor. 

‘Las chicas están bien’ (i ho saben)

- Advertisement -
Andrea Horas
Historiadora de l’Art especialitzada en art modern amb un màster en Periodisme i Comunicació Cultural i un altre en Estudis Avançats en Història de l’Art. Ha treballat a museus i editorials generant i divulgant contingut cultural. És una amant del cinema. El seu lloc preferit de Barcelona on (re)descobrir petites i grans obres del setè art és la Filmoteca de Catalunya, un tresor al mig del Raval.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents