El testament de Carlos Saura?

- Advertisement -

El rey de todo el mundo podria ser la darrera pel·lícula de Carlos Saura. I tant de bo m’equivoqui. Però aquest gran realitzador del cinema espanyol ara ja té 89 anys i ja se sap que, a partir de certa edat, els productors no volen problemes i es neguen a buscar
finançament pels seus projectes, encara que siguin bons. Però tenen por, especialment, perquè les companyies asseguradores no volen assegurar-los. “I si es mor durant el rodatge?”, diuen.

L’edat fa que molts noms il·lustres del cinema d’una certa edat ja no segueixin en actiu, encara que n’hi ha una pila que, per les raons que sigui, segueixin fent cinema. Parlo de Woody Allen, Roman Polanski, Clint Eastwood, Ken LoachRidley Scott, John Boorman… I tinc a la memòria gent com OliveiraVarda o Josep Maria Forn que van aconseguir morir fent cinema. I era un cinema viu, actual i que resistia el pas del temps. Es nota l’experiència.

- Advertisement -

El_rey_de_todo_el_mundo_1En Saura ha fet, per a mi, el que es diu una pel·lícula-testament com si pensés que no en farà cap altra més. En principi és un musical semblant als molts que ha fet (Bodas de sangre, Carmen, TangoFlamenco….) quan va deixar de fer el seu cinema simbòlic (Anna y los lobos, Cría cuervos, La prima Angélica) o realista (Los golfos, La noche oscura… ) i ha afegit temes socials mexicans i, fins i tot, tocs de melodrama. En alguns moments em va semblar com un compendi de moltes coses que ja havia fet, però que no acabaven de quallar.

- Advertisement -

El millor són alguns números musicals gràcies, sobretot a la fotografia del seu fidel Vittorio Storaro. Parteix d’una cancó, ‘Fallaste corazón’, popularitzada per Chavela Vargas i Pedro Infante, i resulta una pel·lícula molt desigual que no se sap ben bé per on va. Té bons moments, a vegades es perd, la barreja d’intencions no queda clara i rememora musicals anteriors.

No sé si guanyarà diners o no, però almenys en Saura té una oportunitat de sentir-se viu. A mi el que m’interessa més és que un home de la seva edat tingui forces i creativitat per seguir fent cinema. Com va dir un esportista d’elit els resultats no importen, el que val és poder participar en la competició.

* ‘El rey de todo el mundo’ s’estrena el divendres 12 de novembre.

- Advertisement -
Àngel Comas
Històriador i expert en cinema des de fa molts anys, l'Àngel Comas ha publicat un munt de llibres sobre cine i, entre d'altres programa el Cicle de Cinema d'Autor de Sant Cugat. Els seus articles són propis d'algú amb experiència que va al cine i no menja crispetes.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents