El terror i el fantàstic a Catalunya (ruta 4)

- Advertisement -

Tercera i última ruta d’aquest estiu, perquè ara ja s’acosta l’escola i anirem tots més atrafegats. No obstant això, totes aquestes rutes es poden fer en qualsevol moment de l’any i, de fet, us animem a fer-les.

Després del Hollywood a la Costa Brava i la primera i segona part de les rutes del cinema català del segle XXI, passem al gènere de terror i fantàstic amb unes quantes rutes més per nostre petit país.

- Advertisement -

Iniciem ruta a la capital, Barcelona. Tot i que Barcelona ha estat plató d’una gran quantitat de pel·lícules, només en mencionarem algunes. Iniciem la ruta cementiri de Poblenou, un cementiri del segle XVIII. Els grans panteons així com les escultures i mausoleos van oferir l’escenari fantasmagòric perfecte per a pel·lícules com Rottweiler (2005) o 11-11-11 (2011). La Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor també apareix en aquesta última pel·lícula, però van ser altres produccions les que de la mateixa manera van saber treure el potencial d’aquesta església gòtica situada a la plaça del mateix nom del Barri Gòtic de Barcelona. Das Parfum – Die Geschichte eines Mörders (Perfum. La història d’un assassí, 2006), E.S.O. (2010) o Agnosia (2010) són més exemples de films que transformen l’església en un espai terrorífic i fantàstic.

- Advertisement -

Das Parfum – Die Geschichte eines Mörders

Si ens dirigim cap al Campus de la Universitat de Barcelona de Diagonal, arribarem a la facultat de Física i Química, edifici que es va utilitzar per la pel·lícula Eva (2011). No obstant això, no és l’única facultat que es va utilitzar pel cinema: la Facultat d’Econòmiques va aparèixer a Paranormal Xperience 3D (2011) i la Facultat de Farmàcia va ser el laboratori del Dr. Faust a Faust 5.0 (2001). Finalment, la Facultat de Dret va aparèixer a Red lights (2012).

Una de les pel·lícules que va ajudar a empènyer el cinema de terror català va ser REC de Jaume Balagueró i Paco Plaza. La pel·lícula de zombies es va rodar a la casa de Rambla Catalunya, 34. Si volem seguir la ruta del nostre cinema podem fer parada a Terrassa, a l’Hospital del Tòrax, plató d’una gran quantitat de pel·lícules, catalanes i internacionals.

Comencem a abandonar l’àrea metropolitana. Però abans farem una parada a Martorell. Al costat d’aquesta població hi trobarem una antiga colònia industrial del segle XIX, es tracta de Can Bros. Tot i que la majoria d’edificis estan inhabitats i abandonats, sí que encara hi ha descendents de treballadors que han conservat les cases. Els edificis abandonats no es poden visitar perquè hi ha una balla, però es poden veure perfectament des de fora. El poble es va fer servir per ubicar la població fictícia de Susurro a Paranormal Xperience 3D, la primera pel·lícula de terror adolescent filmada en 3D.

Seguim el camí cap a la Catalunya central i ens trobarem amb la muntanya mística per excel·lència, Montserrat, una de les imatges més emblemàtiques de Catalunya. En un moment donat de la pel·lícula Les derniers jours du monde (2009), el personatge de Robinson Laborde (Mathieu Amalric) visita el paratge acompanyat d’Ombeline (Catherine Frot). Si els seguim veurem, una imatge espectacular del monestir i tot els escenaris fins a Sant Jeroni. Una caminada que sempre és agradable de fer en aquest parc natural i no serà gens difícil reconèixer l’Elefant, la Mòmia o la Prenyada. La imatge misteriosa de la muntanya també es fa servir a la pel·lícula Rottweiler.

Ens endinsem al Bages i visitarem el monestir de Sant Benet, un conjunt de monuments d’estil romànic declarats monument nacional l’any 1931. Avui forma part del projecte turístic anomenat Món Sant Benet que inclou també un laboratori culinari anomenat Alícia. Paco Plaza va escollir aquest indret per gravar-hi Romasanta, la caza de la bestia (2004). La història basada en la llegenda urbana d’un home llop es va gravar gairebé tota a Galícia, però sí que es va utilitzar el monestir que recrear el psiquiàtric.

Sense abandonar el Bages, i enmig del parc natural de Sant Llorenç de Munt hi trobarem el poble de Mura. Aquesta població d’estil medieval ha estat protagonista i testimoni de pel·lícules com Pa Negre (2010), Bruc. La llegenda (2010) o Ouija (2004). Sense moure’ns del parc natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, entre el paisatge muntanyós hi veurem indrets que el director Antonio Chavarrías va saber plasmar a la seva pel·lícula Dictado (2012). És digne de veure l’escenari final, tot i que no el mencionarem per no espatllar la pel·lícula a ningú.

- Advertisement -

Seguim la nostra ruta d’escenaris medievals cap a Cardona, ciutat famosa pel castell emmurallat que vigila des d’un punt elevat la població. A Paranormal Xperience 3D, ja mencionada anteriorment, podem apreciar la muntanya de sal així com les mines. Però el parador de Cardona també és un indret d’allò més cinematogràfic. La ja mencionada Les derniers jours du monde.

Acabem la ruta a Gòsol, entrant ja al Berguedà i al parc natural del Cadí-Moixeró. Les runes del castell de Gòsol són part dels paratges que es van escollir per a la pel·lícula Agnosia. L’indret s’utilitza per explicar la història d’amor entre els tres personatges principals.

I si ens volem desviar una mica i visitar les terres de la Catalunya central però de més a prop de Girona, podem anar a Cantonigròs i l’Esquirol per veure on es van gravar algunes de les seqüències més importants de Los ojos de Julia (2010). Guillem Morales va saber aprofitar l’escènica de la urbanització per dotar-la d’un aire fred, gairebé nòrdic i endinsar-nos en el temor que sent la protagonista en perdre progressivament la vista.

Podeu seguir la ruta sencera aquí, ideada per Eugeni Osácar.

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents