És una festa especial i han triat una localitat especial… El TAC, la federació de festival de Terror Arreu de Catalunya celebrarà el seu 10è aniversari amb un programa carregat de sang, mort, mal rotllo i sorpreses cinèfiles. Les dates són l’1 i 2 de juny i per celebrar d’una manera especial l’entrega de les 10 edicions dels Premis TAC, des la Federació van decidir buscar una localització, descentrailtzada i emblemàtica on fer-ho. D’aquesta manera, i gràcies a l’entrega i col·laboració del seu Ajuntament, el TAC celebrarà les 10 edicions del Premis a la població empordanesa d’Ultramort. Tots els actes es faran al Centre Cívic de la població i El cinèfil en serà el mitjà oficial.
Els responsables de l’acte expliquen que “tot i ser coneixedors que el nom del municipi ve de la fórmula preromana i llatina Ultra Murtra, (més enllà de l’estany), el seu nom encaixa perfectament amb l’esperit de la iniciativa”. A la vegada també l’han triat amb la voluntat d’arribar a una part del territori de les habitualment oblidades. Segons expliquen en un comunicat “una població petita, però amb un entorn magnífic, alhora que una localització relativament senzilla”.
En aquesta desena edició, després de la tria feta per un representant de cada festival, hi ha cinc curtmetratges com a finalistes: CARONTE de Lluís Tinoco, COMPATIBLE de Pau Bacardit, LA BESTIA de David Casademunt, PSYCHO KINO de Guillem Dols, RIP d’Albert Pintó i Caye Casas. Tots ells competiran per als premis a Millor Curt, Millor Interpretació i Millors efectes Especials.
Homenatge a un dels grans del terror català
Aquest 2019, per commemorar la desena edició dels Premis TAC, també entregaran un guardó honorífic de forma excepcional. Jaume Balagueró ha estat la persona escollida ja que per a als festivals integrants de la federació “representa l’essència dels nostres premis”. També es projectaran els 2 curtmetratges que va realitzar abans de rodar el seu primer llarg: Alicia (1994) i Días Sin Luz (1995).
PROGRAMACIÓ PREMIS TAC 2019
Què és el TAC?
L’octubre de 2008 va sorgir la idea de fer una associació amb diferents certàmens de cinema catalans que tinguessin el terror i el fantàstic com a nexe en comú. Es volia aprofitar que ja hi havia uns quants festivals arreu del territori amb el gènere com a protagonista i un parell d’anys més tard, aquella primera idea germinava l’1 de juny de 2010 amb la presentació oficial a Sant Adrià del Besós del TAC, l’Associació Terror Arreu de Catalunya. Quatre en van ser festivals fundadors: el Cryptshow Festival de Badalona, el Cardoterror de Cardedeu, el Festival de Cine de Terror de Molins de Rei i el desaparegut Festerror de Lloret de Mar.
Avui en dia l’objectiu encara vigent és aconseguir un intercanvi real de públic i recursos entre els diferents festivals associats. A banda d’això, i de manera més concreta, es volia dignificar el gènere del terror i el fantàstic a través de l’entrega dels premis TAC als millors curts de producció catalana de manera anual. El primer guardó, que es va lliurar aquell mateix any al Cardoterror de Cardedeu, va ser pel curtmetratge Mamá, del director Andy Muschietti. Des de llavors cada any hi ha hagut un premi al millor curt català de gènere.
Els membres del TAC
Festival de Cinema de Terror de Sabadell
Des de 2010-11, un grup d’amics de Sabadell tenien en ment poder fer unes projeccions de pel·lícules de terror obertes al públic com una mostra de cinema. Van aconseguir, no només fer una mostra, sinó poder organitzar un festival, i així va néixer el febrer del 2012, el Festival de Cinema de Terror de Sabadell. De ser una marató d’un sol dia, el festival ha anat creixent al llarg d’aquests anys i ha passat a ocupar tota una setmana i ser un dels referents dins del panorama català. Enguany ha arribat ja a la vuitena edició. Dates: Març.
B-Retina (Cornellà)
B-Retina és un aparador que mostra un tipus de cinema minoritari que no compta amb una plataforma de difusió suficient actualment i no arriba a tots els públics. Un cinema de qualitat que volem fer arribar a tots: El cinema de sèrie B. Dates: Setembre.
Cryptshow Festival (Badalona)
Crytpshow Festival és una iniciativa que té com a objectiu defensar els valors artístics i culturals del gènere de terror, la fantasia i la ciència ficció. Va néixer a Sant Adrià de Besós al 2007 però des del 2011 ha arrelat a Badalona. L’eix vertebrador és un certamen internacional de curtmetratges, però extén cada any el seus tentacles a la literatura, la pintura i la música, amb experiències terrorífiques més enllà del cinema. Dates: Juny-Juliol.
Cardoterror (Cardedeu)
El festival de terror de Cardedeu neix el 2007 com una iniciativa de l’associació cultural El Cardot amb l’objectiu de difondre el gènere fantàstic i de terror. Cada edició s’articula a partir d’un eix temàtic que dona lloc a la projecció d’una antologia de pel·lícules, curts i documentals, així com exposicions i diferents actes paral·lels que inclouen qualsevol tipus d’acte cultural relacionat amb el gènere. Dates: Octubre.
Sant Cugat Fantàstic
El festival està organitzat i codirigit pel periodista i editor JR Armadàs i pel cineasta Marc Carreté. Compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat, del Teatre Auditori i dels Cinemes de Sant Cugat. Una dotzena de pel·lícules i curtmetratges a competició, a més de xerrades, col·loquis i altres activitats relacionades amb el fantàstic i el terror omplen la ciutat vallesana d’activitat cinèfila durant quatre dies. Dates: Maig-juny.
Fantosfreak (Cerdanyola del Vallès)
El Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks de Cerdanyola del Vallès és el festival de curtmetratges de gènere més multitudinari d’Espanya, un referent en el cinema fantàstic i de terror i pioner en incloure el gènere “freak”. Té lloc des de l’any 2000 de forma ininterrompuda a Cerdanyola del Vallès. Dates: Juliol.
Bai de Fest (Roses)
El festival va començar l’any 2018, des de les inquietes ments d’uns quants membres de la associació Bai de feis, Va sorgir la idea de fer un festival sense ànim de lucre per fomentar la passió pel món del curtmetratge a Roses. Perquè la gent aporti els seus treballs, professionals o amateurs, i puguin donar vida cinematogràfica a aquesta vila. Dates: Octubre-Novembre.
InFest: Festival Internacional de curtmetratges fantàstics, de terror i freaks (Rubí)
L’InFest va néixer al 2016 com a reivindicació del món audiovisual a una ciutat, Rubí, que feia temps que havia perdut els seus cinemes. Se celebra al juliol, a l’aire lliure, i en tan sols tres edicions ha complementat la programació amb activitats per a nens, tallers de maquillatge d’efectes especials i concerts. Darrere l’InFest hi ha ARKAM, l’Associació Rubinenca per la Kultura Audiovisual i Musical, formada per una quinzena de persones procedents del món associatiu juvenil. Dates: Juliol.
Acocollona’t (Girona)
Setmana de Cinema Fantàstic i de Terror de Girona. Cada any, tocant novembre, els carrers i cinemes de Girona s’omplen de monstres, zombies i slashers durant una setmana. Els millors curtmetratges de gènere fantàstic, presentacions de llibres, exposicions, activitats per a totes les edats i la nostra zombie walk pels carrers de la ciutat fan que tothom pugui gaudir de l’Acocollona’t de Girona. Dates: Octubre.
Fangofest (Amposta)
El festival neix l’any 2010 amb l’objectiu d’apropar el cinema dels gèneres fantàstic, terror i gore a les Terres de l’Ebre. El 2019 arriben a les 10 edicions i durant aquest llarg recorregut han passat pels nostres escenaris actors, actrius i directors reconeguts al món del cinema, que han pogut interactuar amb el públic ebrenc, donant a conèixer així la cara més personal del cinema. Dates: Setembre.
Festival de Cine de Terror de Molins de Rei: El Terrormolins
té el seu orígen l’any 1973 i aquest mes de novembre arriba a les 38 edicions. Ha esdevingut un dels referents tant per públic com per indústria del cinema de gènere. Més de 7.000 espectadors, prop d’una seixantena de projeccions durant 10 dies, dues seus i més de 80 mitjans acreditats són algunes de les xifres que el defineixen. Dates: Novembre.