El nombre d’espectadors augmenta a Catalunya

- Advertisement -

Hi ha la sensació instal·lada que cada cop hi ha menys gent que va al cine a Catalunya. Les dades però diuen el contrari. Segons un estudi  que porta per nom Els públics del cinema de laUnitat d’Avaluació i Sistemes d’Informació l’any 2015 les sales catalanes van registrar un 8,1% més de públic que l’any 2014. Això es tradueix amb 18,9 milions d’espectadors que van propiciar una recaptació 121.040.582 €. En total es van estrenar a Catalunya 546 pel·lícules, és a dir una mitjana de 10,5 cada setmana. La pel·lícula de més èxit l’any passat parlava, d’alguna manera de nosaltres. Ocho apellidos catalanes es va endur la medalla d’or amb força avantatge darrere de dues cintes animades: The Minion i Inside Out. L’episodi VII d’Star Wars no va tenir temps en només dues setmanes de quedar més amunt de la 5a posició poc per sota de Jurassic World (seqüela de la qual, per cert dirigirà un català).

pelis

- Advertisement -

Pel que fa les produccions ( o cooproduccions) catalanes de més èxit  el podi està liderat pel film d’animació Atrapa la bandera seguit per la comèdia Ahora o nunca protagonitzada per Dani Rovira.

- Advertisement -

produccions catalanes

La pela és la pela

Segur que heu sentit més d’una vegada la frase “anar al cine és car”. Doncs aquest estudi revela que el preu mitjà de l’entrada de cinema a Catalunya és de 6’4€. El dia preferit pels catalans per anar al cine és dissabte (23,6%) seguit del diumenge (21’8€). L’efecte preu és nota en el fet que els dimecres (normalment dia de l’espectador) arriben 17,9% dels espectadors totals superant amb escreix els divendres (13%). La voluntat de pagar menys també es nota amb La fiesta del cine. Aquella setmana més del 50% dels espectadors van a les sales entre setmana atrets pels 2’90€ que paguen per cada entrada. Sigui car o no el fet és que el 48% de les persones majors de 14 anys van al cinema almenys un cop al trimestre. Els motius per anar o no anar són ben diversos però l’estudi revela que el preu és el principal fre.

pqine

Coses de l’idioma

El nombre d’espectadors en català va ser el 2015 de 587.243 persones, un 3’2% del total. Les dades del cinema doblat en català tampoc no són gaire esperançadores. 17.668 espectadors han vist algun film subtitulat en català mentre que la versió subtitulada en castellà n’ha recollit 1.424.971. En total el públic que prefereix  la versió original significa el 8’2% del total. Al portal de la Generalitat Cinema en català es pot trobar l’oferta actual de films doblats o subtitulats en català així com altres iniciatives cinèfiles en llengua catalana.

L’estudi que ha fet possible totes aquestes dades s’ha fet a petició de l’Àrea de Públics que dirigeix Sílvia Duran ha estat possible gracies a les dades facilitades per l’Àrea de l’Audiovisual del Departament de Cultura de la Generalitaat i també de l’ICEC.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents