Tret de sortida a la 10a edició del FIC-CAT

- Advertisement -

Una setmana de cinema en llengua catalana i amb tots els protagonistes dalt de l’escenari. Aquesta és la recepta del FIC-CAT, l’únic festival de cinema que aplega produccions d’arreu fetes amb llengua catalana. Aquest dilluns 6 de juny es va inaugurar el festival amb la projecció de la pel·lícula Pàtria que va presentar el seu director i tot l’equip de la producció.

- Advertisement -

Pàtria dirigida per Joan Frank Charansonnet, va ser descrita pel seu màxim responsable com un film fet amb especialistes en reacreació història que amaga metàfores sobre la situació política actual amb una història, però, despolititzada i basada en una llegenda pròpia. El cineasta va explicar les dificultats de tirar endavant un projecte com Pàtria sense obtenir cap tipus de subvenció pública i, per tant, amb un pressupost reduït. Segons ell “no hem fet un Braveheart a al catalana però sí hem aconseguit traslladar a la pantalla aquell esperit”. El film era un somni pendent de realitzar del director i l’ha comparat al FIC-CAT “també és heroic i èpic”. Per la seva banda, l’actor Miquel Sitjar ha dit que el cinema català, i en concret Pàtria, “és com una escudella catalana, amb ingredients senzills però bons i de la terra”.

- Advertisement -

Patria

El director del Festival Antonio Barrero va comparar el llarg camí del FIC-CAT amb l’èpica de Pàtria i va encoratjar la ciutadania a venir a Roda de Berà a donar suport al nostre cinema. Barrero ha reivindicat el tret característic del certamen, “ja que és l’únic festival de Catalunya que només parla català”. Barrero ha recordat que els i les Guionistes són els protagonistes d’aquesta edició, i que “l’objectiu és debatre i fer visible la situació actual en que es troba aquest col·lectiu de creadors i creadores”. En aquest país la major part dels directors i directores es fan el seu propi guió o acaben adaptant guions d’altres o provinents del teatre. Tot i així, tenim guionistes veterans que han fet obres destacades; en alguns casos molt bones, però desconegudes. Aquest serà, doncs, l’objeciu sobre el que faran pivotar totes les accions i activitats que complementaran les projeccions del Festival: debatre i fer visible la situació actual en que es troba aquest col·lectiu de creadors i creadores. També contrastaran les opcions que ofereix treballar amb guions propis o guions adaptats i intentaran contribuir a reduir la notable desigualtat de gènere existent en l’àmbit de l’escriptura cinematogràfica, donant visibilitat a destacades guionistes del cinema català.

A la presentació del FIC-CAT  a Barcelona, el director de TV3 Vicent Sanchis va refermar el compromís de la televisió pública amb el festival en particular i amb el cinema català en general. De fet, quatre produccions amb participació de TV3 estan incloses a la competició del FICCAT:  Estiu 1993, Incerta glòria, La propera pell i Mil coses que faria per tu. El dimarts 6 de juny, també s’estrenarà de la coproducció de ficció Casals, la força d’un silenci, dirigida per Manuel Huerga.

Una altra de les novetats que s’han desvetllat és el fet que la cloenda serà conduïda per l’actor i director Toni Albà, que ja es va encarregar de la gala de la primera edició del Festival i ho tornarà a fer en aquesta ocasió amb motiu del desè aniversari.

Molt i molt de cine

El FIC-CAT ha seleccionat 61 produccions: 6 llargmetratges, 17 curtmetratges, 9 documentals, 11 videoclips i 18 produccions de centres educatius. A aquestes caldrà sumar-hi totes les produccions de la categoria JOVE 48 HORES, per a la qual les inscripcions són obertes fins el 18 de maig. En total s’han programat un total de 21 sessions de cinema.

Totes les projeccions tindran lloc al Teatre del Casino Municipal (plaça dels Pins, 6) i seran gratuïtes. Per les inauguracions (els dies 5 i 6) i per la cloenda (11 de juny) caldrà invitació, que es podrà adquirir a través de la plataforma Ticketea (fins exhaurir localitats).

Un merescut homenatge

- Advertisement -

La guionista i directora Rosa Vergés és la persona a la qual el festival retrà homenatge en aquesta edició, dedicada als i a les guionistes. Nascuda a Barcelona l’any 1955 és una de les realitzadores amb més llarga i densa trajectòria del país. Entre els seus treballs destaquen Boom Boom (1990), amb el qual va obtenir el Premi Goya a la millor Opera Prima (1991) el Premi Sant Jordi i el Fotogrames de Plata; Souvenir (1994) o Tic Tac (1997). I si l’homenatges és un luxe espereu a veure el jurat Els membres que formen part del Jurat de la Selecció Oficial són les actrius Montserrat Carulla -presidenta d’honor- i Ivana Miño; els directors Carles Torras i Marcel Barrena; el productors Paco Escribano i Míriam Porté; i el músic Joan Reig.

Entre les moltes activitats complementàries dissabte 10 de juny hi haurà la taula rodona Perspectiva de gènere amb CIMA Catalunya, associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals. La xerrada estarà moderada per la directora Judith Colell, i, entre d’altres, es comptarà amb la presència d’Isa Campo i Aina Clotet. L’endemà tindrà lloc el Vermut-tertúlia: Guió original vs guió adaptat on el crític cinematogràfic Àlex Gorina, la guionista i realitzadora Rosa Vergés i el guionista i director Joaquim Oristrell debatran sobre la feina dels guionistes i els avantatges i inconvenients de treballar amb guions propis, per encàrrec o d’adaptacions literàries o teatrals.

Un any més seguirà la col·laboració amb el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya de amb la secció Pantalla Sitges. Àngel Sala, director del certàmen, serà present a Roda de Berà per presentar l’espai i la pel·lícula La propera pell, d’Isaki Lacuesta i Isa Campo. L’acte tindrà lloc el dijous 8 de juny a les 10 de la nit.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents