El Festival de Sitges homenatja ‘Star Trek’

- Advertisement -

La història del Festival de Sitges i Star Trek es podria dir que són realitat paral·leles. El Festival Internacional de Cinema de Catalunya celebra la seva 49a edició i ho fa commemorant el 5oè aniversari de la la franquícia Star Trek, creada per Gene Roddenberry l’any 1966.  Aquest món de naus i extraterrestres està composat (a dia d’avui) de cinc sèries de televisió, una sèrie d’animació en 2D i dotze pel·lícules, a més d’una dotzena de videojocs, diferents jocs de rol, centenars de novel·les i relats de ficció.

'Long and prosper'

- Advertisement -

En altres paraules, és un autèntic fenomen de culte i amb una infinita legió de fans, que tindran l’oportunitat de trobar a Sitges la gènesi i manifestacions de la galàxia trekkie. Tant el cartell de Sitges 2016 (realitzat per l’agència China) com el leit motiv d’aquesta edició prenen com a referència Star Trek.

- Advertisement -

IMG_7808

El director del festival Àngel Sala ha explicat que el Festival investigarà l’espai amb un sèrie que va marcar la ciència ficció contemporània. “Sense Star Trek no existiria Star Wars i juntament amb 2001 va ser la porta d’entrada al gènere que ara dóna més que parlar tant en blockbusters com en cinema independent. Sala també ha avançat que s’editarà un llibre sobre la saga i en connivència amb Paramount i amb els clubs de fans de Catalunya i Espanya ja es preparen per organitzar activitats de tots tipus relacionats amb la saga. I prepareu les càmeres de fotos perquè s’ha confirmat que vindrà gent potent i rellevant del món Star Trek

Primeres novetats

En una roda de premsa d’avanç de programació ja s’ha fet públic que, a banda de fer feliços els trekkies, Sitges 2016 presentarà una retrospectiva soviètica, que inclourà una selecció de títols de gènere fantàstic d’entre 1957 i 1978 produïts a estats actualment inexistents, com l’URSS, la República Democràtica Alemanya (RDA) i Txecoslovàquia. La selecció també inclourà films polonesos de la mateixa època. Sota el títol Red Planet Marx: la conquesta (soviètica) de l’espai, la retrospectiva desenvoluparà el concepte de la space opera, amb els viatges espacials i la conquesta de l’univers com a elements protagonistes. A més, es programarà una producció nord-americana de l’època, realitzada a partir del metratge d’alguna de les pel·lícules del cicle i creada amb la intenció de comunicar una versió ideològicament acceptable de la versió soviètica. Cada projecció estarà presentada per un especialista en la matèria i tindrà un post-screening.

 

Una altra de les novetats és la tornada dels curts a la pantalla més senyorial del certamen. Segons ha explicat Àngel Sala “els curtmetratges prendran rellevància dins la programació de Sitges 2016 i, per tal que gaudeixin d’una major visibilitat, es projectaran en diverses sessions a l’Auditori”. Segons Sala serà “una selecció més radical”, és a dir, potser hi haurà menys curts però exposats amb més rellevància. Cal recordar que des de l’edició 2014 el Festival està qualificat per poder presentar els curts guanyadors de les seves categories oficials a la candidatura dels Oscar de l’Acadèmia de Hollywood.

Sospitosos habituals

Àngel Sala ha confirmat que tenen ja 60 pel·lícules confirmades però encara no ha revelat cap títol… Haurem d’esperar a la primera setmana de juliol quan hi hagi la propera roda de premsa però ha insinuat que The Neon Demon de Nicolas Winding Refn serà gairebé segur una de les que podrem veure a l’Auditori de l’Hotel Melià.

neondemon

També ha comunicat que treballen perquè la pel·lícula inaugural sigui una producció catalana i que enguany hi haurà més gruix de films produïts a casa nostra. Aquesta 49a edició tornarà a tenir 4 sales incloent la nova Sala Tramuntana que es va estrenar l’any passat. El nombre de pel·lícules serà similar al de l’any passat (més de 150) i la secció oficial comptarà amb uns 23 títols.

- Advertisement -

Malgrat les poques novetats sí s’ha parlat d’algunes seccions. Una de les que continuarà portant bona teca cinèfila de fora és Blood Window, la finestra del Festival dedicada al fantàstic emergent iberoamericà. Aquest any tornarà a tenir un caràcter de segell transversal que aglutinarà les produccions d’aquest continent que se seleccionin en les diferents seccions del Festival.

Per setzè any consecutiu, el programa SGAE Nova Autoria recollirà els curtmetratges d’alumnes d’escoles de cinema catalanes. A través d’aquests guardons, la SGAE i la Fundació SGAE ofereixen la possibilitat als autors emergents d’exhibir els seus treballs i donar-los a conèixer al gran públic en el marc d’un esdeveniment audiovisual de projecció internacional.

Crida al Jurat Jove

L’Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya i el Festival han obert ja la convocatòria per participar a la dotzena edició del Jurat Carnet Jove. L’objectiu és professionalitzar la crítica cinematogràfica i donar l’oportunitat a cinc persones joves de formar part d’un jurat oficial en un festival de dimensions i abast internacional com el de Sitges. El Jurat Carnet Jove atorga dos premis: a la Millor Pel·lícula de la Secció Oficial Fantàstic Competició i a la Millor Pel·lícula de la Secció Midnight X-Treme (pel·lícules de gènere de terror amb esperit independent).

Els còmplices dels crims fantàstics

Com vam repassar en un reportatge publicat el dia que va néixer El cinèfil, el Festival de Sitges és l’esdeveniment cinematogràfic més important del país.  Té un pressupost de poc més de dos milions d’euros, un 40% del qual és aportat per administracions públiques (principalment la Generalitat, l’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona). Poden semblar mols diners però durant l’edició del 2015 es van vendre 78.000 entrades (un 20% més que el 2014) i gairebé 400 mitjans de comunicació se’n van fer ressò (un 10% dels quals eren mitjans internacionals).

Segons explica el mateix festival “l’organització és possible gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Sitges i de l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el suport de l’Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, de la Diputació de Barcelona i del Carnet Jove – Departament de Benestar i Família”.

Per altra banda, la implicació d’empreses i entitats col·laboradores ajuden a fer gran aquesta iniciativa cultural i a ampliar-ne la difusió. Així Gas Natural Fenosa és patrocinador principal juntament amb Moritz i Torres (patrocinadors), Meliá Sitges (patrocinador i seu oficial), Movistar+ (soci multimèdia), Deluxe (col·laborador), La Vanguardia (diari oficial), TV3 (televisió oficial), Autolica – Mercedes Benz (vehicle oficial) i Bacardí (còctel oficial).

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents