today-is-a-good-day

El desig de Robin Williams

- Advertisement -

11 d’agost del 2014. Susan Schneider, la dona de Robin Williams, troba el cos de l’actor penjat a casa seva, evidentment sense vida. Els mitjans de comunicació alteren l’ordre de les notícies per donar l’última hora i comença a aparèixer una orde de titulars que vinculen el suïcidi a la depressió, les drogues i l’alcohol. Williams tenia una història passada amb tots tres problemes, però realment ningú sabia quina havia estat la causa de la seva mort, si bé, moltes de les seves amistats ja feia un bon temps que veien que l’actor americà es comportava d’una manera estranya.

Filmin ha estrenat aquest gener el documental de poc més d’una hora que parla precisament de la vida i la mort d’un dels grans mestres de la comèdia americana. Robin’s wish pot semblar curt, planer i fins i tot irregular, però l’emotivitat i la sinceritat saben guanyar tot el terreny. El documental posa sobre la taula la investigació i difusió que ha fet la vídua de Williams sobre què va matar el seu marit. Un terrorista es va apoderar del cervell d’en Robin i el va matar. Amb aquestes paraules, Schneider parla de la demència amb cossos de Lewy, una branca força dolorosa de l’Alzheimer, la qual provoca confusió, paranoies, dolors cerebrals i pèrdua de memòria. El documental compta, però, amb una gran quantitat de testimonis molt propers a l’autor. Personalment, em va impactar molt el de Shawn Levy, director de les tres pel·lícules de Night at the museum, quan parlava del rodatge de l’última entrega i havia notat la manca de concentració de Williams i el malestar que això li preocupava: se li oblidaven els diàlegs, tenia estranyes sensacions i desconnectava amb facilitat. Les imatges de darrere la càmera de l’actor vestit de Theodore Roosvelt són força devastadores.

- Advertisement -

No obstant això, aquest documental m’ha fet reviure molt bons moments veient la filmografia d’un gran actor. Així que, a continuació, trobareu algunes de les seves millors pel·lícules.

Popeye (1980)

- Advertisement -

Aquesta adaptació cinematogràfica del mariner menja-espinacs possiblement no és una gran obra del cinema, però sí que és transcendental a la carrera de Williams perquè va ser la pel·lícula que va llançar a la fama. De fet, l’adaptació del còmic creat per E.C. Segar va ser un gran fracàs de taquilla, tot i ser força fidel a les típiques històries de les tires còmiques.

On es pot veure: de moment, a casa nostra no està disponible a cap plataforma.

Good Morning, Vietnam (1987)

Vietnam, 1965. Adrian Cronauer és un punxadiscos de ràdio enviat a Saigon per treballar a l’emissora de l’exèrcit nord-americà. En comparació amb el que havia ocupat abans el seu lloc, Cronauer té una manera de fer molt més dinàmica i divertida, amb comentaris irreverents, fent ús de paraulotes i dures crítiques al govern. De seguida es guanya la simpatia de les tropes, però el tinent Hauk no comparteix l’entusiasme.

Aquesta pel·lícula li va valdre a Williams la nominació com a millor actor als Oscars, Baftas i Globus d’Or, i d’aquest últim en va sortir guanyador.

On es pot veure: Rakuten TV

Dead poets society (1989)

Ens trobem a Nova Anglaterra, en una escola privada d’allò més elitista. Un grup d’alumnes començarà a interessar-se per la poesia i a través d’aquesta descobriran els seus propis somnis i aspiracions de futur. Tot això, però, propiciat pel Sr. Kiating, un professor de literatura un xic excèntric que farà que els seus alumnes es despertin i comencin a ser crítics i a reflexionar sobre tot allò que els envolta.

- Advertisement -

Va ser una pel·lícula molt aclamada per la crítica i nominada a una gran quantitat de premis. Finalment, va guanyar l’Oscar a Millor guió, el BAFTA a Millor pel·lícula i banda sonora, entre d’altres.

On es pot veure: HBO i Rakuten TV

Hook (1991)

Hook és una reinterpretació de l’obra de Peter Pan escrita per J. M. Barrie. Peter Pan (Robin Williams) és un advocat prestigiós que viu totalment absort en la seva feina. Té una família a la qual gairebé no dedica gens de temps i això és perquè ha oblidat el significat de la infantesa. Ara bé, quan el seu antic enemic, el Capità Garfi (Dustin Hoffman) segresta els seus fills i se’ls emporta al país de Mai Més, en Peter Pan es veurà obligat a tornar al regne encantat on tornarà a descobrir el seu món i a retrobar-se amb els seus amics, com la Campaneta (Julia Roberts) per salvar els petits.

Si bé va guanyar pocs premis, sí que va tenir moltes nominacions a premis tan importants com Oscars, Globus d’Or o BAFTA.

On es pot veure: Rakuten i Apple TV

Aladdin (1992)

També podem gaudir del Williams actor de doblatge, i una de les millors maneres de fer-ho és amb el gran clàssic de la factoria Disney. William és la veu del geni de la làmpada que ajuda l’Aladdin a complir els seus tres desitjos en una aventura de Les Mil i Una Nits.

De nou, Williams s’havia involucrat en un projecte guanyador dels grans premis del setè art. Amb una gran quantitat de nominacions, va acabar guanyant la majoria de premis als quals optava.

 On es pot veure: Disney+

Mrs Doubtfire (1993)

Daniel Hillard és pare i marit. Els seus fills el consideren un pare fantàstic, però la seva dona està cansada que ell també es comporti com si fos una criatura. Després d’un divorci força complicat, Hillard perd la custòdia dels seus fills. Llavors decideix fer-se passar per una senyora gran i aconseguir una feina de cangur, d’aquesta manera pot estar amb els seus fills.

Si bé la repercussió de la crítica no va tan gran com altres projectes de l’autor, sí que va obtenir alguns premis.

 On es pot veure: Disney+

Jumanji (1995)

L’Alan Parris queda atrapat durant 25 anys dins un joc de taula màgic que transporta els jugadors a la selva anomenat Jumanji. Un dia, dos nens descobreixen el joc a les golfes d’una casa i comencen a jugar, fet que els portarà a l’aventura selvàtica per alliberar l’Alan i el seu món de les malediccions del joc.

On es pot veure: Netflix

Good Will Hunting (1997)

El film de Gus Van Sant que li va donar el seu únic Oscar. Sens dubte un dels papers més cèlebres de l’actor on fa de mentor d’un joveníssim Matt Damon. Un rol entranyable en una línia similar a la dels Poetes Morts però amb un noi superdotat pel mig. L’any 1997 va ser un dels films revelació aconseguint 7 nominacions als Oscars de les quals dos van acabar amb premi: la seva a l’actor secundari i el Millor Guió per Matt Damon i Ben Affleck.

On es pot veure: Rakuten TV

Patch Adams (1998)

Basada en una història real, la pel·lícula és la biografia de Hunter Doherty “Patch” Adams, un metge que va revolucionar la comunitat mèdica amb pràctiques de riure i afecte amb pacients de càncer.

On es pot veure: de moment, a casa nostra no està disponible a cap plataforma.

Bicentennial Man (1999)

Es tracta d’una adaptació de la novel·la homònima d’Isaac Asimov.

A la primera dècada del nou mil·lenni, amb avanços tecnològics impensables, Richard Martin (Sam Neill) compra un regal, un nou robot NDR-114. El fill més petit de la família li posa de nom Andrew (Robin Williams). L’Andrew és adquirit com un electrodomèstic casolà programat per fer tasques menors. A mesura que l’Andrew comença a experimentar emocions i pensaments creatius, la família Martin descobreix aviat que no tenen un robot normal i corrent.

On es pot veure: de moment, a casa nostra no està disponible a cap plataforma.

Night at the Museum (2006)

En Larry Daley (Ben Stiller) és un somiador amb un bon cor que es creu que l’espera l’èxit. Amb problemes de diners, accepta una feina de guarda de seguretat nocturn al Museu Natural. Però un dia s’adona que al museu passen coses extraordinàries: totes les escultures cobren vida. Per resoldre el caos, en Larry li demana ajuda a la figura del president Theodore Roosvelt (Williams).

On es pot veure: Disney+ i Movistar+

Quina és la vostra pel·lícula preferida de l’autor?

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents