El desaparegut cinema de l’Avinguda de la Llum

- Advertisement -

La ciutat comtal ha allotjat molts cinemes al llarg de la seva història, per desgràcia molts han desaparegut mentre que d’altres continuen oberts, però lluitant contra grans empreses tèxtils que cerquen tenir una botiga més al centre enfocada als estrangers. D’aquelles sales, en queda el record o l’espai que roman esperant una nova inversió i es troba inert, tapiat, deixant una traça fantasmal, melancòlica i trista.

Avui vull recuperar una d’aquestes sales, una d’especial, que va començar a projectar l’any 1943 i que va ser la primera pertanyent al Grup Balaña. El cinema s’anomenava Cinema Avinguda de la Llum, ja que es trobava a una galeria comercial subterrània ubicada sota els carrers Pelai, Balmes i Bergara, és a dir, tot just on es troba la plaça Catalunya i la parada de ferrocarrils catalans sota el mateix nom.

L’auge i la decadència

- Advertisement -

Les primeres projeccions que va albergar van ser un homenatge a Walt Disney, com pel·lícules com Els tres porquets, esdevenint un cinema on es feien passis matinals i especialitzat en films infantils. Per això amb els anys es va consolidar com un referent en cinema pels més petits i va adquirir el sobrenom de El palacio de la risa. Però, amb el pas del temps el públic cercava altres interessos i cap a la dècada dels 80 van passar a projectar-se pel·lícules pornogràfiques, és a dir, a ser una sala X.

- Advertisement -

Finalment, l’auge de les galeries comercials va passar i va sorgir un altre concepte que apostava per centres comercials amb tota mena d’equipaments, es va aprovar el projecte de El Triangle i les galeries van passar a la història, fet que va comportar el tancament del cinema l’any 1992. Aquell novembre es va emetre la darrera pel·lícula El placer entre nalgas, i va concloure l’etapa d’aquesta sala que va ser la primera pedra de l’imperi Balaña. També va influir la preparació i modernització de la ciutat vers els Jocs Olímpics del 1992, una rentada de cara que va afavorir moltes zones i sectors, però en va afectar d’altres.

Espai de la Llum

Actualment, d’aquelles galeries i del que va ser la sala d’exhibició, en queda una petita sala que s’ha habilitat com a galeria d’art i a la paret es pot llegir un resum de la història d’aquell emplaçament. El Festival Loop és un dels certàmens que últimament ha fet servir l’espai.

Festival Loop – Fotografia Ylenia Cañadas

Ara tot és diferent, es tracta d’una sala polivalent que l’empresa que gestiona els Ferrocarrils de la Generalitat va llogant, però obre les portes molt de tant en tant. Enguany, l’anomenen Espai de la Llum en un clar homenatge al que va ser, ha canviat molt: ja que la porta d’accés era abans la d’emergència, per on entrava el públic ara està tapiat per una paret, el pati de butaques ha desaparegut i és un pla inclinat, on només es manté la foscor de quan es projectaven films, però tampoc hi ha pantalla ni projector.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents