Enguany se celebra la cinquena edició d’un dels festivals de cinema que més estan creixent i progressant al nostre territori, oferint una de les millors cartelleres i apostant pel cinema de qualitat. I és que l’Americana (Festival de Cinema Independent Nord-americà de Barcelona) se celebrarà del dimarts 6 de març al diumenge 11 de març, ampliant un dia més respecte anteriors edicions.
La inauguració tindrà lloc el dia 6 a les 20h al Phenomena, amb la projecció de Gook, un film que va triomfar a la passada edició del Sundance que mostra un Los Ángeles multicultural on hi va haver els disturbis del 92. La resta del festival tindrà lloc a la seu dels cinemes Girona a Barcelona. Ocuparà les 3 sales i oferirà una cartellera de més de 30 pel·lícules i 20 curtmetratges. Tots estan repartits en les tres habituals seccions: Tops, Next i Docs, a part, de les sessions que ofereix Movistar+, un dels principals patrocinadors. Els curts s’han dividit en dues sessions específiques i dos s’inclouen a les secció Tops.
Per primera vegada, el festival col·labora amb la Filmoteca de Catalunya i oferirà una retrospectiva del convidat estrella d’aquesta edició, Alex Ross Perry, el qual presentarà el seu darrer treball, Golden Exits, així com algunes de les projeccions d’aquesta retrospectiva complerta. També s’iniciarà una ruta que portarà el festival per diferents localitats de Catalunya i Espanya, aquest cicle s’ha batejat sota el nom de Route 66 i projectarà alguns dels títols que conformen aquesta edició.
La secció Americana Tops, comptarà amb les cintes més guardonades i els directors més reconeguts del cinema indie actual i està composada per 11 títols. Entre els quals hi ha el mencionat Golden Exits, que inclou un elenc de luxe encapçalat per Emily Browning, Mary-Louise Parker o Jason Schwartzman, i tractarà la inestabilitat en les relacions de dues parelles per l’arribada d’una jove estudiant al barri. També cal destacar la pel·lícula que va ser projectada amb èxit al passat Festival de Sitges, Brigsby Bear, una història de superació, de segones oportunitats, d’amistat i de diversió i emoció a parts iguals. No s’ha d’obviar Beach Rats, que tractarà el tema de l’homosexualitat a l’adolescència en un entorn hostil on la delinqüència regna els carrers. Un film que ha estat premiat en diversos festivals i que compta amb una fotografia impecable i espectacular. Una de les figures que va desaparèixer recentment en Harry Dean Stanton, també tindrà la seva aparició al film Lucky, on la ficció i la realitat van de la mà per parlar-nos sobre un vell ateu de 90 anys que conviu amb la seva particular intranscendència habitual.
La secció Next, inclou un seguit de propostes que cal tenir en compte de cara al futur, ja que són apostes molt prometedores. Entre els films seleccionats es troba el que inaugurà el festival, Gook, la qual està rodada en blanc i negre i amb el racisme de rerefons. També hi ha Flesh and Blood, que es troba a mig camí entre el documental i la ficció i ens explica la vida d’un home que acaba de sortir de la presó i intenta refer la seva vida. Cal destacar que els personatges s’interpreten a si mateixos. A l’Americana sempre hi ha lloc per la comèdia tal com reflecteix la presència de Lemon, una singular història que gira entorn d’un director de teatre amb un caràcter irritant que veurà posada a prova la seva estabilitat mental quan un actor el deixa en evidència. Interessant proposta la que ofereix Sylvio, un goril·la amb trets humans que pateix una crisi d’identitat quan es veu involucrat en un late-night televisiu. Per la seva banda, el film The Endless, que molts ja varen gaudir a Sitges, barrejarà sectes, ciència ficció i viatges en el temps oferint tota una estampa de sorpreses al públic.
Mentre que la darrera secció, Docs, narra les diverses realitat amb aquestes 4 pel·lícules. Ex Libris: The New York Public Library, la darrera producció del prestigiós Frederick Wiseman, mostrarà al llarg de més de 3 hores una de les institucions més extraordinàries, la biblioteca pública dels EUA. Per contra, Jane, tractarà la investigació que va dur a terme Jane Goodall amb ximpanzés, gràcies al National Geographic. A Dina, es parlarà de l’estranya però captivadora història d’amor entre una dona que va ser maltractada per la seva anterior parella i un home amb síndrome d’Asperger. Tanca la secció el film The Work, que reunirà a un cambrer, un professor i un comissari d’exposicions a la presó per tal de realitzar una teràpia de grup amb diversos presidiaris.
El cartell ha estat dissenyat per Glòria Bonet, la qual proposa una imatge pel festival que submergeix a l’espectador a l’essència de l’imaginari americà. I fent referència a la seva bandera, aportant una decoració amb estrelles i barres, que prenen protagonisme al paisatge urbà nocturn.
Les entrades i abonaments ja es troben a la venda, les primeres tindran un cost de 6 euros, mentre que el pack de 5 entrades amb sessions compatibles costa només 25 euros. Mentre que les sessions que ofereix Movistar+ seran de caire gratuït.