La figura de Salvador Dalí continua despertant fascinació arreu del món. El pintor català, sempre excèntric i polèmic, torna ara a ser el protagonista d’una pel·lícula que ens farà descobrir una faceta seva poc coneguda: la d’investigador. L’abril passat, amb una forta tramuntana, va començar el rodatge d’El Cas Àngelus. La fascinació de Dalí el nou film de Joan Frank Charansonnet que a banda de dirigir la cinta s’ha posat a la pell de Salvador Dalí. El Cinèfil ha tingut accés en exclusiva al rodatge del film a La Farinera Sant Lluís (Alt Empordà), un entorn privilegiat a la vora de Figueres on s’han rodat les primeres seqüències. El cineasta s’enfronta el doble repte de retratar l’icònic artista des de la interpretació i de dirigir un film d’intriga amb tocs de comèdia surrealista que, per la fidelitat de la trama amb l’encarnació del personatge, compta amb el consentiment de la Fundació Gala-Salvador Dalí.
Amb el rodatge ja ha acabat el film ha iniciat ara una campanya de micromecenatge per abordar la postproducció amb la vista posada en una estrena en algun moment de l’estiu del 2023. Charansonnet ha manifestat que fa 50 anys que es prepara per a aquest personatge.
“Soc empordanès i la meva família va tenir una petita relació amb Dalí. Al film hem intentat mostrar una faceta diferent de l’artista: la part més humana i quotidiana”.
Joan Frank Charansonnet
El film aborda la fascinació que sempre va sentir Dalí pel quadre L’Àngelus de Millet, que el va motivar a escriure un tractat titulat El mite tràgic de l’Àngelus. Aquest va ser publicat a França per l’editor Jean-Jacques Pauvert el 1963. Cal recordar que Charansonnet ja té experiència interpretant Salvador Dalí en dues ocasions anteriors: al film de Carlos Saura Buñuel y la mesa del Rey Salomón i l’espectacle teatral Una Comèdia DALÍrant.
Retrat d’una obsessió
Mentre supervisa l’organització d’una festa d’aniversari sorpresa dedicada a un dels seus amics -un happening propi dels anys 60 amb cignes, ballarines i música de Rimsky Korsakov-, Salvador Dalí rep la visita d’un periodista madrileny que vol entrevistar-lo arran d’un dels episodis més misteriosos i intrigants de la seva vida: la sobtada reaparició d’un tractat que el pintor havia escrit fa més de 20 anys i que es va perdre durant la fugida causada per la invasió dels nazis de França.
Submergint l’espectador en suggeridors ambients de seductora naturalesa, prodigiosa arquitectura, luxe i alta societat, la pel·lícula relata la fascinació del geni per un quadre que amaga un drama de dimensions esfereïdores. Alhora, el film descobreix un Dalí amant de la literatura, investigador inquiet i visionari, autor improvisat i descobridor d’una fita sorprenent: el mite tràgic de L’Àngelus de Millet.
El Joan Frank Charansonnet actor està acompanyat per Montse Alcoverro que interpreta la seva dona Gala i Ricard Balada i Esther Nubiola (que es posen a la pell del matrimoni quan eren joves. Completen el repartiment Eduard Alejandre, Joan Massotkleiner, Sílvia Sabaté, Ramon Godino, Miquel Sitjar, Júlia Creus, Montse Ribadellas, Alain Chipot, Elena Codó, Jaume Montané i Dodi de Miquel. La producció compta, a més, amb la participació especial de Nuria Hosta i Enrique del Pozo.
Charansonnet col·labora de nou, en aquesta ocasió, amb membres clau de la seva pel·lícula anterior, Terra de telers, signant el guió amb Alba López Manubens i col·laborant altre cop amb Marcús JGR com a compositor de la banda sonora, després dels seus èxits obtinguts amb la partitura d’El ventre del mar. A més, incorpora en aquesta ambiciosa aposta la directora de fotografia Ona Isart i l’equip de maquillatge i perruqueria de Tina Montón.
El Cas Àngelus. La fascinació de Dalí és una producció de Patchouli Films (Víctor Perxachs), que compta amb la coproducció associada de Vivir Rodando i amb la participació del veterà Thomas Spieker en qualitat de coproductor. Les localitzacions on s’està rodant el film són: la Farinera Sant Lluís (Pont de Molins), Cadaqués, Vilanova i Geltrú, Puig-Reig, Gironella, Llinars del Vallès, Rajadell i Barcelona.
Ostres, quin repte més grand Joan Frank.
Endavant com sempre, ets l’indicat per fer el gran paper d’en Dalí.
Gràcies.