Quan el Dragui ens ensenyava la nostra història

- Advertisement -

Recordeu el Dragui? Fem memòria… L’any 1988 TV3 només tenia 5 anys de vida i no feia ni 10 anys que s’havia reinstaurat la Generalitat de Catalunya després de la dictadura. En aquest context de recuperació del nostre patrimoni polític i cultural, algú va pensar que seria una bona idea ensenyar la nostra història des de la televisió pública catalana. A més, es va trobar un motiu extra: la celebració del mil·lenari del naixement polític de Catalunya amb el regnat de Guifré el Pilós.

- Advertisement -

En aquell moment hi havia una empresa catalana amb molta experiència en el terreny de l’animació televisiva. BRB Internacional, fundada per Claudi Biern Boyd l’any 1972, va iniciar la seva trajectòria distribuint continguts d’animació (Tom i Jerry o L’abella Maya per exemple) i més endavant va elaborar sèries tan mítiques com David el Gnomo o D’Artacán y los tres Mosqueperros. Amb aquest bagatge, se li va encarregar la sèrie Història de Catalunya que acabaria tenint un total de 39 episodis d’uns 15 minuts de durada. El mateix Claudi Biern Boyd va ser el creador de la idea i va comptar amb la col·laboració dels historiadors Joan Soler i Amigó i Anna Duran i l’assessorament històric de Josep Maria Ainaud de Lasarte, amb la coordinació d’Eduard Bonet (el que avui en diem showrunner).

- Advertisement -

El Dragui va sortir a la TV per primer cop el 23 d’octubre de 1988 i es va allargar durant tot el curs escolar 88/89. Més tard es va reposar diversos cops. La sèrie fa un repàs des de la prehistòria fins als anys 80 del segle XX, tot i que s’atreveix també a fer una projecció de futur fins a l’any 1992. En Dragui, un eixerit drac de color rosa, serà el responsable de fer-nos de guia de totes les trifulgues històriques de Catalunya. En aquest clip històric de TV3 podeu veure com es va gestar la que avui és una sèrie icònica a la nostra memòria.

Dragui, el millor professor d’història

L’espai va ser tot un èxit. Fruit de la seva popularitat va tenir la seva edició en còmic, es van vendre jocs i marxandatge del Dragui. Fins i tot es va editar la sèrie sencera en VHS (encara no existia el DVD). Segurament gran part d’aquesta fama entre petits i grans va ser deguda als dibuixos de Francesc Capdevila i una cançó que molts encara recorden amb lletra de Josep Maria Espinàs. Ah, i l’actor i director Albert Trifol posant la veu aguda al protagonista de la sèrie quan només tenia 23 anys.

Dragui
Dragui, el protagonista de la sèrie

Si t’estàs posant nostàlgic és normal. Vols recuperar aquesta sèrie divulgativa? No pateixis que ho pots fer. Només cal que facis clic en aquest enllaç i podràs veure els 39 capítols en llengua catalana a TV3 a la carta. Una molt bona manera de redescobrir qui som tot recordant com es feia la televisió fa ja 35 anys. Sí, recordem que és de 1988!

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents