‘Dos Cataluñas’ el procés arriba a Netflix

- Advertisement -

Ja hi ha data d’estrena. Divendres 28 el procés independentista arriba oficialment a Netflix. La pel·lícula Dos Cataluñas, de la qual vam poder veure un tastet al Festival Docs Barcelona comença amb imatges de la gran manifestació independentista del passat 11 de setembre a Barcelona i continua fent un repàs cronològic dels esdeveniments passant pel referèndum de l’1 d’octubre, l’aplicació del 155, l’empresonament de polítics i les eleccions del desembre del 2017. Tot plegat amb opinions i testimonis dels protagonistes (Raül Romeva, Miquel Iceta, Xavier Doménech, Xavier Garcia Albiol) amb especial èmfasi en la figura de Carles Puigdemont i Inés Arrimadas.

Dos cataluñas netflix

- Advertisement -

“Per a nosaltres el punt de vista essencial per un documental és respectar l’espectador. No volem dictar càtedra. Volem donar informació”, explica Álvaro Longoriam, director del documental. “Moltes espectadors no saben res del cas català i ens adrecem a una audiència potencial de 125 milions de persones. Hem de fer contents tant els experts com els que no saben res.” Segons ell l’objectiu és que l’espectador tregui les seves pròpies conclusions i la manera de fer-ho és parlant amb més de 80 persones que, directament o indirecta tenen alguna cosa a veure amb el procés. Ara bé, entre els entrevistats hi ha absències destacades. “Hem parlat amb tothom”, assegura Longoria. “Hem demanat a Soraya Saenz de Santamaría i a Mariano Rajoy ser entrevistats per la pel·lícula però no hem tingut cap resposta”. Qui sí apareix, en canvi, és cap de gabinet del president del  ja “ex govern espanyol” Jorge Moragas.

Llibertat creativa  i sense pressions

- Advertisement -

Álvaro Longoria i Gerardo Olivares són els directors que portaran a la petita pantalla Dos Cataluñas produït per Morena Films i Sentido Films. Tots dos han destacat la “llibertat creativa” amb la que han comptat a l’hora de realitzar el film fet que permetrà internacionalitzar encara més el procés Segons un dels productors, Rafael Portela, cap de les entrevistes patirà censura prèvia ni serà supervisada pels partits polítics. “Hem parlat amb els entrevistats i hem acordat que els ensenyarem les parts on sortiran ells, És un gest més de cortesia que de censura”, manté Portela. El productor també ha confessat quins són per ell els moment més impactants del documental. “Per mi són els debats. Veure la part del darrere és apassionant. L’equip, la preparació del candidat, la tensió… És com si fossin boxejadors. A mi m’ha semblat molt curiós”.

Dos cataluñas netflix

Dos Cataluñas documenta el conflicte al voltant de les eleccions catalanes del passat 21 de desembre. Acompanyant als candidats en el seu recorregut per tota Catalunya, Brussel·les i fins i tot Estremera, aquest documental mostra la cara mai vista d’aquestes eleccions: el backstage dels mítings, la preparació dels debats i la intimitat dels candidats durant la campanya i la nit electoral. Respecte del títol el director ha comentat que volien una cosa senzilla i comprensible. “Resumeix que hi ha dos bàndols i molts cops interessa que hi hagi aquestes dues maneres d’entendre el país però som conscients que hi ha moltes més Catalunyes i ho deixem clar”. Segons ells és una simplificació per entendre, sobretot des de fora, que aquí hi ha dos grans plantejaments de país.

El documental també comptarà amb imatges d’arxiu de diverses procedències, tant persones anònimes que per exemple van enregistrat moment del referèndum de l’1 d’octubre com material de televisions d’arreu del món. “Tothom ha dit que sí a donar les imatges TV3, la Sexta, la BBC”, explica orgullós el Langoria.

Els directors del documental són Álvaro Longoria i Gerardo Olivares. Longoria, un dels socis fundadors de Morena Films, ha produït les dues pel·lícules sobre el Che d’Steven Soderbergh, així com Looking for Fidel d’Oliver Stone i la recent Campeones de Javier Fesser o el film inaugural del Festival de Cannes 2018 Todos lo saben, d’Asghar Farhadi. El director va guanyar el Goya l’any 2013 amb el seu documental Hijos de las nubes, i va estar nominat, també, amb el segon documental, The Propaganda Game. Per la seva banda Olivares va realitzar diversos documentals per Televisión Española i ha dirigit pel·lícules com 14 kilómetrosEntrelobosHermanos del viento o El faro de las orcas.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents