today-is-a-good-day

‘Dopesick’, malalts de droga

- Advertisement -

Si haguéssim de resumir el nou treball del showrunner Danny Strong (Empire, 2015-2020) amb una frase aquesta seria, sense dubte, amb la dita popular, “és pitjor el remei que la malaltia”. I és que Dopesick, la minisèrie basada en el best-seller de Beth Macy, gira al voltant de l’analgèsic anomenat oxycontin, creat per la farmacèutica Purdue Pharma a mitjans dels 90, i que a causa del seu elevat nivell d’addicció va provocar la mort de més de 500.000 persones als Estats Units.

Dopesick_1

- Advertisement -

Darrere d’aquest polèmic cas, que va arribar als tribunals nord-americans a principis dels anys 2000 i que no es va fallar fins a l’any 2021, hi havia una de les famílies més poderoses i riques dels EUA, els Sackler. Amagats darrere la seva filantropia i obres benèfiques, hi havia tot un clan familiar disposat a avantposar els diners a les vides humanes per sobre de tot. El seu multimilionari medicament, creat a partir dels opiacis, assegurava que menys d’un 1% dels malalts podien generar dependència, quan era tot al contrari. Aquest fet va provocar que milers de famílies patissin la pèrdua d’algun membre per culpa d’aquesta droga encoberta que receptaven indiscriminadament els metges manipulats per la farmacèutica i el seu exèrcit de venedors sense escrúpols.  

- Advertisement -

Amb aquest atractiu material de base, Strong, juntament amb el coguionista Benjamin Rubin, han creat una minisèrie que enganxa tant com el fàrmac protagonista. I un dels ingredients principals que provoquen aquesta addicció seriòfila no és una altra que el seu planter d’actors, tant principals com secundaris. Encapçalats pels sempre solvents, Michael Keaton (Batman, 1989), Rosario Dawson (The Mandalorian, 2020), Peter Sarsgaard (Pawn Sacrifice, 2014) i Kaitlyn Dever (Unbeliable, 2020), tots els seus intèrprets ofereixen un recital interpretatiu de primer ordre. 

Dopesick_2

No és casualitat que dos dels citats, Keaton i Dever, hagin estat nominats als premis de Millor Actor i Millor Actriu Secundària en Minisèrie als Golden Globes d’enguany, juntament amb el de Millor Minisèrie, guanyant-lo merescudament l’exsuperheroi pel seu paper de metge rural. Ells dos són dos grans exemples del gran treball d’actors que ha realitzat Strong, juntament amb la resta de directors, Michael Cuesta (American Assassin, 2017), Barry Levinson i Patricia Riggen. Tots ells han demostrat el seu saber fer amb una història que més que de personatges és de persones, persones que pateixen i que només volen sobreviure en un món capitalista en què són simples peons d’un cruel joc de poder. 

Utilitzant una narració no lineal, en què els salts en el temps són constants, la minisèrie de Hulu, que es pot veure al nostre país a Disney+, exigeix a l’espectador un extra d’atenció per tal de no perdre’s cap detall de tota la trama i totes les històries que subjauen, tant a la sala de juntes de la farmacèutica, a la comunitat minera de Virgínia, zona zero de l’oxypandèmia , o als despatxos de la DEA.  Els afilats diàlegs no donen un moment de treva al respectable que, al final de la minisèrie, es veu recompensat amb la sensació d’haver vist una de les millors creacions per a la pantalla petita dels darrers anys.  

Dopesick és una d’aquelles sèries que incomoden però, al final, té la seva recompensa com un tractament mèdic que, al principi, et fa sentir malament, però acaba guarint-te, per molt dur que hagi estat tot el procés. Difícil d’empassar, fàcil de digerir.   

Veredicte

El millor: un gran repartiment d’actors que demostren un talent fora de sèrie.

El pitjor: els flashbacks i flashforwards continus poden perdre a algun espectador amb facilitat per a la distracció.

Nota: 8,5

- Advertisement -

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents