L’associació Dones Visuals ha organitzat unes jornades que promouran i proporcionaran un espai d’aliances, debat i reflexió entorn la indústria cinematogràfica catalana. Dones Visuals ja va néixer amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica que viuen les dones, lesbianes i trans com a professionals de l’audiovisual i ara crea aquestes primeres jornades per seguir donant veu a aquells col·lectius més vulnerables dins la indústria.
Sota el lema “Vols el que desitges”, les jornades seran a Barcelona del 30 de juny al 2 de juliol i comptaran amb la implicació de l’Acadèmia del Cinema Català, la Mostra de Films de Dones i el Col·lectiu Ficcial. Les jornades compten amb activitats que van des de la presentació de projectes liderats per directores i guionistes per crear aliances amb empreses productores, fins a debats oberts al públic general des d’on repensar l’audiovisual en perspectiva de gènere. Per poder obrir aquest espai, es compte amb la participació de 400 dones professionals de tots els oficis de l’audiovisual convençudes que el nostre cinema no assolirà la màxima qualitat si no s’incorporen totes les mirades i les pràctiques de les dones en tota la seva diversitat.
El 30 de juny, a la jornada inaugural, Salima Jirari, Secretària de Dones Visuals, moderarà la conversa titulada “Els feminismes a la indústria l’audiovisual catalana” coorganitzat amb l’Acadèmia del Cinema Català i el Col·lectiu Ficcial. Un diàleg que posa de manifest la urgència en explorar les possibilitats d’un audiovisual que entén la interseccionalitat com una millora en la qualitat dels projectes, i també la responsabilitat que té el sector en la creació de l’imaginari col·lectiu. Comptarà amb les ponents Sally Fenaux Barleycorn, guionista, directora i consultora de ficció audiovisual, Lucía Egaña Rojas, artista, escriptora i transfeminista, i Carla Sospedra, productora.
El segon dia, l’1 de juliol, Anna Petrus, co-coordinadora d’Acció Estudi, moderarà una segona conversa sobre l’imaginari que l’audiovisual ha construït al voltant del desig. Sota el títol de “Cossos desitjants al cinema”, el guionista i còmic Març Llinàs, la directora Berta Frigola i l’actriu i directora Silvia Albert Sopale indagaran en la històrica infrarepresentació del desig no-normatiu, en les dinàmiques socials, polítiques i econòmiques que la sustenten, i debatran fins a quin punt la representació normativa del desig segueix estructurant els nostres cossos desitjants.
I el tercer i últim dia, el 2 de juliol, en col·laboració amb la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, hi haurà una conversa sobre “La crítica cinematogràfica des dels feminismes”. La crítica cinematogràfica feminista suposa el replantejament respecte a les formes en què s’ha construït la història del cinema. Posa en qüestió la invisibilització de la contribució de les dones a l’evolució del mitjà, discuteix el dogma de què s’entén com a plaent i planteja la necessitat de reconèixer la diversitat en les seves formes d’expressió, de les identitats sexuals, de classe, ètnia i cultura. Un debat moderat per la Marga Almirall amb la participació de la Marta Armengou, crítica, productora i redactora i Cloe Masotta, crítica i investigadora.
Les activitats tindran lloc a diferents espais de la ciutat de Barcelona, com són la Fundació SGAE, La Bonne i el CCCB. L’accés és gratuït, però s’haurà de fer una inscripció prèvia. Les intervencions també es podran seguir per streaming al canal de Youtube de Dones Visuals. Per a més informació, us convidem a visitar el web de Dones Visuals.