Les xifres parlen per si soles. Les dones són majoria a les universitats de Comunicació Audiovisual de Catalunya, amb una mitjana d’un 64% davant del 36% de presència d’homes. Ara bé, quan aquestes dones s’incorporen al mercat laboral, les seves dificultats es multipliquen: estereotips, desigualtats salarials, invisibilitat en les preses de decisió i absència de càrrecs. I com a rerefons, una clara manca de referents femenins: en els últims quatre anys, a les pel·lícules catalanes només el 34% dels personatges protagonistes són dones. Amb aquest diagnòstic sobre la taula #DonesVisuals (Associació Promotora de dones cineastes i de mitjans audiovisuals de Catalunya) i CIMA Catalunya han presentat avui un programa d’iniciatives per revertir una situació de desigualtat històrica i promoure la seva visibilitat. La presentació del seu pla d’acció s’ha fet en marc de les jornades professionals del Festival l’Alternativa al CCCB de Barcelona amb la directora i guionista Neus Ballús i la productora Míriam Porté com a portaveus.
A la presentació del pla s’ha posat de relleu que el lideratge a les pel·lícules catalanes entre 2013 i 2016 és clarament masculí. Només el 16% dels projectes cinematogràfics catalans estan liderats per dones (direcció, guió i producció) i només el 26% dels departaments de producció audiovisual tenen una dona al capdavant. Lluny de conformar-se amb aquesta situació s’ha redactat un pla d’acció inspirat en el model suec per tal de revertir la situació i que s’incrementi l’accent femení al nostre cinema.
Un pla amb punt molt concrets
Davant d’aquesta evidència, l’Associació promotora de dones cineastes i de mitjans audiovisuals de Catalunya impulsa un pla d’acció que té sis punts concrets definits en forma d’accions. Són les següents.
ACCIÓ ESTUDI
L’estudi Dona i audiovisual analitzarà la desigualtat actual a partir de l’avaluació dels percentatges de produccions liderades per dones que es presenten a les convocatòries d’ajut a la producció, i de la presència de la creació audiovisual femenina en la formació superior professional i universitària. Amb dades a la mà, es promouran actuacions per incrementar la visibilitat de les nostres cineastes en la formació de caràcter teòric i tècnic.
ACCIÓ DIRECTORI
La creació d’un directori web de professionals visibilitzarà i promourà el talent femení al nostre territori, una eina efectiva per incentivar aliances professionals. Tindrà un apartat dedicat a les joves promeses i l’objectiu de donar visibilitat al talent femení en tots els oficis relacionats amb el cinema i l’audiovisual.
ACCIÓ DE CAP
La creació d’una borsa d’ajuts adreçada a les directores de fotografia, caps de so, muntadores, compositores i caps d’efectes especials, perquè, a proposta seva, puguin desenvolupar activitats específiques: tallers, visites a empreses internacionals especialitzades, formació, cursos de reciclatge. La finalitat és posar-les en contacte amb la indústria internacional, formar-les en el seu camp i afavorir la seva presència en llocs tradicionalment de difícil accés.
ACCIÓ PRODUCCIÓ
El programa d’acompanyament a productores novells que estiguin desenvolupant un projecte de llargmetratge. Es seleccionaran dues candidates a l’any per rebre un seguiment individualitzat a càrrec de dues productores veteranes, responsables d’assessorar-les en estratègies de finançament.
ACCIÓ VIVER
El programa d’acompanyament adreçat a projectes en fase de desenvolupament permetrà que puguin navegar dins de la indústria amb les eines necessàries. El seu objectiu és recolzar operes primes i donar continuïtat a les trajectòries de professionals amb una o dues pel·lícules al mercat. El programa està estructurat al voltant de dues estades en un entorn de natura, en les quals es treballen específicament dos aspectes dels projectes: el guió i la direcció. També incorpora una trobada professional amb la indústria en el marc d’un festival o esdeveniment cinematogràfic rellevant per generar aliances de producció.
ACCIÓ CURTS
Programa de CIMA Catalunya, en col·laboració amb l’Alternativa Professionals i La Bonne, introduirà a la indústria 13 projectes de curtmetratges liderats per dones cineastes. Després de la seva presentació en el Festival de Cinema Independent de Barcelona i d’una jornada de formació, les seves responsables accediran a una tanda d’entrevistes amb professionals del sector. A més, les obres optaran a un premi al millor pitch, que es donarà a conèixer durant la cerimònia de clausura de l’Alternativa.